Лутеин

Лутеин

Запознайте се с лутеин

Статистиката сочи, че напоследък драстично се увеличават очните заболявания. Ако до сега сте пренебрегвали зрението си е време да се замислите за подходяща профилактика. Отлично средство в това отношение е едно вещество - лутеин. Той се отнася към групата на каротеноидите.

Но за разлика от алфа и бета-каротина не се смята за провитамин А, защото в тялото не се трансформира в ретинол. Той представлява пигмент, който поглъща светлината и предпазва тялото от свободните радикали и вредните слънчеви лъчи. Според проучванията, приблизително 75% от хората страдат от дефицит на лутеин. Каротеноида е необходимо да се набави допълнително, поради невъзможността на тялото да го произвежда.

Недостиг на веществото може да настъпи главно при хората със светли очи и при тези които пушат. Лекарите казват, че за профилактика е нужно да се приема по 6 мг лутеин на ден, а при наличието на проблем със зрението по 20-40 мг от веществото. Този каротеноид също така е и силен антиоксидант.

Действие на лутеин

  • Значително подобрява зрението
  • Предпазва макулата на окото
  • Защитава лещата на окото
  • Неутрализира свободните радикали
  • Предпазва сърцето

Лутеина идва от алфа-каротина, който присъства в много плодове и зеленчуци, като е свързан с тяхното оцветяване. След като попадне в тялото, той се натрупва в очите на две маста-в лещата и макулата. С напредване на възрастта и други неблагоприятни фактори, настъпват изменения причиняващи неговия дефицит, което налага допълнителния му прием. Допълнителното доставяне на лутеин може да намали до 50% риска от появата на зрителни проблеми и катаракта.

Увреждането на макулата е доста срещано явление. Лутеин е в големи количества точно в макулата – тя е отговорна за остротата на зрението и цялостното централно зрение. Вече споменахме неблагоприятните условия, които причиняват нарушаване на макулата. Допълнителния прием на този каротеноид може да предпази от такова увреждане и като цяло ще подобри зрението и възстановяването на очите. Както вече споменахме, лутеина е силен антиоксидант. Тоест, той се грижи не само за зрението, но и за предпазване на другите органи и системи от оксидативен страс. Той предпазва от болести на сърцето и артеросклероза, тъй като не позволява удебеляване на артериите. Освен това, има детоксикираща функция и поддържа красотата на кожата.

Покажи:
Сортирай по:

Замисляли ли сте се за здравето на очите си? Ако не сте, по – добре го направете, защото очите..

24.00 лв

Lutein - Лутеин Lutein  се натрупва в очите по определен начин, като е концентриран в маку..

42.00 лв

Biotin Plus Lutein подобрява състоянието на кожата и косата В наши дни много хора се сблъскват ..

24.00 лв