Ролери

Ролери

Карането на ролери е най-доброто средство за забавление за деца. На пазара има богат избор от детски ролери на много добра и ниска цена. С настъпването на топлите дни и удължаването на деня се замисляме как най-ползотворно да прекарваме свободното си време.

Освен, че допринася за доброто ни настроение, карането на ролери може значително да подобри общото ни здравословно състояние в различни насоки.

Ползи от карането на ролери:

1.Раздвижва ставите без да ги натоварва – карането на ролери осигурява плавни движения, без да натоварва ставите и костите. Според редица проучвания, карането на ролери води до 50% по-малко натоварване на ставите от тичането или казано по-просто ролерите носят същите ползи, но с много по-малко травми и увреждания.

2. Изгаря много калории – един средноедър мъж с тегло от 85 кг. изгаря около 10 калории за каране от 1 минута, а жена с тегло от 70 кг. гори по 9 калории на минута. Като за финал, след час каране Вие може да изгорите между 300 и 600 калории, което е чудесен резултат.

3.Стяга мускулатурата на ръцете и краката – карането на ролери е от огромна полза за мускулите на краката и седалището. Задживжайки краката, ръцете и ядрото на тялото са натоварени максимално за запазване на баланса на цялото ни тяло.

4.Ефективна тренировка за координацията и баланса – ролерите увеличават баланса на тялото, благодарение на стягането на коремните мускули и тези в областта на кръста, докато същевременно се опитваме да седим изправени.  Запазването на баланс в комбинация с активно движение на краката води до значително подобряване на координацията ни.

Най-общо казано, карането на ролери е една чудесна кардио тренировка, която изгаря голямо количество мазнини, стяга мускулите най-вече в областта на краката, корема и седалището.

5.Благоприятно въздействие за сърцето – редовното каране на ролери повишава сърдечната честота и стимулира белите дробове да работят. Половин час на ден каране в равномерно темпо, повишава честотата на сърцето до 148 удара в минута. Ако искате ползите Ви да са още по-големи може да редувате 1-2 минути интензивно каране с 1-2 минути равномерно каране. Редовната практика от 20 минути минимум на ден по 3-4 пъти седмично значително намалява риска от сърдечносъдови заболявания. А карането всекидневно от 30 мин.  понижава риска  от хронични заболявания – високо кръвно, инсулт и исхемична болест на сърцето.

6.Карането на ролери стимулира производството на ендрофин (хормон на щастието) – комбинацията от приятно време и карането на ролери може в пъти да подобри настроението Ви. Увеличават се невротрансмитерите, още познати като ендрофини , а ефектът е подобен на този от опиатите  - имате приливи от усещания на радост, благополучие, премахване на болка и тревога. Честите тренировки с ролери могат да бъдат полезни за избягване от депресивни състояния, стрес, висока тревожност и други състояния натоварващи психиката.  Карането на ролери също така има положително влияние върху дълбокия и спокоен сън през нощта, особено, ако сте карали няколко часа преди да заспите.

Карането на ролери е едно от най-ефективните занимания, за които, може би е най-лесно да убедите децата си, че е желателно и забавно да практикуват. Почти всяко дете иска от неговите родители да му купят ролери и  в повечето случаи е по- добре просто да се разделите с определена сума, за да му осигурите нужната доза дневно движение, вместо застояването пред компютъра и телевизора.

Подходящи ли са ролерите за каране от възрастни?

Много хора грешно са приели идеята, че карането на ролери е само за деца и тийнейджъри. Истината е, че с усъвършенстване на уменията от карането, тръпката расте, натрупаният опит е предимство за всички фенове на ролерите. Дори да не сте се научили да карате като малки, това не означава, че не можете да се научите като големи и да се възползвате от ползите, които ще Ви донесе карането. Напълно достатъчно е да овладеете основните правила за баланс и да се научите да падате безопасно.

На последно място да не забравяме, че едва ли има по-добър пример за Вашето дете от самите Вас, като същевременно ще споделяте емоцията му от нещо ново, забавно и полезно.

Правила при закупуване на ролери.

