Постелки за йога и фитнес

Постелки за йога и фитнес

Постелки за тренировки и йога

В съвременните тренировки все по-често се включват упражнения със собствено тегло и упражнения, които се изпълняват на пода. В същото време йогата започва да става все по-предпочитан спорт от професионални спортисти и аматьори желаещи да подобрят своята гъвкавост и общо здраве.

Неизменна част от оборудването, което се използва във фитнес залите и залите за йога са йога постелките.

Но кой обича да използва йога постелка на която се е потил някой друг трениращ?
Йога постелката е въпрос на личен избор и в днешно време се предлагат различни видове постелки съобразени с всеки един вкус. Разнообразието може да варира според размера, материала от който е изработена, дебелина, текстурата, сцеплението, екологичноста и ценовия диапазон.

Всеки един човек е индивидуален и има различни нужди, за това има и различни модели с различни характеристики, за да може да бъдат задоволени всички нужди на всеки един трениращ.

Според материала от който са изработени постелките могат да бъдат от PVC, TRE, NBR , юта, натурален памук.

Най-разпространените и най-евтини постелки са постелките произведени от PVC материал или така наречения винил. Постелките от PVC са леки и удобни за съхранение и пренасяне.Те са най-лесни за поддръжка, имат добро сцепление, мекотата зависи от дебелината на постелката и са най устойчиви и подходящи за по продължително използване.

Шалтета за йога, които разполагат с най-добро сцепление са изработени от PVC. Те предлагат най-добро сцепление и с пода и със стъпалата и дланите. Ако не обичате грапавите повърхности и искате постелката ви за йога да е гладка най-добре се спрете на постелка изработена от PVC материал . Ако държите Вашата постелка за йога да е екологично съобразна избягвайте постелки от PVC, защото тяхното рециклиране е по трудно спрямо другите материали. Обикновено PVC постелките за йога са най-евтини и ако бюджета Ви по ограничен или нямате по специални изисквания към постелката това е най удачния вариянт за Вас.

Най-добрите постелки за йога са изработени от гума и рециклирана гума или още наричана NBR, те са природосъобразни, рециклират се лесно и всеки занимаващ се по сериозно с йога трябва да притежава една от тях.Материалът NBR или така нареченият натурален каучук е съставен от акрилнитрил-бутадиенов каучук. Постелките за йога изработени от NBR се характеризират с изключително добро сцепление и средна мекота.

Почистват се изключително лесно и не задържат миризми. Рециклират се по лесно в сравнение с тези постелки изработени от PVC. Ако имате алергия към латекс трябва да избягвате закупуването на този вариант постелки за йога. Постелките от този тип са от най-висок клас и са по-скъпи в сравнение с постелки изработени от други материали.

Друг вид постелки са тези които са изработени от термопластичен еластомер или на кратко TPE-пяна . По качества този тип постелки за йога много си приличат с постелките изработени от PVC, тъй като и двата материала са синтетични. Дават много добра мекота и в същото време отлична стабилност , постелките са леки и удобни за пренасяне. Имат изключително добро сцепление и гладка повърхност.

Разликата е,че въпреки че е изработена от синтетичен материал постелката е е рециклеруема на 100% и е безопасна за околната среда . Почистват се лесно, като трябва да знаете, че този материал не абсорбира вода или пот и не задържа неприятни миризми. Този тип постелки за йога изработени от TPE са подходящи за хора с алергии, защото не съдържат никакви алергени.

Постелките за йога изработени от юта са екологични, защото ютата, както и памука са натурални материали, които се рециклират лесно. Заради самата структура на влакното йога постелките от юта са с по-грапава повърхност. Друго характерно качество на постелките произведени от юта е, че тяхната мекота е по ограничена. Това че са по-твърди и малко по-груби на допир ги прави много стабилни и свежда възможността за приплъзване при изпълнението на асана или упражнение до минимум.

