Тротинетки

Тротинетки

Последните няколко години тротинетките за деца се превърнаха едни от най-желаните спортни уреди за забавление, също като велосипедите и ролерите. Тротинетката може да бъде чудесен избор за прекарване на свободното време както за малки, така и за големи.


Тя ни дава възможността да открием удоволствието от пързалянето и да му се насладим без сериозна подготовка и технически умения преди това.

Както и при останалите уреди за забавление и тротинетките имат разновидности. Срещат се модели тротинетки с две или три колела, както и с четири, но имайте предвид, че тези с по три колела са най-стабилни и лесни за каране. От модела и марката също така зависи къде ще са разположени двете колела отпред или отзад.

Тротинетката бива за деца или за възрастни и може да бъде изработена от различен материал пластмаса, алуминий, метал и според модела отново да бъде или да бъде с регулиращо височината си кормило, като обикновено това са моделите за по-големи деца и възрастни. Дръжките им най-често гумирани или покрити с меки материали (пяна), а поккритието на борда за стъпване е с неплъзгащо покритие за по-голяма стабилност.

Тротинетката е удобна за транспортиране на всяко едно място поради факта, че повечето модели са сгъваеми и изключително компактни. Максималната им товароносимост е различна и варира от 20 кг. до 100 кг., като тези, които издържат на по-голямо натоварване разбира се са по-скъпи и предназначени за големи деца и възрастни.

Тротинетката е изключително полезна за развитието на двигателните умения при деца. Развиват се по-точна и голяма координация на ръцете и краката, по-бързи реакции, ловкост и равновесие.

За да направим правилния избор на тротинетка за нашето дете трябва да вземем под внимание няколко основни елемента.

1.Размер на колелата:

Колелата са малки с размери от 100 мм.  и 150 мм., големи 150 мм. и 200 мм.  Колелата с по-голям размер са желателни за неравни повърхности като чакъл, пясък, лош асфалт, поради факта, че ги преминават много по-лесно и комфорта по време на каране е значително по-голям. Малките размери колела са по-удачен избор за вашето дете, ако иска да изпълнява по-сложни фигури, завои и номера на гладка повърхност.

2. Твърдост на колелата

Ако колелата на Вашата тротинетка са по-твърди, съответно и сцеплението с повърхността е по-малко, а скоростта по-голяма, затова е желателно да се използва от възрастни и деца с по-голям опит. Предимството на тротинетките с твърди колела е, че се износват доста по-бавно от тези с меки колела. Тротинетка с меки колела със съгурност е чудесен избор за начинаещи. Те прилепват доста по-добре към земята и обират перфектно вибрациите от неравните повърхности, което гарантира по-голяма безопасност и стабилност.

3. Бързина на въртене на колелата

Бързината на вашата тротинетка се определя от системата ABEC, отговаряща на нечетни цифри от 1 до 9. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-голяма ще е и скоростта на въртене на колелата на тротинетката. Тук е много важно да обърнем внимание на уменията и опита, който има каращия, за да направим правилния избор, така че карането да е приятно, безопасно, комфортно и да се случва с лекота.

Кой е най- правилния избор на тротинетка за Вашето дете?

Възраст между 2 и 5 години: Тук определено най-правилния и предпочитан избор е тротинетка на 3 колела. Те са доста по-стабилни и са подходящи за деца, които са начинаещи в карането. Друг плюс при тротинетките с 3 колела, е че седят изправени сами и не падат, когато детето реши да се втурне към нещо друго привлякло вниманието му. Много важно също е, когато става въпрос за по-малки деца, тротинетката да бъде колкото може по-манврена и лека.

Възраст между 5 и 6 години:  На тази възраст, ако детето Ви вече има опит в карането, може да изберете тротинетка на две колела, като така със сигурност ще осъвършенства равновесието и бързината на реакциите си. Желателно е да изберете тротинетка с регулираема височина на кормилото, за да може тротинетката да „расте” заедно с Вашето дете.