1.Качество на колелцата – те задължително трябва да бъдат от силикон или PU материал, като PU материалът е с доста по-високо качество, но там съответно и цената е по-голяма . Колелцата на ролерите са с различен диаметър (72 мм., 76 мм., 80 мм., и т.н.). По-големите колелца са подходящи за начинаещите, защото преминават по-добре на неравни повърхности като чакъл, лош асфалт, пясък, а и комфорта е определено доста по-голям. По-малките колелца са подходящи, ако Вашето дете е по-напреднало в карането и иска да изпълнява различни номера, фигури и завои на гладки повърхности.

Друг важен елемент при покупката на ролери е тяхната твърдост. Твърдостта се отбелязва отново с възходяща скала (напр. 78 А, 80 А, 82 А и т.н.), като колкото по-голямо е числото толкова по-голяма е и твърдостта. Колкото по-твърди са колелцата на ролерите, толкова по-малко е сцеплението с настилката, а скоростта е по-висока. Тези колелца са подходящи за по-напреднали деца и възрастни. Ролерите с по-меки колелца със сигурност са чудесен избор за начинаещи. Те прилепват доста по-добре към настилката, на която се кара, обират добре вибрациите от неравните повърхности, което осигурява по-голяма сигурност и безопасност.

2.Стабилност на обувката – ключов елемент при гладкото и безопасно каране е стабилността, която трябва да дава обувката на глезените. Лесен и сигурен начин да проверите това е когато Вие или Вашето дете пробвате ролери и застанете на един крак, обувката не трябва да се огъва и играе в различни посоки (убедете се преди това, че е стегната достатъчно).

Обувката върви в комплект с чорап, който се оформя по кракът. Важно е той да е изработен от дишаща материя (термо-материя), която да не спарва и изпотява краката по време на каране. За съжаление голяма част от производителите на по-ниско качество ролери изработват чорапите на ролерите от дунапрен, което води до дискомфорт и по-малко стабилност по време на каране.

3.Здравина на лагерите – лагерите се обозначават във възходящ ред ABEC 1, ABEC 2, ABEC 3 и така до най-високия  клас ABEC 9. Всеки запален фен на ролерите знае, че лагерите също са от голямо значение. И колкото по-висок клас са лагерите, съответно и живота на ползване е по-голям. Лагери ABEC 7 и ABEC 9 имат по-малко шумпли и се обработват най-дълго, те загряват по-бавно и разбиването им определено в пъти по-трудно.

Предимно детските ролери са с поставени лагери АВЕС 3, които не са бързи. Това се прави цел безопасност, предпазвайки децата от прекомерно виосока скорост, така се избягват и излишни инциденти. Когато детето напредне достатъчно и се научи да кара добре може да поиска по-висока скорост и бързина в карането.  За тази цел се интересувайте дали моделът, който закупувате има възможност за смяна на колелцата и лагерите.

4.Качество на шината – шините при ролерите могат да бъдат направени от всякакви материали, но най-често срещани са такива от метал, пластмаса и алуминий. Тези, които са направени от метал за съжаление в повечето случаи се огъват и това води до неудобство и неправилна стойка по време на каране. По-качествените и удобни шини са направени от висококачествена пластмаса или алуминий. Голям плюс при пластмасовата шина е, че обира по-добре вибрациите, ако пластмасата е здрава и стабилна е огромно предимство особено при детските ролери.

Регулируемите ролери са много добър вариант за подрастващите фенове на ролерите, поради факта, че ролера израства заедно с детето и така не е нужно да правите една и съща покупка всяка година. Този тип ролери могат да станат с до 3 номера по-големи.

 

Видове ролери?

1.Фитнес ролери (inline skates) – тези модели най-често имат по 3,4 или 5 колела, подредени в права линия, шината им е в повечето случаи алуминиева, а спирачката им е поставена на петата на лявата или дясна кънка. Фитнес ролерите са подходящи за каране от всякаква възраст, всеки ден върху гладки повърхности. Изключително подходящи са за каране с цел кардио, разпускане и забавление.

