Скуош

Скуош

История на скуоша

Сред толкова много спортове, понякога е трудно да се ориентираме какъв да изберем за себе си или децата си. Разбира се, ако харесвате даден спорт и искате да се занимавате професионално с него, трябва да започнете отрано. Но ако търсите спорт, с който просто искате да се разтоварвате и да поддържате добра физическа форма, можете да изберете скуоша.


Смята се, че началото на този интересен спорт е поставено в Англия, през първата половина на 18 век. Там, децата просто удряли топка в стената за забавление. Като игра, скуоша се практикувал в затворите на Англия. Постепенно се разпространява из цялата страна и става много популярна игра. Играчите не се намирали един срещу друг, а един до друг, като затова наричали скуоша още игра на гладиаторите.

Какви ползи носи този спорт

  • Развива всички мускули
  • Поддържа формата
  • Повишава издръжливостта
  • Тренира концентрацията

Интересно е, че произлиза от английската дума “Squash”- мачкам. Много хора го сравняват с тениса на корт, но не е съвсем като него. Като спорт, скуоша е изключително динамичен. Играе се в затворен корт, като могат да се използват и стените. Играчите трябва да са много концентрирани, за да могат веднага да отиграят топката. Спорта е подходящ за развиване на всички мускулни групи и по време на играта се изгарят доста калории.

Скуоша е спорт, който тонизира цялото тяло и подобрява дейността на сърцето и кръвоносната система. Отлично средство е за отърсване от напрежението през деня и може да се практикува целогодишно, защото е на закрито. При играта, топката трябва да се удари в отсрещната стена. Това може да стане директно, или чрез рикошет от другите две стени. Скуоша всъщност е доста изтощителен, но пък изключително полезен за цялото тяло.

Няма продукти в тази категория.