Бягащи Пътеки

Бягащи Пътеки

Бягащи пътеки

Бягащата пътека е за средство за най-доброто кардио, което развива всички мускули в човешкото тяло и допринася за общото здраве и тонус. Ако имате нужното време и сезона е подходящ няма нищо по-хубаво от бягане сред природата.

A и не винаги атмосферните условия са благоприятни за спорт на открито. В такива случаи на помощ идва най-добрият кардио уред за тренировки вкъщи - бягащата пътека.

Бягащата пътека представлява фитнес уред, с който можете да тренирате от всекидневната си ходене или бягане на равна повърхност или наклон. Състои се от платформа, върху която се движи лента, задвижвана от електромотор или от движенията на трениращия, контролирани от съпротивлението на магнит. Повечето бягащи пътеки разполагат с компютър и контролен панел, от където можете да управлявате скоростта, наклона или да настройвате различни програми на тренировка. Също така компютърът отчита и изгорените калории, пулс и изминато разстояние.

Механизмът на бягащата пътека е измислен много отдавна от времената, когато още е нямало електричество, за да бъде впрегната силата на животни или хора с цел да се свърши работа. Един от тези примери са едновремешните мелници, при които задвижването на мелницата се осъществява от човек, за да се смели зърното. По-късно в историята този тип бягащи пътеки са въведени в затворите за наказание на хора осъдени на тежък физически труд.

 Първият предшественик на модерните бягащи пътеки е създаден през 1952г. в медицинския университет на Вашингтон, като средство за диагностика на заболявания на сърцето и белите дробове.

Първата бягаща пътека за тренировки на закрито е създадена от машинния инженер Уилям Щауб в края на 60-те години на 20-ти век. Идеята за бягащата пътека хрумва в главата на Щауб, след като прочита книгата на д-р Кенет Х. Купър Aerobics, където е отбелязано, че хора които тичат в продължение на 8 минути от 4 до 5 пъти седмично са в по-добро физическо състояние от хората, които не тичат.

В началото Щауб разработва бягащата пътека за своя собствена употреба, но в последствие създава и прототипа бягаща пътека, който нарича PACE MASTER 600. Прототипът веднага е изпратен на д-р Купър от чиято книга Щауб черпи вдъхновение за проекта си. А от своя страна Купър намира първите клиенти за бягащата пътечка, а именно продавачите на фитнес оборудване. От тогава до сега пътеките за бягане търпят развитие и стават все по-модерни и с все повече екстри, превръщайки скучното и монотонно бягане в едно от най предпочитаните кардио упражнения.

В днешно време кардио уредите стават все по-достъпни за домашна употреба. Все повече хора избират да имат в дома си бягаща пътека и да се възползват от удобството да бягат вкъщи и да гледат телевизия или слушат музика, когато атмосферните условия не са благоприятни. Ако инвестирате в подходящата за вас бягаща пътека няма да има нужда да прекъсвате кардио тренировките си в студените сезони и добрата форма, ниския процент подкожни мазнини и перфектното здраве ще са с вас през цялата година.

Най-удобния и без съмнение най-популярния начин за пазаруване на такъв тип фитнес оборудване е през интернет, където можете да избирате и сравнявате стотици модели бягащи пътеки и то от уюта на собствения си дом, без да се ограничавате от няколкото модела във физическия магазин. Един от първите избори, които трябва да направите е дали да е магнитна (механична) бягащата пътека или електрическа бягаща пътека.

Магнитните бягащи пътеки или известни под другото си име механични бягащи пътеки се задвижват от движението на краката на трениращия, а магнитните сили оказват съпротивление, с което се увеличава натоварването.

Алтернативата на магнитните бягащи пътеки са много по-популярните електрически бягащи пътеки. Те са снабдени с електромотор, който се управлява от компютър. По този начин трениращия може да си избира сам скоростта на ходене или бягане. Този тип бягащи пътеки се използват по-често във фитнес залите за обществено ползване поради това, че имат повече функции и са по-подходящи за по-продължително използване.

И двата вида бягащи пътеки си имат предимства и недостатъци, за някой потребители недостатъците може да се окажат предимства за други, за това преди да се спрете на даден модел трябва да се запознаете добре с плюсовете и минусите, които предлагат двата вида бягащи пътеки.

ПРЕДИМСТВА НА МАГНИТНИТЕ БЯГАЩИ ПЪТЕКИ

Едно от най-големите предимства е цената. Несъмнено магнитните бягащи пътеки са по-достъпни за домашно ползване и парите, които трябва да си отделите от семейния бюджет са далеч по-малко за сравнително хубав модел механична бягаща пътека. Основното, което играе роля при ценообразуването е отсъствието на електромотор, което води и до другото предимство.