2.Agressive ролери (наричани още блейдове) – този тип ролери са на пластмасова основа, с по-малки и по-твърди колелца. Блейдовете се използват от хора с голям опит в карането и са подходящи за изпълнение на сложни, екстремни трикове, високоскоростно каране и различни скокове по тръби и ръбове.

3.Freestyle ролери (freeroller, urban) – това са ролери, оборудвани с алуминиева шина и твърди колела. Това прави този тип ролери една чудесна комбинация от ролери за свободен стил каране в градска среда и такива подходящи за изпълнение на по-сложни скокове и трикове.

4.Speed ролери (високоскоростни ролери) – този тип ролери се купуват масово от хора любители на силните изживявания. Подходящи са за спускане от много стръмни склонове и каране по неравни повърхности. Те са оборудвани най-често с алуминиева основа и много твърди колела.

5.Cross ролери – това са ролерите с гумени колела, които са подходящи за каране в пресечени местности.

Производителите на детски ролери определено вкараха на пазара иновативни модели, които са способни да заострят вниманието и събудят интереса и на най-капризното дете. Освен широките цветни гами с различни принтове на анимационни герои, животни и много други, в повечето магазини вече се предлагат и ролери със светещи LED колелца. Тези модели са оборудвани с няколко цвята ленти, които светкат в пъстри цветове, докато Вашето дете кара. Това определено носи голям възторг и щастие при малчуганите.

Цена – това е един от основните въпроси, който си задаваме преди да направим подобна покупка за нас или нашето дете, особено когато сме начинаещи.  Цените на детски ролери, добро качество за най-малките варират от 40 до 80 лв. Цената за по-напреднали и големи, съоветно е по-висока, заради количеството и качество материал, който се използва и цената за качествен модел е от 80 до 140 лв., в зависимост от екстрите, които се предлагат. Професионалните ролери и блейдове, търсени от най-запалените фенове варират от 140 до 230лв.

Пазара в днешно време наистина е богат и се предлагат различни и много видове ролери. Важното е когато правите избор,  да се съобразите с това дали сте начинаещ, къде и на каква повърхност ще карате и разбира се не на последно място какъв бюджет можете да отделите за тази покупка.

Ако купувате ролери за децата си, вземете под внимание факта , че краката им ще растат.

Изберете такъв модел, който има възможност за вариране на номерата, за да могат децата Ви да ги носят по-дълго време. За да разберете, дали даден модел е качествен проверете дали разполага с ресор и дали обувката се гъне в областта на глезена, като застанете на един крак. Главната задача на ресора е  да омекоти карането, при наличието на неравности по пътя. Ако разполагате с по-голям бюджет, изберете ролери с велкро закопчаване, тъй като са по-практични и удобни при обуване и събуване.

Не винаги най-скъпото е най-добро, но  и най-евтиното със сигурност няма да отговаря на очакванията Ви. Когато закупувате ролери, гледайте изборът ви да е разумен. Ако е необходимо допитайте се до някого или се консултирайте с хората, които ги продават. Обърнете особено внимание на качеството на обувката, колелцата и лагерите. Не се подлъгвайте по евтините и направени само да привличат погледа модели. Не ползвайте като извинение факта, че сте начинаещ и предпочитате  да си купите по-евтин вариант, защото след малко практика ще започнете да напредвате и тогава ще усетите разликата. Със сигурност ще искате да си купите по-висок и качествен клас. Така ще изгубите пари за два чифта, вместо за един, но по-добър.

Екипировка за безопасност по време на каране

Каска: Носенето на каска при малки деца и начинаещи е повече от желателно  без значение, че може да става въпрос само за къси разстояния. Много важно е каската да е удобна, отговаряща на всички изисквания за безопасност, да застане стабилно на главата на каращия без да се мърда (напр. да се криви на едната или другата страна).

Наколенки и налакътници: Това са аксесоари за безопасност, които  трябва да са неизменна част при карането на малчуганите. Наколенките и налакътниците спестяват множество рани и ожулвания по колената и лактите на децата и най-вече сълзи в очите.

