Яйчен протеин VS суроватъчен протеин

Публикувано от Лидия Костова 14/03/2012 0 Коментари Фитнес добавки,

Протеинът е най-обсъжданата хранителна добавка в спортните диети. Хората често се чудят колко протеин да се консумира, колко е необходимо за изграждане на чиста мускулна маса и ролята, която протеина играе в организма. Скелетните мускули съдържат почти 65% от общото количество протеин в тялото. Той е от съществено значение за всички тъканни клетки в тялото, а не само за мускулите. Богатите на протеин храни включват говеждо месо, риба, яйца, ядки, млечни продукти и бобови култури. Източници на протеинова добавка включват и яйцата, суроватката, соята и казеинът. Яйчният и суроватъчният протеин са сред най-популярните протеинови добавки.

суроватъчен срещу яйчен протеин

Основи на протеина


Яйчен протеин се извлича от яйца или яйчен белтък. Източници на суроватъчен протеин са суроватъчен протеин на прах или млечните продукти.

 

Значение на протеините


Четири измерителя най-често се използват за да се прецени качеството на протеините: ефективно съотношение, биологична стойност, чиста използваемост и химическа оценка. Протеиновата ефективност измерва растежа на животните в резултат на консумация на фиксирана сума от протеини.Биологичната стойност е мярка за количеството протеини, които тялото запазва. Чистата ползваемост е мярка за количеството аминокиселини, предоставени от източник на протеин. Химическа резултат е мярка за концентрацията на тези аминокиселини.

Според проучване, в сравнение с яйчния протеин, суроватъчният протеин се нарежда най-високо според всичките четири измервания. Суроватъчният протеин има протеинова ефективност - 3,9, биологична стойност - 104, чиста ползваемост - 92 и химически реултат - малко по-малко от 100. Яйчният протеин има протеинова ефективност - 2.2, биологична стойност - 74, чиста ползваемост - 61 и химически резултат - 69.

 

 

яйчен протеин

 

 

 

Съображения


Недостатъкът на суроватъчния протеин е, че съдържа лактоза. Като резултат, хората с непоносимост към лактоза могат да изпитат дискомфорт в коремната област. Съществуват, все пак, суроватъчни протеини без лактоза на пазара, ако този вид е желаната от вас протеинова добавка.

Яйчният протеин е също с високо качество и съдържа всички незаменими аминокиселини.Физически лица с непоносимост към лактоза, трябва да консумират яйчен протеин. Ако нямате под ръка яйчен протеин на прах, яйчните белтъци са следващият най-добър източник на протеин.

 

 

Ползи от протеина

Суроватъчният протеин предлага множество предимства. Съдържа всички девет незаменими аминокиселини, лесен е за храносмилане и също така има по-висока концентрация на аминокиселини с разклонена верига, отколкото всеки друг източник на протеин.

Яйчният протеин е без съдържание на мазнини и е богат на аминокиселината левцин. Левцинът е критичен елемент в синтеза на протеини и може да бъде важна аминокиселина за увеличаване на мускулната маса.

 

Напишете вашия коментар