Протеин - Видове протеини

Публикувано от Лидия Костова 22/06/2011 3 Коментари Фитнес добавки,

Да продадеш протеин на  културист  е лесно, като да продадеш сладолед  на дете. Никой от тях не се замисля за съдържанието на продукта!  Научете всичко за видовете  протеини  и  кой от тях е най-походящият за Вас!

Протеин - всичко за него

Накратко :
• Източниците на протеини са много и всеки от тях има своите различни стойности в зависимост от  аминокиселините.
• Месото съдържа много от основните аминокиселини, без да споменаваме  креатина и другите полезни елементи.
• Соевият протеин не трябва да се избягва, но приема му трябва да бъде в малки количества.

За тези от вас, които тепърва навлизат в бодибилдинга,  накратко : протеинът е най-важният макроелемент ,  които трябва да приемате.

Може  да си позволите  липсата на всеки друг хранителен елемент за определен период от време, без да си нанесете големи  щети, но културист без протеин е като чалга-клуб без чалга. Или като кораб , който ще потъне по-бързо от "Титаник" ,в силно миниран район ,сред който падат  комети и два тежко въоръжени   корабa го атакуват.

Протеинът е това,което изгражда нашите тела и поддържа така исканите от нас мускули.Според  FDA културистите   имат нужда от 0,8 до 1 грам протеин на килограм телесно тегло,но както  при повечето от изчисленията на FDA-те са базират на 2000 калорийна диета, което за един бодибилдър е доста ниско. Препоръката на експертите е минимум 2 грама на килограм телесно тегло   .И все пак не трябва да се прекалява, тъй като приема на твърде много видове протеини може да доведе до стомашно-чревни заболявания.

Източници на протеин


Протеин - Източници

Източниците на протеини са много и различни . Всеки от тях има своите различни стойности в зависимост от аминокиселините, от които са съставени и от продължителността на аминокиселините им вериги. Тези , които са важни за нас са : соята, млякото, яйцата, месото, казеинът и суроватъчният протеин.
Един от най-често задаваните въпроси е, “ Кои вид протеин трябва да приемаме?" .Правилният отговор е всички! Разнообразието е важно.
Давайте на тялото си  достатъчно протеин, и се уверете, че по-голямата част е от  него е под формата на основните аминокиселини, това само по себе е достатъчно, за да  накарате тялото си  да функционира правилно и да се възстановява по-бързо.

Биологични стойности на протеина

Протеините са класирани по биологични стойности (BV),  с  номера,които се    определят от отношение на наличието им в организма. Яйцата са с най-висок BV - 100, тъй като те са източник на най-естествения биологичен протеин .

Високо BV носи със себе си и някои недостатъци.

Колкото по-лесно се абсорбира, толкова по-бързо се усвоява  от организма. Колкото по-бързо се усвои,толко по-бързо той става безполезен за нашето тяло , което  прави приема му в  големи количества наведнъж- безмислен.

Whey Protein Isolate:  Биологична стойност BV 157 

С най-високо съдържание на протеин, от предлаганите в момента на пазара,са млечните протеини. Техните къси вериги и пептиди, позволяват на организма ни да ги усвои в рамките на 10 минути от техния прием.

Ако попитате в кой протеин е най-добре да се инвестира ,отговора ще е WPI /Whey Protein Isolate.И никои друг здравомислещ специалист , не би ви посъветвал нещо друго. Приема на повече от 30 грама наведнъж не е препоръчителен, поради краткотрайният  периодт на полуразпад.

Най-добрият начин да се противодейства на този ефект е да го смесвате с мляко, а не с вода. Казеинът в млякото забавя усвояването на суроватъчен протеин, което  дава повече време на тялото ни, да преработи протеина.

