Кардио - ниско или високо интензивно кардио?

Публикувано от Лидия Костова 24/06/2011 0 Коментари Фитнес,

Много хора не разбират ползите от кардиото и това как ниско интензивното кардио е много по-различно от високо интензивното. За да разберете, тяхното различно действие , първо трябва да ви обясним някои основни неща.

Кардио

Решихме да пишем за кардиото провокирани от много причини. Първо, много хора не разбират ползите от него и в резултат на това, те не го включват в тренировките си. Второ и трето, не знаят как кардио уредите ще се отразят на тялото им  и  не разбират, че да правиш кардио  с ниска интензивност е много по-различно, от това с висока интензивност .

Ползи от кардиото

Тук сме посочили основните предимства на кардиото:
•    подобрява сърдечната честота .
•    стабилизира кръвното налягане.
•    повишава мускулната издръжливост .
•    ускорява  циркулацията на тялото.
•    намалява процента на мазнини в тялото.
•    освобождава ви от стреса.
•    изпълва ви с енергия ,с която да вършите дневните си занимания с жизненост.

Както виждате, кардиото е важно за всички.Като то не трябва да бъде скучно и еднообразно, от Вас зависи да го направите забавно и интересно! Не  ограничавайте кардиото до карането на колело и бягащата пътека !

Кардиото е включено в много други дейности, като например баскетбол, плуване, колоездене, бокс, и любимият на много - футбол !

Тичането е страхотно кардио

 

Разликите между ниско и високо интензивно кардио

Ниско интензивното кардио е много по-различно от високо интензивното.

Процесът  на разграждане на мазнини в тялото се нарича липолиза. Ензимът в организма, който е отговорен за липолизата се нарича липаза. Липазата превръща мазнините или триглицеридите в мобилизирани мастни киселини (FFA) и една молекула глицеролте ,които служат като запас на енергия за организма. При този начин на съхранение на потенциална енергия, трябва да се мобилизира липолизата (разграждане на триглицериди) ,за да може да има загуба на мазнини.Така че почти всичко, което ви трябва да знаете  е, че липазата или  разграждането на мазнините, се задейства от кардиото.

Мобилизация е разпределението на триглицериди в глицерол и FFA за енергия. Може да се мислите за мобилизацията, като процес на разграждане на мазнини в тялото си ,за евентуално бъдещо използване. А окисляването е моментът, в който мастните киселини, които са били мобилизирани в действителност изгарят.

Висока интензивност = ниско  FFA's

Изследванията показват, че  с увеличаване на  интензивността на физическата активност , намалява броят на мобилизираните мастни кисилини  (FFAs) в кръвта ви.. До тук, повечето от вас си мислят: Добре, тъй като високата кардио интензивност създава по-малко FFA’s, отколкото нискo  интензивното , следователно  ниската интензивност изгаря повече мазнини.

Но това не е непременно вярно. Въпреки че мобилизацията на мазнини  намалява,когато интензивността се увеличава, общото окисляване на всички мазнини е по-голямо, защото са изгорени повече калории.

По време на ниско интензивното кардио , скоростта на окисляване , която възниква в FFA е много по-висока, отколкото при високо интензивното кардио.

Вероятно вече сте достатъчно объркани, мислейки:

"Добре,  при по-ниска интензивност на кардиото има повече мобилизация и по-висока степен на окисление ,в сравнение с високата интензивност.Защо тогава, високата  интензивност е по-добра за изгаряне на мазнините?"

По-добра е за изгаряне на мазнините, защото въпреки че размерът на FFA's, които се изгоря  е по-нисък, сумата на общото количество изгорени мазнини е много по-голям.


Кардио - единственият начин да отслабнете бързо

Мускулни триглицериди

Сега остана въпроса, откъде  идват и другите  мазнини. Другите мазнини се наричат  мускулни триглицериди. Мускулните триглицериди са капчици на триглицериди, които се съхраняват в рамките на мускулните влакна .Тоест те се намират  по-близо до мястото на производство на енергия( мускулните влакна), което позволява мускулните мазнини да бъдат използвани в  по-висок процент, отколкото другите мастни тъкани, натрупани в нашето тяло.

Да речем, че горим по 200 калории ,при ниска интензивност на кардио и 90% от тези калории идват от мазнини. Това означава, че  ще изгорите 180 калории от мазнини и 20 от други източници. Ако бяхте направили  високо интензивно  кардио през този период, можеше  да  изгорите 300 калории ,75% от тях  от мазнини.Това означава, че бихте изгорили 225 калории от мазнини и 75 калории от други източници.


С висок интензитет на кардио се изгарят повече мазнини и калории, отколкото с ниска интензивност кардио за същия период от време!

Заключение

В заключение на тази статия можем да кажем, че няма по-добро кардио. И двете имат своите предимства. Предимството на високо интензивното кардио е, че се горят много повече калории, отколкото с ниско интензивносто кардио и се изгарят повече мазнини за същия период от време.

Предимството на ниско интензивното кардио е, че повече от калориите, които се изгарят идват от мазнини, а не от други източници.
Кое  е по-подходящо за вас? Високият интензитет се препоръчва за тези, които  нямат  време през  седмицата за бавно ходене на бягаща пътека.С високо интензивното кардио, можете да изгорите повече мазнини и калории ,за един и същ период от време, отколкото с ниско интензивното.

Ниско интензивното кардио е идеално за хора, които са на диета.Това им позволява да изгарят мазнини, без да се налага да се тревожат за загубата на мускул, в същото време. Изгарянето на  200 калории при ниска интензивност  е по-благоприятно ,от изгарянето на 200 калории по време на високо интензивното кардио, особено когато целта е изгарянето на мазнини.

Успех с изгарянето на мазнините и тренировките по кардио!

 

Напишете вашия коментар