Постелките за йога от натурален памук са леки, меки и екологични, защото самото име на материала натурален памук означава, че този тип постелка за йога не е третирана с каквито и да е било синтетични добавки. Постелките за йога от натурален памук са идеален заместител на постелките от PVC, когато искате постелката Ви да е максимално екологична. Има такива постелки от натурален памук, които са с набраздена повърхност, което допринася за по-доброто сцепление на трениращия и прилепването на постелката към земята.

Как да изберем най-подходящата за нас постелка за йога и трябва ли ни персонална постелка за йога?

Без съмнение този аксесоар е необходимост. На първо място най-малкото, заради което трябва да си закупите лична постелка за йога е заради личната Ви хигиена. Постелките за йога за обществено ползване в йога студиото или фитнеса се използват от всеки.

Всеки се поти отгоре им а бактериите могат да живеят навсякъде. На второ място постелката за йога ще Ви осигури удобство , ще Ви предпазва от студения под и ще прави упражненията много по лесни за изпълнение. На трето място самата инвестиция в този аксесоар избран изцяло по Ваш вкус ще Ви мотивира да тренирате и да не се отказвате от тренировките.

Кратък списък на изискванията, които трябва да имате към Вашата постелка за йога.

Постелката трябва да бъде влаго абсорбираща. По време на физическите упражнения е нормално да се изпотите. Ако постелката не попива потта може да доведе до подхлъзване и до неприятни травми.

Постелката за йога не трябва да се разтяга лесно, защото при стречинг , асана или някое статично упражнение това би довело до нестабилност, загубване на равновесието и в най лошия случай травма.

Постелката за йога не трябва да се приплъзва. Понякога това зависи от настилката върху която тренирате. При покупка на постелка за йога трябва винаги да се съобразявате с настилката върху която ще я поставите, защото ако избраната от Вас постелка се приплъзва тренировката Ви става некомфортна, неефективна а понякога дори и опасна.

За да сте максимално концентрирани в йога заниманията си или упражненията не трябва йога постелката Ви да е в ярки цветове или на разноцветни картинки, за да не Ви отвлича вниманието.

Постелката за йога трябва да е достатъчно мека, за да можете да изпълнявате безболезнено упражненията на пода без да наранявате гръбначния си стълб, лактите и коленете си, но постелката не трябва да бъде и прекалено мека, за да не губите равновесие при асаните и освен това прекалената мекота води до по-бърза амортизация на дадената постелка.

  • Качествените постелки за йога трябва да са лесни за поддръжка, да се почистват лесно с вода и обикновен сапун, без да ви създават излишни затруднения.
  • Постелката за йога трябва да бъде лесна за транспорт, лека и практична.
  • При избора Ви за постелка за йога трябва да се обърне внимание и на материала от който е изработена постелката. На пазара се предлагат няколко варианта.

Най- търсените постелки от начинаещите са постелките от PVC (поливинилхлорид), защото са най-евтини. Те са доста практични, защото трудно се амортизират, не избледняват и са изключително лесни за почистване. Единственото неудобство е,че на някой повърхности постелките изработени от PVC се хлъзгат и не са особено подходящи за занимания по йога.

Постелките изработени от TPE или термопластичен еластомер са по-меки, по-леки и най-приятни на допир. Те са изключително издръжливи и запазват формата си дори след сериозно механично въздействие. Този тип постелки за йога могат да се използват във всякакви условия, включително и сред природата. Термопластичния еластомер попива идеално потта и не се хлъзга на абсолютно никаква повърхност. Цената на този тип постелки за йога е малко по-висока от цената на постелките изработени от PVC.

Постелките за йога от естествени материали са по-скъпи и по-тежки от останалите постелки.
Такива постелки са постелките от естествен каучук и постелките от каучук и юта. Те не абсорбират потта, но и не задържат неприятни миризми. Не се хлъзгат и са изключително здрави. Този тип постелки са еластични и сравнително меки.

Друг вид постелки за йога от естествен материал са постелките от памук. Те абсорбират влагата идеално и задържат топлината на тялото, но са доста хлъзгави на някой повърхности.

