Топ 10 хранителни добавки за растеж и маса Част 2

Публикувано от Лидия Костова 22/07/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Останалите 5 хранителни добавки за маса


хранителни добавки за мускулна маса и растеж

Линк към първата част на статията.

6. Есенциални мастни киселини (EFA’s)

Защо имате нужда от мастни киселини:
EFA или есенциалните мастни киселини като линоленова и линолова киселина са компонентите на чистите мазнини. Предимно поли-ненаситени мазнини, тези които трябва да набавяте в диетата си, за разлика от наситените, който най-вероятно набавяте в действителност. Тези чисти мазнини (есенциални мастни киселини)са важна част от хранителния режим.

Те се смятат за витамин (витамин F) и, че съставят от 10 до 20 процента от вашата диета. Има голяма вероятност всъшност да не си набавяте дори 5 процента.

Така че, защо наистина имате нужда от мастни киселини?

Ами на първо място мазнините спомагат за храносмилането на протеини, затова млякото е с толкова високо съдържание на мазнини. Така че, когато поемате големи количества протеини наведнъж, би било добре да имате и мазнини в менюто за да се гарантира правилно храносмилане. Мазнините се съхраняват в организма, като холестерола, който също е основа за производството на стероидни хормони, два от които са изключително важни за културистите, а именно calciferol (витамин D), и мъжкият полов хормон тестостерон.

Богатата на мазнини диета е с ниско съдържание на въглехидрати и използването на мазнини учи на тялото да ги изгаря като гориво, което увеличава шанса на мастната тъкан да се изгаря по време на разграждането, а не да губите мускулни протеини. Високо съдържание на мазнините в храната предполага и по-ранно достигане на ситост, което гарантира по-малко глад за въглехидрати, което определено е плюс. Те също до голяма степен отговарят за транспортирането на мастноразтворимите витамини (А, Д, Е, К) в организма. Мазнините най-вече се съхраняват в кожата, и следователно също играят голяма роля за здравето на кожата, косата и ноктите.

Как действат есенциалните мастни киселини:

Мазнините са основен източник за телесния растеж и благосъстоянието на организма, като подчертаваме важността на есенциалните мастни киселини тук.

В организма освен депозирането на големи количества витамини, необходими за оптималното функциониране на кожата, те също се съхраняват като холестерол, който може да бъде използван за създаване на витамин D, под влиянието на слънчевата светлина, или може да стимулира Лайдиговите клетки на половите жлези за превръщането им в DHEA (дехидродериват епиандостерон), предшественик на мъжкия хормон тестостерон.

Как да приемате есенциални мастни киселини:

Използването на здравословен и пресен източник на продукта е от съществено значение. Насочете се към доказани с качеството си марки. Препоръчваме използването на мастни киселини два или три пъти дневно с храната, или дори преди тренировка.

7. ZMA

Защо ви е необходим ZMA?

ZMA е патентована формула минерали, която се върти из много глави напоследък. Статистиката сочи, че по-голямата част от спортистите са с дефицит от двата минерала, съдържащи се в ZMA: магнезий и цинк. Това се дължи основно на факта, че жизнените функции имат по-големи приоритети, които подтискат усвояването на минералите. Калцият например е минерал, който ще блокира усвояването на цинка. И повечето добавки на цинк съдържат калций.

Така че сега идеята е да се свърже с аминокиселините, в този случай метионин и аспартат. Това ще улесни усвояването и ще помогне на минералите за предназначената им функция, която е подобряване на възстановяване и повишаване на естествените хормонални нива.

Доказано е, че тестостерона се увеличава до почти 100% през нощта.

Как действа ZMA?

Метионинът свързан с цинк е следователно това, което е необходимо за изтласка цинка от кръвта направо в клетките, създавайки страхотна система за усвояването с незабавно повишаване на ефикасността. Метионинът е особено ефективен при освобождаване и използване на повече холестерол, разпределящ на цинка достатъчно суровина, за да произвеждат повече тестостерон. Също е една от трите аминокиселини, необходими, за създаването на креатин.

Магнезият е добавен, тъй като увеличава образуването на белтъчини и мастни киселини. Това произвежда повече кръвни клетки, произвежда ATP и започва цикъла на Кребс правейки го от решаващо значение за почти всеки спортист, който търси най-високите резултати. И освен това помага за отделянето на инсулин, контролира мастното съхранение, и действа като ензим в повече от 300 телесни действия.

Последата съставка е пиридоксин или витамин В6, който намалява чернодробна токсичност, дава възможност на мастната абсорбция и поддържа положителния електролитен баланс между калий и натрий, и така дава възможност за добра контракция на мускулите и осигурява добро напомпване от тренировката.