Whey protein (Суроватъчен протеин) е най-добрата инвестиция, поради  качественото  възстановяване ,което ни дава след тренировка . Това е  критичен момент за нашия организъм ,след тежкия физически стрес, клетките  действат като гъба и попиват мигновено всичко което им поднесем. Гладът на клетките и бързо действащите свойства на суроватката ще се погрижат за вашето бързо възстановяване. Ако ли не, тялото ще  съхрани запасите от хранителни вещества и  когато сте на диета, например, организмът ни ще  черпи от другите мускулни тъкани. Суроватъчен протеин е единственият избор, когато сте на диета.При наличие на хранителни режими с ниско съдържание на въглехидрати, суроватката може да функционира и като алтернативен източник на енергия, съхраняваща трудно спечелените мускулни протеини.

Whey Protein Concentrate: Биологична стойност 104

Този протеин е първият изолиран от суроватката, но с появата на изолатите, стана напълно безполезен. Само на 4 точки повече по скалата на BVе  по-мъдрото решение- яйченят белтък. Предпочитаният източник на протеин от културисти още през 30-те години.
Действителното ползите са малки. Забележка: WPI са твърде скъпи и ако вече ядете дузина яйца на ден, е по-добро от нищо и често може да бъде изгодна покупка в чист вид. Но тези от вас, които търсят професионално развитие може би трябва да  преминат  на WPC.

Яйца: Максимална Биологична стойност от 100

 

Яйца - страхотен източник на протеин

Говорим за цялото яце. Ако имахме предвид само белтъка ,щяхме да го отбелижим в  BV като 91. Яйцата са гъвкави източници на много полезни видове протеини.Дори по-добър от млечните протеини, в някои аспекти.

Можете да ядете пържени яйца на сутринта със закуска и твърдо сварено яйца в рамките на деня..

Въпреки, че е глупаво да се  изхвърлят всички  жълтъци (те съдържат повече протеини, витамини B-и микроелементи) не би било разумно да се ядат 12  на ден. Жълтъкът има много натоварващ ефект върху черния дроб и е изключително токсичен. Разумно би било да ограничаваме  жълтъците, до три на ден и да вземема няколко седмични почивки от време на време.

Млечен протеин: : Максимална Биологична стойност  91

Вече казахме доста за млечните протеини.Достатъчно е да споменем, че е перфектно съчетание от казеин и суроватка, което може да даде отлични резултати и трябва да съставляват голяма част от дневният ни прием на протеин.
Комбинацията от казеин и суроватка е доказано- най-добрият източник на протеини в храната. Ето защо почти всички използват MRP  смес като база за микса  на протеините.

Месните протеини: : Максимална Биологична стойност  80

Въпреки, че пилешкото месо се приема като с бого-подобен статут в бодибилдърските кръгове, в действително червено месо е това, което дава по-добри резултати. Няколко изследвания  сочат, че хората, консумиращи червено месо са натрупали повече мускулна маса, отколкото тези които са консумирали само двата фаворита в спорта: пилешко и риба тон.  

Въпреки това и двата са основен източник на  храна при диета. Рибата тон и бялата част на пилешко са с много ниско съдържание на мазнини и същевременно богати на протеини. Плюс това те  по-лесно се трансформират във вкусни закуски ,които можете да носите навсякъде. Но накрая   голямата сочна пържола  ще ви даде по-добри резултати.

Червеното месо = ПРОТЕИН

Широко обсъждана  тема напоследък е: Могат ли вегетарианците да бъдат културисти или не?. Отговорът е да.
Вече казахме ,че има така наречените вегетариански протеини , но шансовете да станем с тях Мр. Olympia са малки. Ще трябва да работят два пъти по-трудно и ще се възстановяват много по-бавно.

Ако има диета, която със сигурност ще ви заведе в болницата в дългосрочен план, ще ви лиши от енергия и намали  качеството ви на живот, това е  вегетарианската диета! Освен това, ако растенията са всичко, което ядете

80% или повече от вашата диета е вода.Месото съдържа всички видове аминокиселини от съществено значение, да не говорим за креатина и другите полезни елементи, които повечето протеинови източници не могат да ни доставят. Единственото лошо нещо е, че ви се яде много, но храната е   с ниска доходност на хранителни вещества.