Този вид бягащи пътеки са много по екологични, защото за тяхното задвижване не е нужно електричество и не е нужно да се съобразявате с това, къде ще ги поставите, за да са в близост до контакт. Заради отсъствието на мотор са и значително по безшумни, което ги прави и удобни за употреба в апартаменти . Магнитните пътеки са много по-леки от електрическите такива, което ги прави много по лесни за преместване в друга стая или при смяна на жилището. Много по-леки са, освен това повечето модели могат да се сгъват във вертикална позиция след завършването на тренировката и да заемат много по-малко място.

Механичните пътеки са много по-подходящи за ходене или лек джогинг отколкото за спринт. Ако се възстановявате от контузия в долната част на тялото и тепърва трябва да укрепнат мускулите е нужно да ходите или бягате в темпо, което трябва да е под Ваш контрол то тогава най-удачния избор за Вас е механичната бягаща пътека. Всички механични бягащи пътеки са снабдени с дръжки, за които можете де се крепите и да контролите скоростта на лентата точно толкова, колкото Ви е необходимо. Точно поради тази причина механичните бягащи пътеки се считат за по-безопасни и рискът от инцидент е сведен до минимум.

НЕДОСТАТЪЦИ НА МАГНИТНИТЕ БЯГАЩИ ПЪТЕКИ

Един от основните недостатъци на магнитните бягащи пътеки е факта, че трениращия контролира скоростта на движение на бягащата лента и цялото натоварване идва върху краката и гърба, което предполага, че ако имате проблеми в дадените области ще доведе до допълнителен стрес върху ставите ви. Често срещано оплакване от потребители е, че се изисква прилагане на по голяма сила, за да стартира първоначалното задвижване на лентата на бягащата пътека. От друга страна това може да се разгледа като предимство, защото предполага изгарянето на повече калории по време на тренировка.

Друго което може да се смята за недостатък е, че когато трениращия бяга на такъв тип пътека може несъзнателно да намаля скоростта и да изгаря по-малко калории, което няма как да се случи при електрическата бягаща пътека. Последния значителен минус е отсъствието на компютър и невъзможността да се следят показатели, като изминато разстояние и колко време е необходимо за изминаването на това разстояние.

ПРЕДИМСТВА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ БЯГАЩИ ПЪТЕКИ

Електронно задвижваните бягащи пътеки имат значително техническо превъзходство над предшествениците си механичните бягащи пътеки. Това че скоростта се контролира от мотора позволява на трениращия да се концентрира по-добре върху тренировката , а не да се е съсредоточил в задвижването на лентата. В повечето случаи те са по-тежки и по-здрави, което ги прави много по надеждни и издръжливи.

Електрическите бягащи пътеки имат много настройки, които могат да направят тренировката много по-пълноценна и разнообразна и всичко е на удобно разположен контролен панел в предната част на пътеката. Повечето електрически бягащи пътеки разполагат с контрол на наклона , който обикновено е от 0% до 15%, което дава опция за бягане или ходене под определен наклон, което допълнително качва интензивността на тренировката. По този начин се изгражда по-добра мускулатура на краката и се изгарят повече калории.

Компютърът на този тип бягащи пътеки ще ви осигури скоростомер, който ще ви информира за скоростта с която бягате. В компютрите на електрическите бягащи пътеки има различни запаметени програми, които предлагат различен тип тренировки, като интервално кардио например, с които можете да разнообразите тренировките си. Друга популярна функция, която предлагат електрическите бягащи пътеки е Heart Rate Control или преведено на български - контрол на пулса. Тази допълнителна екстра контролира скоростта с която бягате и държи пулса в оптимални граници за ефективността на тренировката.

С напредването на технологиите бягащите пътеки еволюират все повече и повече. Моделите от по висок клас вече предлагат и връзка с интернет, слушане на музика, гледане на телевизия и превръщат скучните кардио тренировки в едно истинско разнообразно удоволствие.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ БЯГАЩИ ПЪТЕКИ

Общо взето недостатъците на електрическите бягащи пътеки са свързани с тяхната цена, тежест и габарити.

Колкото по модерна и с повече екстри е една бягаща пътека съответно толкова и по скъпа е тя. По-големи са и по-тежки, което ги прави по трудни за позициониране в апартамент или къща, понеже трябва да се съобразите и с това, че се задвижват от електричество и трябва да са в близост до контакт или трябва да използвате удължители.