Възраст между 6 и 13 години:  На тази възраст вече опита и практиката на Вашето дете са по-добри и спокойно може да изберете тротинетка развиваща малко по-висока скорост, като така и удоволствието от неговото каране ще е по-голямо. Подходящ избор при увеличаването на скоростта е тротинетка ABEC 5. Ако детето Ви я използва всеки ден за преминаване на определени разстояния, а не само за развлечение, вземете такава, която се сгъва и има презрамка, за да може да я носи на рамо и да не заема много място.

Без значение на каква възраст е детето Ви, задължително е да му дадете възможност само да избере модела тротинетка, който желае, като Вие може да го насочите кои модели са подходящи за неговата възраст.

Тротинетки за възрастни: Тротинетките за възрастни са идеалния вариант за чудесна компания и пример на Вашето дете. Децата много се радват и се чувстват истински щастливи, когато родителите споделят тяхната емоция, а родителите се чувстват щастливи когато са по-близко до игрите и израстването на децата си.

Избор на тротинетка при възрастни: Основното и главно правило при избора на тротинетка за възрастен разбира се е товароносимостта и размерите. Желателно е издържливостта да тротинетката да е малко по-голяма от Вашите килограми, за да сте сигурни, че ще издържи при дълго и често ползване.  За по-опитните, по-големи деца и възрастни пазара вече предлага тротинетки подходящи за скачане, за изпълнение на различни по-сложност трикове и високоскоростно каране, но тук избора изцяло зависи от възможностите Ви.

На пазара вече се появиха така наречените електрически тротинетки и скутери, които основно са предназначени за деца на по-голяма възраст и възрастни, като тяхното използване е насочено освен за забавление така и за предвижване на по-дълги разстояния, но при избор на такъв модел движението и натоварването е значително по-малко, съответно и ефекта и ползите на са толкова силно изразени.

Ползи от карането на тротинетка: За огромно съжаление децата все по-често страдат от проблеми с опорно двигателния апарат, като най-зачестени са гръбначните изкривявания както при деца така и при възрастни. Днес много по-често се срещат хиперактивни деца, които са много по-лесно раздразними и имат проблем с концентрацията. Спортът и движението със сигурност може да се справи с по-голямата част от тези проблеми. Активното и постоянно движение укрепва тялото и заздравява и освобождава натоварената психиката. От карането на тротинетка мускулатурата заяква, стойката се подобрява, а натрупаната излишна енергия и агресия се изразходват по един по-полезен и позитивен начин.

Цена при закупуването на тротинетка: Инетрвала на цените при покупката на тротинетка може да бъде от много малък до много голям, но нормалните цени за закупуването на качествен уред варират от 40 до 140 лева, зависимост от възрастта на каращия.

Тротинетките за най-малките, разбира се би следвало да са на най-ниски цени и там нормалната цена на качествена и по-здрава тротинетка е между 35 -50 лв., за по-порастналите, моделите с по-издържливи лагери и по-големи размери варират между 50-120 лв., като всичко изцяло зависи от качеството на материалите и допълнителните екстри, които предлагат различните производители (напр.-сгъване на рамката, презрамка за носене, меки дръжки, осветление на колелата, допълнителни спирачки и т.н).

И разбира се пика на цените стига при тротинетките, които са предназначени за интензивно и тежко натоварване, изпълнение на сложни трикове, скачане и високоскоростно free style каране. При тези тротинетки цените за качествен модел започват от 140 лв. и достигат до 350 лв.

Цената не винаги е определяща, но повечето пъти при закупуването на по-евтин продукт сме принудени да направим няколко пъти една и съща покупка, поради ниското качество на изработка и краткия живот на ползване. И като резултат имаме излишно и напразно похарчени пари. Изберете малко по-скъпа тротинетка със здрава и сигурна конструкция, която ви осигурява безопасност и дълго ползване.

Екипировката е задължителна и основна част за безопасността при каране.