Как да приемате ZMA?

Тестовете показват, че през нощта е от полза поради много причини. Първата е, че цинкът има тенденция да ви приспива, и да клюмате под лежанката не е най-умното нещо на света. Той също така помага за подобряване на качеството на съня, има огромен тласък за възстановяване. Взимате една доза ZMA около половин час преди лягане на сравнително празен стомах и без наличието на калций (не го поглъщайте с мляко). Ако подобно на много качващи културисти ядете преди лягане, спазвите същите правила. Половин час е достатъчно време за усвояване на цинка, след което можете да приемете последното си хранене (половин час по-късно) и си лягате.

Забележка: Никога не си купувайте продукт, който съдържа ZMA ,в комбинация с калций или NAC, които ще инхибират поглъщането или ще увеличат екскрецията на цинк.

8. Креатин

Защо ви е необходим креатин:
Креатин е изцяло натурално и напълно безопасно съединение, което има невероятната способност да регенерира АТР запасите в организма. АТФ (аденозин три-фосфат) се явява основната енергия на тялото и когато краткосрочната анаеробна енергия се произвежда ATP се разделя на АДФ (аденозин-дифосфат) и допълнитеен фосфат йон. Креатинът може да рециклира АДФ до АТФ отново, като се гарантира краткосрочен прилив на енергия, която може да увеличи нивата на силата 10-20 процента.

Креатинът също има силно въздействие, върху задържането на вода. Това означава, че за всяка част от креатина в клетката, се съхранява и голямо количество вода. Това ви дава временно увеличаване на размера, но и привлича все повече хранителни вещества, като протеини, което може в дългосрочен план да доведе до реален мускулен растеж.

Как става това:

В организма молекулата на креатин монохидрат се превръща в креатин фосфат, когато се абсорбира в кръвта. Когато се поглъща в клетката, заради структура си, може да набави допълнително фосфат йони до АДФ, като по този начин да го рециклира за АТФ. Като трайно енергиен цикъл този ефект може да даде сериозен тласък на анаеробното ниво на сила. Поради високата съхранение и хидрофилни запаси, много вода се абсорбира, оказвайки временна печалба в размера и няколко анаболни черти в процеса на усвояване и улесняване на другите хранителни вещества.

Как да приемаме креатин:

Това е може би един от най-задаваните въпроси, които чуваме. Добре, на първо място, игнорирайте всички свръх-скъпи марки. Ползата от тях е малка в сравнение с увеличението в цената. Плюс предозиране със захар ще убие фигурата ви.
Креатинът е добре да се използва за качване на първо място, като насища района около клетките, позволявайки повече да се абсорбира през хомеостаза.

В първите няколко дни количеството, което се абсорбира е много по-голямо. Така че препоръката за бързо качване е да се заредите с 3 дози от 7 грама равномерно разпределени за общо 5 дни, след което да се поддържате с  използването на две дневни дози от 5 грама за период от 6-10 седмици, последвани от 4 седмична почивка като давате на рецепторите възможност за се възстановят отново. Последно - дозата трябва да се вземе веднага след тренировка и шейка трябва да се консумира половин час по-късно. Ако той е с високо съдържание на захариди, можете да приемете и двете заедно веднага след тренировка.

Ако размерът не е основната ви грижа и сте по-скоро силови спортисти, имам добра новина за вас. Креатинът като силов стимулатор може да се използва безопасно и непрекъснато в продължение на 4 години наред. Също така не е необходимо да се качва, а еднократна доза от 5 грама 30 минути преди тренировка, за да засили ATP запасите, са достатъчни за желаните резултати. Често те могат да увеличат тежестите с 10-20 процента.

Приемането преди тренировка може да причини сухота в устата, така че вземете малко вода със себе си в залата. Имайте предвид, че креатина, след като е разтворен, може да се дестабилизира само в рамките на 15 минути и ще се окаже безполезен. Така, че трябва да се пие веднага след като го забъркате.

9. Аминокиселини

Защо са ви необходими аминокиселини:

Хранителните протеини, съдържат множество различни аминокиселини и техните метаболити, но не винаги в съотношенията, в които бихме искали, или съотношенията, от които се нуждаем. Ето защо допълнителните аминокиселини са голямо нещо за културизма от известно време. Въпреки, че нови данни показват, че усвояването на тези аминокиселини е най-добре когато са в ди-пептидни и три-пептидни вериги, ще мине известно време, преди да създадат стабилни и икономически ефективни варианти. Тъй като аминокиселините са градивните елементи на всички тъкани, трябва да получите достатъчно.

