Витамин D

Витамин D

Най-важното за витамин D и D3

Той е с голямо значение за организма, а неговата главна особеност е, че се получава, когато сте изложени на слънчева светлина. Това обаче не означава, че не може да се появи неговия дефицит - напротив, много хора имат такъв. Дори хората, живеещи на места с много слънце.

Според специалистите, необходимата доза от витамин Д е между 5 и 25 микрограма на ден! Ако не я получите сте заплашени от различни заболявания, най-често рахит.

Този витамин е мастно разтворим и се натрупва в тялото, където може да остане за период от няколко месеца. Изследванията върху него продължават и се откриват още нови ползи. Една от най-важните способности на витамина е, че поддържа баланса на калций в костите. Неговата роля е да съдейства за пълното и правилното му усвояване чрез храносмилателната система.

Липса на витамин Д

Недостатъчното снабдяване на тялото с този витамин, може да причини отслабване на мускулите и костите. Знаете, колко важен е минерала калций, особено за здравината на костите. Трябва обаче да знаете, че калция не е възможно да изпълнява добре своите функции в тялото, ако няма достатъчно количество вит. Д. Те работят заедно и при липса на някое от тях може да заболеят костите.

Действие на витамин Д3

  • Поддържа здравето на костната система
  • Съдейства за пълноценното усвояване на калция
  • Предпазва от рахит
  • Осигурява регенерирането на кожата
  • Стимулира имунната система

Друго свойство на този витамин е, способността му да поддържа и стимулира имунната система. Ето защо, неговия недостиг повишава риска от инфекции и други болести. Витамина също така е от значение за сърдечно – съдовата система, за, за нервната система и за здравословните нива на кръвната захар. Този витамин поддържа нормалното състояние на чревна флора, като и нормалните функции на храносмилателната система.

Според някои съвременни изследвания,витамин D3 може да защитава дори от ракови болести. Доказано е, че недостатъчната наличност на този витамин е пряко свързано със заболяването рак на простатата. Други изследвания установяват, че при приемане на достатъчно количество от витамина, драстично намалява риска от карцином на дебелото черво.

Магазин FitnesHrani.com предлага качествен витамин Д на супер цени!

Покажи:
Сортирай по:

ОГРАНИЧЕНО КОЛИЧЕСТВО! СЛЕД ИЗЧЕРПВАНЕ НЕ СЕ ОЧАКВА СКОРО НОВА ДОСТАВКА! Витамин Д е един от най ..

19.99 лв

ОГРАНИЧЕНО КОЛИЧЕСТВО! СЛЕД ИЗЧЕРПВАНЕ НЕ СЕ ОЧАКВА СКОРО НОВА ДОСТАВКА! итaмин D-3 (ĸaтo xoлeĸaл..

22.99 лв

KFD Vitamin D3 2000IU - 240 капсули, диетична добавка, съдържаща висока доза витамин D3 в удобна фор..

12.99 лв