Видове креатин и техният ефект

Публикувано от Лидия Костова 23/01/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Креатинът е една от най-известните и ефективни добавки в бодибилдинга. Заслужено  е наричан ‘’повелителят на експлозивната сила.’’ Причината за това е, че именно креатина снабдява вашите клетки с енергия. По време на интензивно физическо натоварване, креатинът е горивото, което мускулите използват, за да синтезират АТФ, който оптимизира производителността на мускулите. Допълнителният прием на креатин, спомага за  подобряване на максималната сила и издържливост, и повишаване на производителността на тренировката. С негова помощ Вие ще изградите мускули и ще ги запазите! В тази статия ще обърнем специално внимание на креатина, и по – точно на неговите разновидности. Има доста видове креатин, и със сигурност много от Вас се колебаят какъв избор да направят. Надяваме се, че ще Ви бъдем полезни във вземането на това решение.

видове креатин

Creatine-Monohydratе- Съдържа 88 %  креатин. Можете да го намерите на  изгодна цена, а друга положителна черта е, че работи добре при 90% от спортистите. Негатив е, че внася течности в червата (получават се газове), а  при около 10 % от спортистите не действа.

Creatine Anhydro- Съдържа 94 % съдържание креатин. Този вид креатин е доста по-скъп от монохидрата. Нестабилен е и  бързо се превръща в креатинин.

Alkalynes Creatine- Представлява смес от креатин монохидрати с основи. Положинелно качество е неговата значителна стабилност, но в стомаха не е така стабилна, както други видове  креатин.Негатив е ниското съдържавние на креатин, а също така и високата  цена. Всъщност, този вид креатин има  по-слабо действие от креатин монохидрата.

Creatine-Citrate – Тази разновидност има 40 % съдържание на креатин. Положително качество е, че се  разтваря се в малко вода, а отрицателно качество е  лошото  съотношние цена-ефикасност. Цитрата се отличава с добра водоразтворимост.
 

Кликнете тук за да разгледате всички видове креатин продукти в магазина ни.

 

Creatine Phosphate – Характерно за него е 60 % съдържание на креатин. Няма особено добра  биологична форма, а и е по-скъп от креатин монохидрата, което е и неговата отрицателна характеристика

Creatine Tatrate – Съдържа 70 %  креатин. Хубавото на този креатин е, че е много стабилен, а  съответно и  трудно разтворим във вода. Друга отрицателна парактеристика е по – високата му цена, от тази на креатин   монохидрата.

Magnesium Creatine – Състои се  от 86 % креатин и 14 % магнезий в суха маса. Тази разновидност на креатина е доста скъпа, затова по-добре си вземете  креатин монохидрат и магнезиев цитрат по отделно -ефектът е същият.

Creatine-Ethyl-Ester-Carbonat- Представлява комбинация от  50 % креатин с карбонат (основа). Хубавото при него е, че е  доста стабилен в стомаха и се  разтваря  в мазнини. Въпреки че се отличава със средновисоко съдържание на креатин, действа  много добре, поради стабилността си и разтворимостта си в мазнини.

Creatine-Ethyl-Natrium-Phosphate -  Това е съединение на 60 % креатин с основа. Натриевият фосфат действа алкално. Този вид креатин се отличава със  сравнително добра стабилност в стомаха. Също има средновисоко съдържание на креатин, но действа добре.

Di- / Tri-Creatine-Malate – Съдържа  50 – 70 %  креатин. Представлява съединение  на креатин с малатна киселина. Положително качество е неговата чудесна разтворимост във  вода, а освен това и факта че е енергизиращ.

Di- / Tri-Creatine-HMB – Представлява съединение от 60 % креатин с 40% HMB. Има много  добра водоразтворимост и много добро действие заради HMB, но при приети поне 6 г от съединението. Въпреки това, съотношението цена-ефикасност е също толкова добро, както и ако двете вещества се взимат поотделно. Характерна черта е по-добрата му  разтворимост от монохидрата.

Creatine-Pyruvat – Креатин Пирувата е съединение от 60 % креатин с пируват. Може да се възползвате от добрата му разтворимост, а освен това и от факта че пирувата е енергизиращ и изгарящ мазнини. Можете да постигнете добро действие, при достатъчно голямо прието количество ( 5-6 г). Има  малко по-слаб анаболен ефект от HMB, но е подходящ за топене на мазнини.

Creatine-Ethyl-Ester – Представлява естерифициран 90 % креатин. Има  много добра  разтворимост  във вода и мазнини. Почти също толкова добър, колкото монохидрата, но по-подходящ от него, ако имате  проблеми със смилането на мазнини.

Creatine-Ethyl-Ester-HCl – Характеристиката му е същата  както по-горе, но този вид е  още по-добре разтворим във вода.  Отличава се със  средновисоко съдържание на креатин, но пък с  много добър ефект.

Creatine-Alpha-Ketoglutarate – Това е съединение от 60 % креатин с AKG. Характерна е  чудесната му  биологична форма, осигуряваща  изключително добро насищане на клетките с креатин дори и без транспортна матрица. Има  най-добро дeйствие от всички видове креатин, но е много скъп.

 

 

 

Напишете вашия коментар