Велоергометри

Велоергометри

Велоергометърът със сигурност е уред, който заема една от първите позиции щом се касае за ефикасни тренировки с положителни резултати в домашни условия. Известен още като велотренажор той симулира карането на колело, което го прави изключително подходящ за хора, които имат дълъг работен ден и не им остава време за така желаната тренировка навън или във фитнеса.

Конструкцията му представлява статично монтиран велосипед, без колела и натоварването може да варира от ниско до много високо ниво, зависимост от резултата, който искате да постигнете.

Ползи от велоергометър

Едно от главните предимства на велоергометъра, е освен осигуряването на перфектна визия, при правилната му употреба той може да бъде изключително полезен за здравето. Главната полза, която може да имате от употребата на такъв уред в домашни условия или във фитнеса е благоприятното въздействие върху сърдечно-съдовата система. Тренировките с такъв вид уред се пречисляват към така наречените кардио тренирвки, а те от своя страна спадат към кардио уредите в спортните зали.

Освен чудесната тренировка за сърцето велоергометъра Ви осигурява висока издържливост на цялото тяло, тренирате правилното си дишане и получавате цялостно тонизиране и детоксикация след всяка тренировка. Това прави риска от хипертония минимален.

Тренировките с велоергометър е може би най-благоприятния начин  за извършване упражнения и значително укрепване на долната част на тялото, без да натоварва  вашите стави.  Велоаргометрите все по- често  са предпочитан и от кинезитерапевтите след  тежки травми или операция и са доста полезни и използвани по време процеса на рехабилитация. Карането му помага за укрепване на основните мускулни групи, включващи мускулите на гърба, краката и бедрата, и прасците зад бедрото.  Въртейки педалите на велоаргометъра, извървашвате две основни движения - дърпане и бутане.  Бутането със сила върху педалите, укрепва квадрицепса, докато дърпането извършвайки се с движение нагоре  укрепва прасците. Тренировките с велоаргометър, причиняват значително  по-малко натоварване  върху коленете, сравнение с карането на обикновен  велосипед, който често се използва върху  неравни повърхности. Ако пък целта Ви е премахване на излишното  тегло, велоаргометъра  е един от най-ефективните уреди за бързо горене на калории. Редица изследвания сочат, че  карането  на велоергометър с нормално темпо изгаря 210 калории в рамките на 30 минути.

Разбира се главната причина за оборудването на дома с такъв уред е смъкването на излишни килограми и поддържането на така желаната форма. Резултатите при правилната и честата употреба на уреда са осезаеми и замайващи още през първия месец. Разбира се трябва да знаете, че при смъкването на излишни килограми е важно освен активното движение и спорт, да коригирате храненето си, като внимателно подбирате менюто си и изключите от него храни с много мазнини. Ако редовно тренирате и спазвате диетата си резултатите ще Ви изненадат приятно. Затлъстяването в днешно време е масово срещан проблем, поради факта, че храните, които се консумират, особено от хората със забързано ежедневие са бедни на витамини, а с високо ниво на заместители и консерванти затрудняващи тялото Ви да функционира правилно. Кардио тренировките с велоергометър ще Ви помогнат срещу затлъстяването, ще укрепят мускулатурата Ви, също така имат благоприятно въздействие върху костите и ставите, но най-приятното усещане след всяка тренировка е противодействието срещу хроничния стрес, който сте натрупали.

Ако сериозно се заемете с тренировките на велоергометър първите резултати ще дойдат в рамките на само две седмици, като с всеки ден тялото Ви ще гори все повече калории и ще стяга мускулатурата Ви.

Предимства на велоергометъра

Всеки човек, който е силно запален по карането на колело ще Ви каже, че няма по-добри условия от карането на колело на открито. За съжаление обаче не всички разполагат с времето и перфектните условия, където да се насладят от колоезденето на открито. Често натовареното и дълго работно време не позволяват честото каране на дълги разстояния или в парка. Едно от главните изисквания за карането на открито за максимално добри резултати е карането на чист въздух, а в днешно време това може да се случи на доста малко места за съжаление. Ето защо тренировката с велоергометър, не отстъпва почти по нищо, щом става въпрос за благоприятни условия, особено за хора, които могат да си позволят тренировка само в домшна обстановка отнемаща им не повече от 30-40 минути.