Повечето от поглъщаният материал ще се озовава в изпражненията ви, тъй като не съдържат хранителни вещества. Очевидно не трябва да залагате всичките си пари във месни протеини

Казеин

Казеинът е другият протеин, който е изолиран от млякото. Казеинът е идеалното допълнение към суроватката, поради което  сме толкова големи поддръжници на млечения протеин, който съчетава двете. И двата стимулират синтеза на протеини в мускулите, естествено в различни степени.Но ползата е, че протеинът синтезиран от казеин се използва пряко в изграждането на мускула ,а тези  синтезирани от суроватка  се използват като алтернативен източник на енергия .

Колкото по-малко   протеините  използвате като енергиен източник, толкова повече въглехидрати изгаряте. Колкото повече изгаряте въглехидрати,  толкова по-малко те се  съхраняват като мазнина. Така че казеина, ще ви помогне да не  качвате мазнини твърде бързо ... една от причините,поради които  казеинът се счита за  по-добър от суроватка.

Соев протеин

Соята - източник на растителен протеин

По горе казахме мнението ни за вегатарианците, но за да бъдем обективни  трябва да отбележим, че и другата крайност - консумирането на огромни количества месо, може да доведе до здравословни проблеми.
Твърде много културисти, заклеймяват зеленчуците. Това, разбира се, е възможно само при условие, че приемате  дневните си витамини и минерали от други източници.

Соевият протеин обаче, може да бъде една от причините да ядете зеленчуци. Соята само по себе си е практически безполезна,но  като допълнение към вече богат спектър протеини, тя може да ни послужи в много аспекти. Основната  функция на соята е свързана с защитата от сърдечно-съдови заболявания , чрез намаляване на LDL (липопротеините с ниска плътност) холестерола.
Лошият холестерол, както знаете, е една от водещите причини за артериалните заболявания.

В този аспект вегетарианецът билдер получава плюс, тъй като културистите , които употребяват месо и по-специално червеното , могат да увеличат LDL холестерола си.

Трябва да отбележим ,че напоследък се заговори за нови изследвания, които показват,че голямо количество соя във вашата диета може да доведе до рак на млечната жлеза, мозъчни увреждания и безплодие при момчетата. Това е силно преувеличено,но все е препоръчително  соята  да не бъде основният ви източник на протеин. Както и при другите протеини, тои има своите достойнства  , но трябва да се приема в умерени количества

След тренировка - протеин

Това е един от най-важните моменти,в  които трябва да предоставите на  тялото си  белтъчини. След тренировка храненето трябва да се състои  от прости въглехидрати за по-добро общо усвояването на белтъчините и попълването на загубите от гликоген.

Ето една рецепта, която  ще ви осигури пълно ви възстановяване.

Протеинов шейк за Шампиони:

  • 1 литър прясно мляко
  • 25 грама суроватъчен протеин изолат
  • 2 малки лъжички от сладолед
  • 4 белтъка
  • 2 супени лъжици зехтин

Тази доза ще ви снабди с най-малко 60 грама протеин, който ще се абсорбира с различна скорост през период от 3-4 часа.

Заключение:

За разлика от други добавки, изборът на протеин  не е толкова  труден.Приемайте колкото се може повече и различни белтъчини,  в зависимост от ситуацията. Млякото и яйцата трябва да формират основата, но без да забравяме месото, зеленчуците и суроватката, които имат своите различни качества.

За протеинa не трябва да  мислим като допълнение, а като основна храна. Протеиново плътните храни, трябва да ви бъдат основното хранително  ядро. Когато мислите за храна, когато огладнеете, трябва да мислите за протеин. Това е запазената марка на истинският културист.

Надявам се и в този подробен материал да сте научили нещо ново, което да ви бъде полезно в живота!

 

3 Коментари

Minko:
22/06/2011, 02:29:35 PM
Отговор

Много добра тема и много ви благодаря за информацията която ми побликувате във профила,на фейс бук винаги съм информиран добре от сайта на фитнес храни. :tongue:

Консултант от Фитнес Храни:
22/06/2011, 04:07:38 PM
Отговор

Стараем се Минко :) Поздрави!

bahura:
06/07/2012, 10:53:49 AM
Отговор

Много полезна информация за всички които искат да се хранят правилно и здравословно! Благодаря Ви! :smile:

Напишете вашия коментар