Стрии и белези - има ли лечение?

Публикувано от Лидия Костова 28/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Вие току-що сте  завършили цикъл за маса. Придобили сте мускули, от които сте доволни. Отивате пред огледалото и забелязвате  лилавеещо възпаление на кожата. Тези лилави белези, които виждате, са стрии.

Като трениращи, вие се опитвате да създадете едно красиво, добре изваяно тяло. Несъвършени белези са последното нещо, което искате да видите. За някои, това са "значки на честта". В тази статия, ние ще обсъдим какво са точно стриите, причините за тях, хората, които ги получават, и възможните начини да ги премахнем.

Стрии


Кожата

Кожата на човешкото тяло се състои от три слоя. Най-горният слой на кожата се нарича епидермис. Основната функция на този слой е да се  предпази токсините да влизат в тялото.

Вторият слой на кожата се нарича дерма. Дермата е отговорна  за производството на колаген и еластични влакна, които дават на кожата ни гладкост.

Третият слой на кожата се нарича хиподерма. Този слой се състои от мазнини и съединителна тъкан.

Какво е стрии?


стрии и белези

Стриите, известни  също  така като браздички, се образуват в дермата. Стриите са често лъжливо класифицирани като белези, но те не са. Те не са белези, защото те не се състоят от фиброзни тъкани. Вместо това, стриите представляват плосък, тънък епидермис и разтегнати или скъсани влакна еластин.

Кожата ни има еластични свойства, но расте прекалено бързо.Има лимит на  еластичност на кожата.

Тенът  на кожата определя какви стрии ще имаме. Обикновено започват като розови, червеникаво-кафяви или тъмно кафяви линии. Стриите могат да се превърнат в  червени или тъмно червени.С течение на времето, стриите  избледняват до няколко нюанса, в зависимост от естествения тен на кожата. Като с времето те стават по-малко забележими.

Какви са някои от причините за  поява на стрии:

* Бързо наддаване  на тегло (цикъл за маса)
* Пубертетът
* Бременност
* Затлъстяване
* Наследственост
* Тип кожа
* Стресът
* Лоша диета
* Внезапна промяна на околната среда

Начини  за  предотвратяване на стрии

Една балансирана диета  и много  вода, с прием на витамини, може да попречи на стриите.Упражненията, също подобряват кръвообращението.

Средства за защита  от стрии

Повечето хора ще ви кажат, че не можете да  се отървете от стрии, но вие може да подобрите  външния вид.

Някои от общите средства за защита на стрии са:

Витамин Е
Какаовото масло
Рибеното масло


Медицински и хирургически терапии:

Лазерна терапия - Има възможност за трайно премахване на стрии
Дермабразио - Премахване на повърхностната част на кожата
Хирургично отстраняване
Пилинг - Химически пилинг, използва се за да се  поднови кожата

Друг начин е, чрез приемане на  ZMA. Цинкът стимулира производството на колаген. Чрез увеличаване на производството на колаген, кожата ни може да запази своята еластичност. Важно е да се грижим  за телата ни, особено когато сме млади и  желаем да изглеждаме добре.

 

Напишете вашия коментар