Терени подходящи за каране: За да бъдете спокойни когато карате Вие или Вашето дете, карайте Вашите ролери в паркове и градинки. Щом  Ви се налага да пресичате го правете само на пешеходните пътеки. Имате право да карате по тротоари и в пешеходните зони, но с повишено внимание. Карането на ролери по пътното платно е категорично забранено и опасно за Вас и Вашето дете.

Съвети

  • Щом изпаднете в ситуация да не можете да  предотвратите падане, постарайте се да паднете на нещо меко и да избегнете асфалта.
  • Старайте се да паднете върху наколенките, след това, ако е възможно на налакътниците, без да си стягате ръцете при евентуален удар.
  • Падайте винаги напред, а не назад! Ако не успеете да паднете на налакътниците и накитниците, завъртете се, за да паднете на някой от хълбоците, като пазите гърба.
Покажи:
Сортирай по:

Детските протектори WORKER Kinder Set е пълен комплект протектори - 6 броя, предназначени за ла..

25.00 лв

WORKER Adriane са ролери с изключителен дизайн и здравина. Моделът е с алуминиево шаси, във вътрешна..

106.00 лв

Този уникален модел ролери е подходящ за всякаква възраст. WORKER Perleta са максимално удобни и обе..

114.00 лв

​Ролери със светещи LED колела   Регулируеми детски - момичешки ролери Предните коле..

103.00 лв

Worker Polly са ролери отличаващи се със страхотен дизайн, високо качество на изработка и изключител..

102.00 лв

Този уникален модел ролери е подходящ за всякаква възраст. WORKER Jules са максимално удобни и обезо..

99.00 лв

Регулируемите ролери WORKER Diane се отличават с модерен дизайн. Шасито на ролерите е изработено от ..

81.00 лв

Ролери регулируеми. Регулирането на размера е бързо и лесно - с бутон от външната страна на шас..

44.00 лв

Детски регулируеми ролери WORKER Juny са изработени са от висококачествени материали, коит..

69.00 лв

Детския комплект ролери WORKER Flery отговаря на най-високите стандарти за безопасност -&n..

161.00 лв

WORKER Nolan 2 в 1 е универсален модел, който може да се използва както в топлите така и в студените..

129.00 лв

Ролери/кънки WORKER Aron white е изключително здрав и удобен модел подходящ за каране като ролери, к..

123.00 лв

Ролерите / кънки за лед WORKER Naare 2 в 1 са подходящи за момичета и предлагат възможност..

136.00 лв

Протектори комплект – наколенки, налакътници и надланници. Подходящи за употреба от деца ..

16.99 лв

Детския комплект ролери WORKER Torny отговаря на най-високите стандарти за безопасност -&n..

128.00 лв

Предпазна детска каска Freestyle каска за деца WORKER Komik е висококачествена каска,..

41.00 лв

WORKER Lumine 2 в 1 е универсален модел, който може да се използва както в топлите така и в студенит..

114.00 лв

Протекторите WORKER Greeny set са незаменима добавка към екипировката на вашето дете, където им..

22.00 лв

Детските протектори WORKER Alby Set са комплект протектори за деца от 6 части. Те осигуряват максима..

22.00 лв

Ролери и кънки за лед 2 в 1 Обичате да карате ролери и искате да се опитате да карате на лед, н..

135.00 лв

WORKER Marco 2 в 1 е универсален модел, който може да се използва както в топлите така и в студените..

122.00 лв

Worker Marcola 2 в 1 е изключително здрав и удобен модел подходящ за каране като ролери, както и кат..

123.00 лв

Ролери WORKER Jubero са с алуминиево шаси, което ги прави много леки и маневрени. Колелата са изра..

179.99 лв

 WORKER  Fizzo са модерни, цветни ролери с регулируем размер (който може лесно да се ..

149.00 лв

Ролерите / кънки за лед WORKER Reviro 2 в 1 са подходящи за момчета и предлагат възможност..

143.00 лв

• Система за бързо регулиране на размера • Дишаща материя - против изпотяване по време ..

139.00 лв

Искате да направите подарък или да изненадате децата си? Това е най-добрият Ви избор! Протекторите с..

22.00 лв

Каската WORKER Cyclone е напълно обезопасена каска с признати сертификати TÜV-GS и CE1078 ..