Но кой тип бягаща пътека е най-подходящ за Вас? Механичната бягаща пътека очевидно е по-изгодна и по-достъпна спрямо електрическата бягаща пътека, защото не разполага с най-скъпата част електрическия двигател. Въпреки това електрическите бягащи пътеки са много по- функционални, по-издръжливи и подходящи за по редовна употреба. При избора е важно да се вземе в предвид фитнес нивото на трениращия, както и години, ръст, килограми и общото здраве на индивида. Съответно при по-тежки потребители трябва да се избере бягаща пътека с по-голяма товароносимост. По високия човек ще има нужда от по-голяма бягаща пътека с по-дълга бягаща повърхност.

Най важните характеристики и функции, които трябва да прегледате преди закупуването на бягащата пътека са:

  • мощността на електромотора повечето пътеки са с мощност от 1,5 до 3 конски сили. А колкото е по мощен е мотора толкова по плавно се движи лентата и мотора е по безшумен.
  • площта на бягащата повърхност да е достатъчно дълга и широка, за да позволява нормално бягане или ходене без потребителя да изпитва неудобство по време на тренировката.
  • бягащата пътека да е снабдена с механизъм обиращ вибрациите и омекотяващ стъпването върху бягащата повърхност. По този начин пътеката поема удара от крака върху бягащата повърхност и свежда до минимум риска от контузия и натоварването върху ставите.
  • лесен за управление контролен панел, който да се намира на удобна позиция, за да можете да контролирате всички функции докато бягате, без да нарушавате ритъма на тренировката си.
  • има ли функция сгъване бягащата пътека. Ако използвате пътеката в дома си това е много важна функция, защото така пътеката ви ще заема много по-малко място.
  • има ли гаранция избраната от Вас бягаща пътека, колко време е тя и има ли след гаранционно обслужване. Ако всичко е на лице ще можете да използвате бягащата си пътека възможно най-дълго време.

ПОДДРЪЖКА НА БЯГАЩИТЕ ПЪТЕКИ

Ако искате да използвате максимално дълго време вашата бягаща пътека и гаранцията ви да не бъде прекратена заради неправилна поддръжка е нужно да се грижите за нея. На всеки 50 часа работа трябва да се нанася силиконова смазка между бягащата лента и борда, за да се намали триенето и да се облекчи работата на пътеката. Първото, което трябва да направите е да изключите захранващия кабел от електрическата мрежа.

Проверете дали пътеката има нужда от смазка, като повдигнете лентата и докоснете вътрешната и част, ако е хлъзгава всичко е наред, ако е суха продължете с профилактиката. Повдигнете лентата от едната страна, почистете добре повърхността и нанесете тънък слой от силиконовото масло върху борда, разнесете го добре и повторете процедурата от другата страна. Смажете добре и предната и задната част на борда, където са задвижващите части на уреда, за да си гарантирате правилното му функциониране. След като лентата легне върху борда почистете излишната смазка, ако излезе отстрани на лентата.

БЕЗОПАСНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА БЯГАЩИТЕ ПЪТЕКИ

Бягащите пътеки трябва да се използват върху плоска и равна повърхност и да бъдат разположени, където има най-малко 60 см празно пространство около тях. Периодично трябва да се проверяват всички гайки и болтове, които могат да се разхлабят. При тренировки на бягаща пътека не трябва да се носят висящи дрехи, които могат да бъдат закачени от машината и да се стигне до инцидент. Пазете деца и домашни любимци далеч от машината, когато тя е в употреба. Ако чуете всякакви необичайни звуци идващи от машината, спрете веднага и избягвайте използването и докато не се установи и реши проблема.

Пътеките могат да се използват от начинаещи и за ходене и за бягане, тъй като интензивността се регулира. Всичко зависи от физическата форма на трениращия и резултатите, които иска да постигне.
Пътеките, които предлагаме са с различно максимално тегло на трениращия – от 120 кг до 160 кг. Може да регулирате интензивността на тренировките, според това, което е най-комфортно за вас
И двата варианта имат своите предимства. Електрическите са разполагат с различни функции, но са по-скъпи от механичните. Какви резултати постигате, зависи от вашите усилия и постоянство в тренировките.

Това зависи от от пространството, с което разполагате във вашия дом. По–големите модели бягащи пътеки са по-удобни за трениране, но може да изберете компактен сгъваем модел, за да не заема много място уреда. В описанието на всеки продукт може да видите размерите в сглобено състояние.

Да, вярно е. При бягането по асфалт или на други твърди терени има много по-голямо натоварване на краката. По-скъпите пътеки имат специални системи за абсорбиране на уредите и това ги прави много подходящи за употреба от хора, които интензивно тренират. По този начин коленете, ставите и глезените се натоварват много по-малко.
И двата уреда имат своите предимства и почитатели, тъй като натоварването е различно. Ако тренирате интензивно ще изгаряте калории и при двата варианта. Избора е индивидуален, но най-добре е да се редуват.
Покажи:
Сортирай по:
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Оцени:
4.39 / 81