Лутеин

Покажи:
Сортирай по:

Puritan's Pride Lutein 20 мг with Zeaxanthin 30 дражета

Puritan's Pride Lutein 20 мг with Zeaxanthin оказва мощна подкрепа за здравето на..

13.00 лв

Natural Factors Lutein 40 мг 30 дражета

Замисляли ли сте се за здравето на очите си? Ако не сте, по-добре го направете, защото очите са ваши..

22.00 лв

Haya Lutein 6 мг 90 капсули

Замисляли ли сте се за здравето на очите си? Ако не сте, по – добре го направете, защото очите..

24.00 лв

Natrol Biotin Plus Lutein 60 таблетки

Biotin Plus Lutein подобрява състоянието на кожата и косата В наши дни много хора се сблъскват ..

24.00 лв

Natural Factors Lutein 40 мг 60 дражета

Замисляли ли сте се за здравето на очите си? Ако не сте, по-добре го направете, защото очите са ваши..

37.00 лв

NOW Lutein Esters 60 дражета

Lutein  се натрупва в очите по определен начин, като е концентриран в макулата и лещата на окото. То..

42.00 лв

Лутеин

Запознайте се с лутеин

Статистиката сочи, че напоследък драстично се увеличават очните заболявания. Ако до сега сте пренебрегвали зрението си е време да се замислите за подходяща профилактика. Отлично средство в това отношение е едно вещество - лутеин. Той се отнася към групата на каротеноидите.

Но за разлика от алфа и бета-каротина не се смята за провитамин А, защото в тялото не се трансформира в ретинол. Той представлява пигмент, който поглъща светлината и предпазва тялото от свободните радикали и вредните слънчеви лъчи. Според проучванията, приблизително 75% от хората страдат от дефицит на лутеин. Каротеноида е необходимо да се набави допълнително, поради невъзможността на тялото да го произвежда.

Недостиг на веществото може да настъпи главно при хората със светли очи и при тези които пушат. Лекарите казват, че за профилактика е нужно да се приема по 6 мг лутеин на ден, а при наличието на проблем със зрението по 20-40 мг от веществото. Този каротеноид също така е и силен антиоксидант.

Действие на лутеин

  • Значително подобрява зрението
  • Предпазва макулата на окото
  • Защитава лещата на окото
  • Неутрализира свободните радикали
  • Предпазва сърцето

Лутеина идва от алфа-каротина, който присъства в много плодове и зеленчуци, като е свързан с тяхното оцветяване. След като попадне в тялото, той се натрупва в очите на две маста-в лещата и макулата. С напредване на възрастта и други неблагоприятни фактори, настъпват изменения причиняващи неговия дефицит, което налага допълнителния му прием. Допълнителното доставяне на лутеин може да намали до 50% риска от появата на зрителни проблеми и катаракта.

Увреждането на макулата е доста срещано явление. Лутеин е в големи количества точно в макулата – тя е отговорна за остротата на зрението и цялостното централно зрение. Вече споменахме неблагоприятните условия, които причиняват нарушаване на макулата. Допълнителния прием на този каротеноид може да предпази от такова увреждане и като цяло ще подобри зрението и възстановяването на очите. Както вече споменахме, лутеина е силен антиоксидант. Тоест, той се грижи не само за зрението, но и за предпазване на другите органи и системи от оксидативен страс. Той предпазва от болести на сърцето и артеросклероза, тъй като не позволява удебеляване на артериите. Освен това, има детоксикираща функция и поддържа красотата на кожата.