Как да определим какъв да е размера на постелката за йога най-подходящ за нас ?

Дължината и широчината на постелката зависят от вашите размери и от упражненията, които ще изпълнявате върху нея.

Дължината на постелките варират от 140 до 240 см .

Ако изпълнявате йога упражнения и тренировката не е много динамична добавете към ръста си 10 см, ако тренировката Ви е по динамична можете да добавите към ръста си от 20 до 40 см.

Ширината на постелките варира от 60 до 80 см . Винаги за предпочитане е да се избере по-широка постелка за йога, за да Ви е по удобно при изпълнението на упражненията. Единствения недостатък на по-широките постелки за йога е, че са по големи и неудобни за пренасяне. Но имайте в предвид и, че прекалено тесните постелки не са много удобни.

Дебелината на постелките може да варира от 4 мм до 15 мм. Винаги е за предпочитане да изберете по-дебела постелка за йога. Тя ще Ви предпази от студената земя и ще осигури максимален комфорт при изпълнението на различни упражнения без да изпитвате неприятни усещания в лактите и коленете, когато сте застанали на лакти или на колене.

Когато си купувате постелка за йога е препоръчително да бъде с непромокаем калъф и удобна дръжка за пренасяне, което ще я предпази от намокряне и от влиянието на околната среда.

След закупуването на Вашата постелка за йога е добре постелката да се измие добре.

Постелките за йога от PVC могат да се перат в перална машина. Постелките от ТРЕ се перат на ръка а постелките от естествен каучук е най добре просто да се избърсват.

Най добрия начин за съхранение на постелките за йога е да стоят навити на руло, защото ако се сгъват заемат по-малко място но рискувате да останат следи от сгъването и постелката да няма толкова добър външен вид.

Почиствайте редовно постелката си след всяка практика, като не използвате агресивни препарати за почистване, които могат да повредят Вашата постелка.

След подробното описание и препоръки за това как да изберете най-подходящата за Вас постелка за йога остава само да си я поръчате и да се насладите на тренировките си върху най-удобната постелка за йога. Заповядайте при нас и вижте нашите предложения на най-добрите цени!Въпреки че повечето постелки за йога не се различават на вид има няколко фактора, които трябва да имате предвид – сцепление, дебелина, екологичност, ценови диапазон и дизайн.

Постелката е много важна, защото от нея зависи колко стабилни ще се чувствате по време на вашата тренировка.

Когато правите йога трябва да използвате постелка, която да е с дебелина по 4-5 милиметра. Това са най-стандартните постелки коленете и лактите ви няма да потъват.

Ако постелката е твърде дебела, балансирането на пода става предизвикателство, защото се губи твърде много опора.

Повечето килимчета за йога са направени от винил, корк, естествена кожа, памук, гума, каучук или от комбинации от материали.

Текстурата на постелката контролира сцеплението, което има. За да изпълнявате правилно позите не трябва ръцете и краката ви да се подхлъзват.

Дълголетието на постелката зависи от честотата на употреба. По-тънките постелки обикновено се износват по-бързо.

Важно е да полагате грижи за тях и да ги съхранявате правилно.

Трябва да се почистват редовно след употреба и да се оставят да изсъхнат напълно.

Почистването на постелката е важно не само заради външния вид или факта, че вградената мръсотия може да влоши материала.

Всяка повърхност, която се пипа често и се мокри, е потенциално място за размножаване на микроби.

Ако пренасяте често постелката е добре тя да бъде лека. Ако планирате да използвате постелката във вашия дом, теглото не е от голямо значение.

Важното е да изберете постелка, която ви осигурява максимален комфорт и пасва на стила йога, който практикувате.

Най-издръжливи са постелките, изработени от гума.

За да ползвате дълго постелката е важно да се грижите за нея и да я съхранявате и почиствате правилно.

Издръжливостта също зависи и от това, колко често ползвате постелката.

Покажи:
Сортирай по:
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Добави в количката
Добави в желани
Добави за сравняване
Оцени:
4.42 / 59