Друго важно преимущество на този уред е независимостта му към метерологичните условия. Винаги когато захладнее или завали дъжд, хората се запътват към фитнес залите. С тренировките вкъщи можете да правите точно дозирани тренировки всеки ден независимо от времето, като това Ви спестява време и излишни средства.

Съпротивлението при  карането на велоергометър  може да се настройва, в зависимост от собствените Ви  нужди и желания. Някои искат да въртят педалите по-бавно  с  по-голямо съпротивление, а други  пък могат да желаят бързо въртене, при  по-малко съпротивление. Независимо от това какво ще предпочетете, велоаргометъра е един наистина полезен  уред, носещ редица ползи от употребата си.

Основни предимства на велотренажора:

  • Тренировки с регулиращо се съпротивление –ниско,високо
  • Укрепване на мускулатурата
  • Изгаряне на повече калории и бързо премахване на излишни мазнини
  • Подобрение на  сърдечните и белодробните функции
  • Удобство на тренировките
  • Не позволява и намаля появата на разширени вени, като предпазва краката от застой на кръвта и отоци

 

Описание:

1.Натоварваща система – съществуват два вида натоварващи системи електрическа (магнитна) и механична. Масово при по-новите модели се използва магнитна система, като там нивото на натоварване се сменя много плавно и леко, допълнително се дава възможност и за по-голям избор от програми с различно натоварване от много ниско до много високо. Механичната система е доста по-евтина и като цяло предлага само по-високи нива на съпротивление, при тази система е добре маховика да е по-тежък за да е устойчив и стабилен уреда по време на тренировка. При типа уреди с механична система регулярното поддържане е задължително. 

2.Маховик – винаги по-тежкият маховик осигурява по-стабилен, по-надежден и по-здрав уред. Такъв маховик Ви осигурява още и по-плавно завъртане на педалите с много по-малко вибрации и кривене на краката.

3.Конструкция – рамката на велоергометъра е задължително основно да е направена от метал, а заварките където е съединявана конструкцията да са гладки, без излишни и остри ръбове.

4.Педали – педалите на велоергометъра трябва да имат подложки от мек и издържлив материал, за да нямате излишно неудобство и болка в стъпалата по време на тренировка. Основно правило е кракът Ви да залепва добре и плътно на предала.

5.Захранването – тук отново имаме два възможни варианта. Единият вариант е самозахранващ се велоергометър, който има собствен генератор, като ползата при такъв тип уред  е, че позицията на уреда може да се променя без да се съобразявате дали има електрическо захранване към, което да го включите. Другият тип е стандартен - електрически и задължително се нуждае от електричество към, което да в включен.

6.Седалка – седалката трябва да е мека и удобна

 

Видове велоергометри – хоризонтални и стандартни. Стандартните се доближават визуално до обикновен велосипед и позата, която заема Вашето тяло по време на тренировка е същата като при карането на велосипед.

При хоризонталните модели седалката наподобява стол оборудван с облегалка, педалите също са разположени хоризонтално на седалката. Хоризонталните велоергометри са изключително подходящи за по-възрастни хора или хора с по-трудна и ограничена подвижност.

Функции на компютъра – при стандартните модели велоергометри ще срешнете функции на компютъра, като време, скорост, калории и разстояние. При по-новите модели има добавени допълнителни функции на компютъра, които могат да бъдат много полезни за проследяванието и на други показатели, като пулс, степен на натоварване и др.

Степените на натоварване изцяло зависи от това от какъв ценови клас е бил уреда Ви. При по-евтините велоергометри степента на натоварване се сменя механично и най-често степените там са от 1 до 8. При по-скъпите модели, степента на натоварване се сменя електронно, чрез компютъра и там, разбира се програмите са доста повече.

Товароносимост на уреда – това също е основен елемент, при закупуването на такъв уред за дома. Добре е уреда да е с по-голяма товароносимост от Вашето тегло, за да сте сигурни, че ще издържи на голямо натоварване.