50.00 лв

Моделът ролери MIAe направен за деца, които искат да запълват свободното си време и да се забав..

90.00 лв

Евтини ролери за деца. Възможност за регулиране на размерът от 31ви до 34ти номер. Това ги прави под..

34.99 лв

Евтини ролери за деца. Възможност за регулиране на размерът от 31ви до 34ти номер. Това ги прави под..

34.99 лв

Freestyle каска за деца възрастни WORKER Neonik е модерен лек шлем, предназначен за различни екстрем..

35.00 лв

Ролкови кънки METEOR LULA QUAD са с чудесен дизайн и динамични цветове. Ролковите кънки им..

119.00 лв

Ролери и зимни кънки 2 в 1 39-42 номер, което ги прави подходящи за употреба за поне два сезона..

109.99 лв

Ролери и зимни кънки 2 в 1 39-42 номер, което ги прави подходящи за употреба за поне два сезона..

109.99 лв

Ролери и зимни кънки 2 в 1 39-42 номер, което ги прави подходящи за употреба за поне два сезона..

109.99 лв

Ролери и зимни кънки 2в1 31-34 номер, което ги прави подходящи за употреба за поне два сезона. Ма..

109.99 лв

Ролери и зимни кънки 2в1 31-34 номер, което ги прави подходящи за употреба за поне два сезона. Ма..

109.99 лв

Ролери и зимни кънки 2в1 31-34 номер, което ги прави подходящи за употреба за поне два сезона. Ма..

109.99 лв

Worker X-TON са ролери ,с голяма товароносимост и оголемени колела. Рамката на този уникален модел е..

164.00 лв

Worker X-TON са ролери ,с голяма товароносимост и оголемени колела. Рамката на този уникален модел е..

164.00 лв

 WORKER  Nobes са модерни, цветни ролери с регулируем размер (който може лесно да се ..

167.00 лв

Ролери WORKER  Lugos Lady са модерни ролери с издръжливо алуминиево шаси, с олекотени ABEC..

159.00 лв

 WORKER  Haasiko Lady са модерни, цветни ролери с регулируем размер  и издръжлив..

189.00 лв

 WORKER  Haasiko са модерни, цветни ролери с регулируем размер (който може лесно да с..

189.00 лв

Worker Gina са удобни, с изключителен дизайн ролери специално направени с цел фитнес. Могат да се из..

105.00 лв

Ролери WORKER Farila са фитнес ролери с алуминиева рамка са предназначени главно..

219.00 лв

Този уникален модел е направен максимално обезопасен отговарящ на всички норми за безопасност по евр..

166.00 лв

WORKER AGRESIVE са изключително здрави ролери със система за абсорбиране на ударите. Външната обувка..

160.00 лв

3 в 1 (Регулируеми кънки / Ролери / Ролкови кънки) WORKER Juando се предлагат с 3 подменящи се шас..

169.99 лв

• Система за бързо регулиране на размера • Дишаща материя - против изпотяване по време ..

139.00 лв

WORKER Profi set са пълен комплект протектори от 6 броя за лакти, китки и колена. Протекторите са с ..

51.00 лв

Протекторите Shaun White P1 са предназначени за различни екстремни спортове (BMX, скейтборд, longboa..

63.00 лв

Техническо описание: Каска WORKER Stingray с TÜV-GS и CE 1078 сертификати предназначена..

59.00 лв

Техническо описание: Каска WORKER Stingray с TÜV-GS и CE 1078 сертификати предназначена..

59.00 лв

Комплект конуси за маркиране с височина 22 см. Номерирани от 1 до 8 и многофункционални, като могат ..

29.99 лв

Freestyle каска WORKER Beis е висококачествена и изключително безопасна каска, подходяща за колоез..

56.00 лв

Каската за скейтборд / ролери / колело WORKER Profi Helmet е със съвремен дизайн на метални пласти..

38.00 лв

Каска WORKER Standart с TÜV-GS и CE 1078 сертификати предназначена за ролери, скейтборд и велос..

39.00 лв

Детски регулируеми ролери WORKER Juny Girl са изработени са от висококачествени материали,..

93.00 лв