Каска: Задължително е да се носи постоянно, особено при начинаещите, без значение, че става въпрос само за кратки разстояния. Много важно е каската да е удобна, отговаряща на всички изисквания за безопасност, да стои на главата на каращия без да се мърда (напр. да се криви на едната или другата страна).

Наколенки и налакътници: Тези аксесоари за безопасност трябва да са неизменна част при карането на малчуганите. Наколенките и налакътниците спестяват множество рани и ожулвания по колената и лактите на децата и най-вече сълзи в очите.

Терен за каране: За да бъдете спокойни когато карате Вие или Вашето дете, карайте тротинетките в паркове и градини. Когато Ви се налага да пресичате използвайте само пешеходните пътеки. Също така имате право да карате по тротоари и в пешеходните зони, но с повишено внимание. Карането на тротинетки на пътното платно е категорично забранено.

И не на последно място не забравяйте, че какъвто и модел тротинетка да изберете за Вас или Вашето дете най-важно е забавлението и радостта от карането и времето прекарано заедно.

Покажи:
Сортирай по:

Тротинетка с 3 колела, светеща и музикална

За деца над 3 години Тротинетка с 1 предно и 2 задни колела, за по-добър баланс. Оборудвана е със сп..

38.00 лв

Тротинетка със седалка 3 в 1

Тротинетка MAXIMA 2 в 1 с 3 колела (2 отпред, 1 отзад). Различни приложения в зависимост от възрастт..

74.90 лв

Тротинетка WORKER Pinki

WORKER Pinki е тротинетка подходяща за деца, изцяло изработена от висококачествена лека стомана..

56.00 лв

Тротинетка Spartan Stunt Extrem

С Тротинетката Stunt Extrem могат да се правят каскади Тротинетката Spartan Stunt Extrem е пред..

229.00 лв

Тротинетка WORKER Racer Sweet Girl със светещи колела

WORKER Racer Sweet Girl със светещи колела е висококачествена тротинетка изработена от алуминие..

72.00 лв

Тротинетка WORKER Racer

WORKER Racer е тротинетка покриваща най-високите изисквнаия за безопасно каране, одобрени по на..

59.00 лв

Тротинетка Spartan Stunt Profi

Тротинетката Spartan Stunt Profi е предназначена за напреднали каскадьори. Има изключително стабилна..

184.00 лв

Светеща тротинетка с 3 колела WORKER Tri 100

Детската триколка WORKER Tri 100 е здрава и стабилна тротинетка за най-малките. Триколката е те..

47.00 лв

Тротинетка със светещи колела WORKER Plofi

Тротинетка WORKER Plofi е висококачествен скутер, изработен от лека алуминиева сплав. Благодарение..

60.00 лв

Тротинетка-триколка WORKER 3 в 1 Jaunsee

Тротинетка-триколка 3 в 1 WORKER Jaunsee   Тя е предназначена за деца, които ще придобият у..

109.00 лв

Тротинетка Spartan Stunt

Тротинетката Spartan Stunt е подходяща за начинаещи каскадьори. Отличава се с изключително стабилна ..

159.00 лв

Тротинетка Spartan Girl

Тротинетката Spartan Girl е идеален подарък за всяко момиче. Скутера отговаря на най-високия ст..

88.00 лв

Тротинетка - триколка WORKER 3 в 1 Nimbo

Тротинетка - триколка WORKER 3 в 1 Nimbo е предназначена за най-малките ездачи. Регулируемата с..

100.00 лв

Тротинетка тип скутер WORKER Saffari 100

Тротинетката тип скутер WORKER Saffari е предназначена за деца от 3 до 8 годишна възраст. Произвежда..

122.00 лв

Тротинетка с три колела Spartan

Тротинетката с три колела Spartan се управлява лесно, като завоите се правят с накланяне наляво и на..

108.00 лв

Тротинетка WORKER Darky

Тротинетка WORKER Darky е изработена от лека, но много здрава, алуминиева рамка. Благодарение н..