Цена – цената изцяло трябва да бъде съобразена с Вашите нужди и възможности. Не винаги най-скъпото е най-добро, но  и най-евтиното със сигурност няма да отговаря на очакванията Ви. Когато купувате велоергометър, гледайте изборът ви да е разумен. Ако е необходимо допитайте се до някого или се консултирайте с хората, които ги продават.

Стандартните модели механични велоергометри варират с цени от 150 до 250 лв., това разбира се е най-евтиния вариант, предлагащ най-малко екстри. Магнитните велоергометри от среден клас, които са най-търсени за домашна употреба са с цени от 250 до 450 лв., зависимост от желаните от Вас функции и екстри, които искате да притежава уреда. Разбира се, моделите, които преминават към по-високия ценови клас над 600 лв. са с повече, функции, програми и издтржливост. Такива уред могат да достигнат цени и до 3000 лв. и масово се закупуват за фитнес центрове, спортни зали и центрове за рехабилитация.

Тренировка – обикновено тренировката на велоергометър може да продължи от 30 до 75 минути. Като начинаещите е добре да започнат от 15 минути на ден и повишват времето (всеки ден с 5 мин.) и интензивността на тренировките. Започва се с бавно и равномерно каране, като постепено се прехвърляте на по-висока висока скорост, ако е възможно и с по-голямо съпротивление. По Ваша преценка, сами трябва да прецените според възможностите си кога да преминете на максимално високи темпове, които може да комбинирате с въртене на педалите в изправено положение, за максимален ефект. Тренировката винаги трябва да завършва с намалянето постепенно на темпото, за да може пулса Ви да се регулира. Много важно е също преди тренировка да сте изпили поне 2 чаши вода, защото тялото Ви започва да губи много течности, когато започнете да се потите, след като приключите тренировка продължавайте да пиете вода. Не се хранете поне един час преди тренировка, защото има риск да ви прилошее.

Покажи:
Сортирай по:

Сгъваем велоергометър inSPORTline Xbike

Сгъваемия велоергометър inSPORTline Xbike, е предназначен за домакинства с малко пространство, тъй к..

329.00 лв

Велоергометър inSPORTline Klegan

Велоергометъра inSPORTline Klegan е с 8 нива на натоварване с ръчно регулиране и е подходящ за домаш..

579.00 лв

Велоергометър MUHLER Tune M1 4 кг Маховик

Велоергометъра MUHLER Tune M1 е предназначен за използване в домашни условия. Разполага с &n..

299.99 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi R60i

Велоергометъра inSPORTline inCondi R60i е домашен велоергометър, разработен за тренировки в дом..

1,449.00 лв

Многофункционална машина inSPORTline Gemra 3 в 1

Многофункционалната машина inSPORTline Gemra 3в1 е предназначена за домашна употреба. В..

289.00 лв

Велоергометър inSPORTline Varis

Велоегрометъра inSPORTline Varis е практичен и функционален уред, на добра цена. Стабилният диз..

469.00 лв

Велоергометър inSPORTline Nahary

Велоегрометъра inSPORTline Nahary е практичен и функционален уред, на добра цена. Стабилният дизайн ..

689.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi UB40i

Велоергометъра inSPORTline inCondi UB40i има магнинта спирачна система, 32 нива на натоварване и 6 к..

1,019.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi UB35i

Велоергометъра inSPORTline inCondi UB35i е най-висок клас машина за домашна употреба. Той притежава ..

999.00 лв

Предпазна подложка за велоергометър inSPORTline

Предпазната подложка за фитнес уреди inSPORTline е предназначена за използване в дома, за да предпаз..

33.00 лв

Магнитен велоергометър ACTUELL FITNESS

Характеристики: Mаховик 4 кг Магнитна натоварваща система с 8 степени на натоварване Компю..

289.00 лв

Ергометър Recumbent SPIRIT SPORT VISION

Полупрофесионален ергометър   • Mаховик 8.5 кг. • Голям 19 см. LCD дисплей ,..