Как действат аминокиселините:

Аминокиселините са обикновено извлечени от хранителните протеини, но по този начин получавате допълнително в свободна форма. В организма тези аминокиселини, под влияние на хормони като инсулина, хормона на растежа и тестостерон, се свързват и формират аминокиселини, както тъканни протеини, с цел съставянето на нова тъкан.

Многото аминокиселини в тези формули ще увеличи възможността за получаване на тези, от които се нуждаете, когато и където имате нужда от тях. Това прави аминокиселинните формули определено задължителни за хора, които имат проблеми с поддържането на добър хранителен режим.

Как да ги приемате: Обикновено няколко грама преди или след тренировка за повишаване на възстановяването и да се избегнат пропуските в даден момент. Те се предлагат под много форми, но течните са определено най-удобни, заради количествата, от които се нуждаете, но се предлагат и под формата на таблетки. Ако предпочитате кратък прием от 5-15 г, с храненето преди тренировка, но ако предпочитате да се ‘’ налеете‘’ и да правите и много кардио, или сте всеразвит спортист, си е най-добре да вземате 10-20 грама половин час преди тренировка или дори по време на тренировката, за насърчаване на възстановяването.

10. BCAA или разклонена верига амино киселини

Защо са ви необходими BCAA:

Те съществуват от сравнително скоро. Най-вече са известни заради техните анаболни и антикатаболни свойства. Тези свойства са под въпрос доста често в последно време и това е довело до намаляване на популярността им в полза на нови, свръх скъпи продукти, независимо от факта, че те са имали невероятен ефект за много хора. Така, че искаме да корегираме теориите.

Кой би казал, че BCAA's не са антикатаболни, трябва да видите физиологията на левицин, първата от BCAA. Това е предшественикът на метаболита ХМБ, който е доказано незаконен антикатаболен отговор, като се избягва изгарянето на мускулната тъкан в катаболно състояния. По силата на това, но и силния синергичен ефект между левицин и неговия метаболит, който прави ВСАА много анти-катаболни. Що се отнася до анаболност, позволете ни да ви припомним, че аминокиселините са това, от което всички тъкани са направени.

Освен това хората често вярват в анаболните свойства на несъществените аминокиселини. Несъществените аминокиселини, дори и по време на здрав хранителен, богат на протеини цикъл, ще си останат все така несъществени. Те не са необходими. На първо място те са много, и ако не са били, то тялото може да направи повече от незаменимите аминокиселини. Тези два комбинирани фактора правят малко вероятно усвояването на несъществените като цяло. Те основно заобиколят системата и се отделят.

И все пак има много културисти, които предпочитат да вземат глутамин или аргинин пред незаменимите аминокиселини. Важните обаче винаги се абсорбират и се използват, ако не и директно, след това за производство на маловажните или метаболитите. От всички девет BCAA от първа необходимост (валин, левцин, изолевцин) най-пряко участват във формирането на мускулната тъкан. Това ги прави може би най-добрият избор за допълнителни добавки от аминокиселини. Разклонената верига аминокиселини определено не са приоритетен избор като добавка, но са доказани в културизма и трябва да бъдат приоритет пред някои от по-новите, по-скъпи добавки на пазара.

Как действат BCAA:

Аминокиселините произвеждат протеини. Диетичните протеини са запас за аминокиселини, но не всички протеини, съдържат точния баланс на аминокиселините, от които се нуждаем. И не можем да бъдем претенциозни за храните, когато качваме маса. Дисбаланса на маловажните аминокиселини може да бъде преодолян, но за да го получите е нужно да засилите приема занапред. Така че има смисъл да се търси добавяне с най-анаболните от тях.

Как да ги приемате: BCAA са с най-голямо действие по време на тренировката за да си струват парите наистина. Ако тренирате в кратки интензивни сесии има смисъл да приемете 5-10 г, с храната след тренировка. Ако сте от типа, който обича безкрайните часове в залата последвани от продължителни кардио сесии, може да бъде по-добре все 5-15 грама преди тренировка за да се избегнат катаболните обстоятелства и да насърчите възстановяване от такива дейности. Няма да ви навреди да ги вземете преди и след тренировка, даже е препоръчително!

Извод:

Така завършваме обзора на "Топ 10 хранителни добавки за растеж и маса". Смятаме, че като вземем предвид цената и ефикасността за трупане на мускули за най-малко време, тези десет определено са на първо място.

Тренирайте умело, използвайте умерено добавки и бъдете здрави, докато растете и ставате по-големи!

 

Напишете вашия коментар