95.00 лв

Тротинетка SPARTAN Jumbo

SPARTAN Jumbo е иновативен модел тротинетка, подходяща за възрастни. SPARTAN  Jumbo отгова..

152.00 лв

Три скутер WORKER Fliker 100, Зелен

Три скутер WORKER Fliker 100 е страхотна тротинетка, с която се придвижвате напред, чрез специф..

195.00 лв

Тротинетка рънинг байк 4 в 1 WORKER Globber

Тротинетката рънинг байк 4 в 1 WORKER Globber е предназначен за най-малките. Може да ..

218.00 лв

Тротинетка за фрийстайл SPARTAN Stunt Pro

Тротинетка за екстремни каскади с изключително стабилна конструкция, позволяваща на водача лесно упр..

379.00 лв

Тротинетка WORKER Whizz 100

Тротинетката WORKER Whizz 100 е модерен скутер с крачна спирачка и 10-инчови батамови гуми. Отг..

122.00 лв

Тротинетка WORKER PitBul Pro

Тротинетка WORKER PitBul Pro Детето Ви обича да кара тротинетка? Е това ще е перфектн..

84.00 лв

Тротинетка WORKER Miami XXL

WORKER Miami XXL е изключително здрав модел тротинетка, подходяща както деца така и за възрастни.&nb..

115.00 лв

Тротинетка WORKER Cirky със светещи колела

WORKER Cirky е висококачествен скутер, изработен от лека алуминиева сплав. Благодарение на прос..

103.00 лв

Тротинетка Spartan Stunt зелена

Тротинетката Spartan Stunt зелена е подходяща за начинаещи каскадьори. Отличава се с изклю..

159.00 лв

Тротинетка SPARTAN Stunt Medium, Черен/Оранжев

Тротинетка с изключително стабилна конструкция, позволяваща на водача лесно да управлява скутера и д..

209.00 лв

Тротинетка SPARTAN Double Suspension 203

Тротинетка SPARTAN Double Suspension 203 с алуминиева рамка и сгъваем механ..

259.00 лв

Тротинетка - триколка WORKER Lucerino със светещи колела

Техническо описание: Управлява се лесно, като завоите се правят с накланяне наляво и надясно, ..

69.00 лв

Тротинетка - скутер WORKER City

WORKER City е уникален модел тротинетка-скутер подходящ за високи скорости. WORKER City е изработ..

241.00 лв

Детско колело без педали Enduro Maxi

Детско колело за баланс с атрактивен дизайн, изработено от устойчива пластмаса. Детско колело без..

45.00 лв

Тротинетка със светещи колела WORKER Racer Urban Boy

Скутер WORKER Racer Urban Boy със светещи колела е направен от  високо качествена алуминиева ..

72.00 лв

Тротинетка със светещи колела WORKER PitBul Pro LED

Тротинетката WORKER PitBul Pro LED е висококачествена тротинетка изработена от алуминиева ..

109.00 лв

Тротинетка скутер WORKER Raicot

Тротинетка скутер WORKER Raicot е със стилен дизайн. 12-инчовите надуваеми гуми осигуряват отли..

369.00 лв

Тротинетка скутер WORKER Dalai

Тротинетката скутер WORKER Dalai е подходяща за деца от 4 до 10 години. Скутера отговаря на&nbs..

239.00 лв

Тротинетка за фрийстайл Street Surfing Trickster Blossom

Тротинетка за фрийстайл с атрактивен дизайн, изключително стабилна конструкция, позволяваща на водач..

149.00 лв

Тротинетка за фрийстайл Street Surfing Axis

Тротинетка за фрийстайл с атрактивен дизайн, изключително стабилна конструкция, позволяваща на водач..

150.00 лв

Тротинетка жабка с 4 колела (2 предни и 2 задни)

Детска тротинетка с 4 колела, която се кара по много различен и забавен начин - без да се стъпва на ..