1,920.00 лв

Велотренажор inSPORTline Cabaleira

Велотренажор inSPORTline Cabaleira е модерен велосипеден тренажор, подходящ за домашни условия...

199.00 лв

Велоергометър SPORT VISION SPIRIT

Професионален, многостепенен велоергометър подходящ за фитнес зали. Техническо описание: Ма..

1,775.00 лв

Велоергометър Spartan Magnetic 1100

Велоергометъра Spartan Magnetic 1100 е с магнитна спирачна система, 8 нива на натоварване и 7кг. мах..

579.00 лв

Велоергометър MUHLER Tune

Велоергометъра MUHLER Tune е уред, предназначен за тренировки в домашни условия. Разполага с магнитн..

399.00 лв

Велоергометър MUHLER Spring

Велоергометър MUHLER Spring - Велоергометър с магнитно натоварване - Тегло на маховика: 2 кг - ..

299.00 лв

Велоергометър inSPORTline Soledat

Велоергометър inSPORTline Soledat е елегантен уред за домашно ползване. Неговата здрава ко..

779.00 лв

Велоергометър inSPORTline SEG 3296

Запознайте се с Велоергометъра  inSPORTline SEG 3296 – магнитен фитнес уред от ново покол..

2,119.00 лв

Велоергометър inSPORTline Salenas

Велоергометър inSPORTline Salenas е лесен за управление, модерен велоергометър, подходящ за дом..

729.00 лв

Велоергометър inSPORTline Rapid SE

Представяме Ви Велоергометър inSPORTline Rapid SE – уред от ново поколение, подходящ за ползва..

459.00 лв

Велоергометър inSPORTline Rapid RMB

Запознайте се с многофункционалния Велоергометър inSPORTline Rapid RMB – перфектното решение з..

529.00 лв

Велоергометър inSPORTline Kalistic

Велоергометъра inSPORTline Kalistic  има магнитна спирачна система и маховик 4 кг. Може да..

359.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi UB60i

Велоергометъра inSPORTline inCondi UB60i се характеризира с изключително стабилна констукция. Има ма..

1,149.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi UB30m II

Велоергометър inSPORTline inCondi UB30m II е великолепен велоергометър, предназначен за домаш..

499.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi UB20m II

Сгъваемият Велоергометър inSPORTline inCondi UB20m II е отличен избор за упражнения в домашни усло..

469.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi UB20m

Техническо описание:   Транспортни колелца за лесно преместване Проста, но..

399.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi R600i

Велоергометъра inSPORTline inCondi R600i е професионален велоергометър, разработен за фитнес центров..

1,809.00 лв

Велоергометър inSPORTline inCondi ET600i

Велоергометъра inSPORTline inCondi ET600i се отличава с изключително стабилна констукция. Има магнит..

1,379.00 лв

Велоергометър InSPORTline Gemini R200 с генератор

Велоергометър InSPORTline Gemini R200 е разработен за фитнес центрове, фитнес зали, рехабилитац..

3,059.00 лв

Велоергометър inSPORTline Gemini B200

Велоергометър inSPORTline Gemini B200 е професионална машина, перфектна за всяка фитнес зала. З..

2,729.00 лв

Велоергометър InSPORTline Erinome

Велоергометърът InSPORTline Erinome е електронно контролиран уред, който предлага богата функционалн..

484.00 лв

Велоергометър inSPORTline Ellare

Велоергометъра inSPORTline Ellare е с магнитен контрол на натоварването и 8 степени на трудност..

419.00 лв

Велоергометър Fuel Fitness 8 кг Маховик

  • Магнитна натоварваща система • Регулиране на натоварването в 8 степени &..

575.00 лв

Велоергометър ACTUELL FITNESS TF-8516 Маховик 5 кг

Напълно подходящ за домашна употреба! Характеристики: Магнитна натоварваща система Компют..

419.00 лв

Велоергометър ACTUELL FITNESS TF-8508, маховик 5 кг

Велоергометърът е подходящ за домашна употреба. Характеристики: Магнитна натоварваща систем..

449.00 лв