3 причини да избягвате приема на ВЪГЛЕХИДРАТИ след тренировка

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2011 2 Коментари Фитнес,

Защо е нужно да не приемаме въглехидрати

 

Приемането на въглехидрати в периода след тренировка отдавна е възприето като основна част режима за изграждане на мускула. Колкото повече изследвания се правят обаче, толкова по-вероятно изглежда, че след тренировка въглехидратите нямат ефект или дори може да имат отрицателен ефект. Моля, обърнете внимание, че този съвет не се отнася за диети с по-високо съдържание на въглехидрати. За тази диета набавете необходимите количества въглехидрати и се придържайте към нея.Първо ще разгледаме причините, поради които съм взел това решение и след това логичните последствия след нея.

изглежда въглехидратите не са подходящи за след тренировка

1. Няма ползи за протеиновият синтез

Едно проучване показва, че включването на въглехидратен шейк след тренировка не увеличава синтеза на протеини.

Следното проучване се е провело в Холандия сред здрави млади мъже. Страхотното за това проучване е, че е наистина научно, тъй като разделят мъжете на 3 групи, всяка от които приемала различни комбинации от протеини и въглехидрати. Следователно единствената променлива е нивото на въглехидрати.

Всяка група извършвала силова тренировка за 60 минути и е получавала или протеин или комбинация от протеини и въглехидрати на всеки час в продължение на 6 часа след тренировка. Количеството на протеин за всички групи е 0.3 грама на килограм телесна маса. Протеините и въглехидратите варирали, както следва:

Група 1 - Просто протеин, без въглехидрати
Група 2 - протеин с 0,15 грама на килограм телесно тегло въглехидрати
Група 3 - протеин с 0,6 грам на килограм телесно тегло въглехидрати

Синтеза на белтъци в проценти бяха измерени в продължение на 6 часа след тренировка. Резултатите?

1. Приемът на протеин след тренировка увеличава синтеза на протеини.

2. Добавянето на въглехидрати (дори в малки или големи количества) към този протеин не е засилил протеиновия синтез изобщо. Това може да е изненадващо, но според мен това е страхотна новина, особено за хората, които са в ‘’ измамен ‘’ въглехидратен цикъл

няма нужда от много въглехидрати в нашата диета

2. Влиянието на въглехидратите над хормона на растежа.

Нивата на хормона на растежа са повишени след силова тренировка. Добре е известно, че когато инсулинът организма се увеличава, хормона на растежа намалява. Голям скок на инсулин ще се случи с поглъщането на високите Гл въглехидрати  след тренировка. Ето защо, изглежда, че приемането на въглехидрати след тренировка може да има отрицателен ефект.

3. Въздействие на въглехидратите след тренировка върху окисляването на мазнините


Очевидно, ако отделяте време за зареждане запасите на гликоген в мускулите с въглехидрати след тренировка, вие  намалявате количеството на мастните киселини, които тялото ви ще използва за получаване на енергия от която се нуждае.За да се запази мазнинното окисление (като се използват мазнините за енергия, независимо дали са телесни или хранителни) при максимално ниво, би имало смисъл да премахнете въглехидратите от вашият следтренировъчен шейк.

И така, какви са последиците от тази информация?

Това прави цикличните кетогенични диети по-лесни да се следват. Да речем, че дневния прием на въглехидрати от понеделник  до петък е 40 грама. Вече няма да загубите 5-15 грама след тренировка. Можете да разделите тези въглехидрати през целия ден или в едно хранене - например може да почувствате, че се възползвате от повече въглехидрати в себе си от храненето преди тренировка.

Повишено изгаряне на мазнините.

За цялото ниско съдържание на въглехидратния период, се насърчава използването на мастни киселини за енергия. Най-добре да бъдат в съчетание омега 3-6-9 за по-добър синтез в тялото.

Евентуално повишение на нивата на хормона на растежа.

Изключването на въглехидрати след тренировка изглежда да е много положителен ход наистина. Ако се притеснявате за изчерпване нивата на гликоген, помнете, че повторното попълвате тези "резервоари" през уикенда, и винаги можете да имате скок в средата на седмицата, ако смятате, че тренировките започват да ви натоварват в края на на работната седмица.