94.90 лв

Тротинетка WORKER Vedic 2013

Тротинетката WORKER Vedic 2013 е подходяща за тийнейджъри и възрастни. Отговаря на всички стандарти ..

352.00 лв

Тротинетка WORKER Span

Тротинетка WORKER Span е изработена от лек, но изключително устойчив алуминий. Размерът ѝ я пра..

201.00 лв

Тротинетка WORKER Molden, Черен/Син

Скутер WORKER Molden е изработен от здрав, но лек алуминий. Размерът му го прави подходящ за деца и ..

196.00 лв

Тротинетка WORKER Molden, Сив/Червен

Скутер WORKER Molden е изработен от здрав, но лек алуминий. Размерът му го прави подходящ за деца и ..

196.00 лв

Тротинетка WORKER Kick JOYBOLD 223

Тротинетката WORKER Kick JOYBOLD 223 Scooter е детска тротинетка с алуминиева рамка. Сертифицир..

129.00 лв

Тротинетка WORKER Iridio, Червен

Тротинетка WORKER Iridio е изработена от лек, но изключително устойчив алуминий. Размерът ѝ я п..

149.00 лв

Тротинетка WORKER Iridio, Син

Тротинетка WORKER Iridio е изработена от лек, но изключително устойчив алуминий. Размерът ѝ я п..

149.00 лв

Тротинетка WORKER Glacer 2016

Тротинетка WORKER Glacer 2016 е детска тротинетка, отговаряща на всички европейски норми з..

639.00 лв

Тротинетка WORKER Entropy 2013

Тротинетката WORKER Entropy 2013 е предназначена за тийнейджъри и възрастни. Отговаря на най-високит..

366.00 лв

Тротинетка WORKER Blancy

Тротинетка WORKER Blancy е изработена от лека, но много здрава, алуминиева рамка. Размерът ѝ я ..

165.00 лв

Тротинетка WORKER Authico

Тротинетка WORKER Authico разполага с лента против приплъзване, калници и голяма задна стъпка з..

219.00 лв

Тротинетка WORKER Amareli

Тротинетка WORKER Amareli е изработена от лек, но изключително устойчив алуминий. Размерът ѝ я ..

199.00 лв

Тротинетка SPARTAN XC 145

SPARTAN XC 145 е иновативен модел тротинетка, подходяща както деца така и за възрастни. SPARTAN..

140.00 лв

Тротинетка SPARTAN Jumbo II

SPARTAN Jumbo II е иновативен модел тротинетка, подходяща за възрастни. SPARTAN Jumbo II отгова..

212.00 лв

Тротинетка SPARTAN Imitation Stunt, Черен/Червен

Изключително стабилна конструкция, позволяваща на водача лесно да управлява скутера и да научи основ..

212.00 лв

Тротинетка SPARTAN Imitation Stunt, Черен/Син

Изключително стабилна конструкция, позволяваща на водача лесно да управлява скутера и да научи основ..

212.00 лв

Тротинетка Spartan JD BUG Air Surfer

Тротинетката Spartan  JD BUG Air Surfer е хибрид на скутери и сърфър борд (..

159.00 лв

Тротинетка Shaun White Hero 3

Тротинетката Shaun White Hero 3 е идеална за всички състезатели, които харесват&..

359.00 лв

Тротинетка inSPORTline Fox Pro Raw 02

Тротинетката inSPORTline Fox Pro Raw 02 е идеалният скутер за всички всички любители на свободн..

299.00 лв

Тротинетка Bart Simpson

Тротинетка inSPORTlineBart Simpson Детето Ви обича да кара тротинетка? Е това ще е пе..

81.00 лв

Три скутер WORKER Fliker 100, Розов

Три скутер WORKER Fliker 100 е страхотна тротинетка, с която се придвижвате напред, чрез специф..

195.00 лв

Скутер inSPORTline Raicot SE

Скутер inSPORTline Raicot SE   Той е стилен и универсален скутер. 12''-те надуваеми..

209.00 лв