Затлъстяване - 5 начина за справяне със затлъстяването и наднорменото тегло

Публикувано от Лидия Костова 02/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Как да се поддържаме във форма

Според Световната здравна организация - от 6 милиарда души на света, 1 милиард са с наднормено тегло. Затлъстяването се разглежда като основна причина за смърт по света.

затлъстяване

Здравните рискове, свързани със затлъстяването са: разширени вени, хипертония, висок холестерол, атеросклероза, дълбока венозна тромбоза, съдови заболявания, киселини, мастно чернодробно заболяване, диабет тип 2, панкреатит, остеоартрит, ревматоиден артрит, болки в кръста, ставни заболявания, инсулт, деменция, депресия, безплодие, менструални аномалии, аномалии на бременността, астма, целулит, гъбични инфекции на кожата, ракови заболявания, недобро заздравяване на рани и инфекции.

Най-големият принос за повишените нива на затлъстяване е нарастването на популярността на бързите храни, газирани напитки и други храни и напитки, пълни с фруктозен царевичен сироп.

1. Контролирайте апетита си

Кислород, храна и вода са трите основни неща, които ни трябват, за да останем живи. Ние не мислим много за кислорода, докато не затаим дъх и да изпитаме непреодолимо желание да дишаме отново. Също така, ако ние сме лишени от храна, тялото има мощни механизми, които ни карат да търсим храна. Всички от нас ядат, когато имаме нужда и изпитваме глад. Ние сме склонни да ядем,  докато не усетим пълно засищане от храната.

Хората с нормално тегло не са склонни да изпитват често и нездравословен хранителен глад, а те обикновено се чувстват гладни в подходящо време. Те също са склонни да се чувстват удовлетворени, когато са нахранени със скромен размер порции храна, която не насърчава наддаване на тегло. За съжаление, при хора с наднормено тегло и затлъстели индивиди, контролирането на апетита е различно. В резултат на това те притежават повишен апетит и прекомерен глад.

Ако искате да имате теглото, което е под контрол и да останете с най-идеалното тегло за цял живот, трябва да контролирате целия прием на здравословна храна.

2. Стабилизирайте кръвната захар

Общи симптоми и признаци за промяна на кръвната захар са: трудно отслабвате, желание за сладки работи, чувство за по– добро настроение след консумиране на храна , в която липсва брашно, чувство на отпадналост.

Симптоми за повишена кръвна захар са: безпокойте за без видима причина, събуждане често през нощта, чувствате се гладни през цялото време, често сте много сънливи в следобедните часове.

Нестабилността на кръвната захар е основен фактор за увеличения апетит и често желанието за храна, така типични за хората, които се борят с теглото си.

Нисковъглехидратни диети  и БЕЗвъглехидратните диети могат да дадат бързи и драматични резултати, но те най-често водят до наддаване на тегло след като се прекратят. Всичко това е свързано с огромно жeлание за храна и глад.

Контролирайте теглото си

Основните стъпки за стабилизиране на кръвната захар са:

Изберете храна, която е с по-ниско въздействие върху кръвната захар. Всяка храна се отразява на кръвната захар по различен начин. Ключът е да изберете въглехидрати разумно и да  консумирате скромен размер на порциите.

За да направите здравословен избор на храна, ще ви дадем няколко насоки:

Прочетете внимателно етикетите. Ако захар, брашно, мазнини, сол или са сред първите три съставки, то вероятно това не е добър вариант.

Бъдете наясно, че думи върху етикета, като например захароза, глюкоза, малтоза, лактоза, царевичен сироп, означава, че е добавена захар.

Потърсете брой грама мазнини. За всеки пет грама мазнини в храната, това е все едно сте изяли една чаена лъжичка  мазнини.
Увеличете консумацията на диетични фибри. Яденето на храни с високо съдържание на фибри в изобилие намалява глада. Ето някои добри предложения: да се ядат пресни зеленчуци и плодове за закуски, приемайте само пълнозърнести храни.

Правете редовни физически упражнения. Умерени упражнения помагат за стабилизиране на апетита, нормализиране  нивото на кръвната захар и покачване на мускулна маса.

Не забравяйте да проверите етикетите на храните внимателно за захар, въглехидрати и мазнини.

3. Трансформирайте вашите вредни навици

Намаляване на размера на порциите от калорични храни, като същевременно увеличете размера на порциите на ниско-калоричните  храни.
Не бързайте, когато ядете . Повечето хора с проблеми с теглото ядат по-бързо и поглъщат значително повече храна за същия период от време, в сравнение с хората с нормално тегло.
Планирайте какво ще ядете. Добре планирани ястия не трябва да отнемат много време. Ако планирате правилно, вие винаги ще има изобилие от здравословни храни.

наднормено тегло

Ако имате проблем с теглото, най-вероятно имате определени навици, които работят срещу вашето желание за постигане и поддържане на идеално телесно тегло. Може би лошите хранителни навици са основната причина, защо се провалят в усилията ви за да отслабнете.

4. Намаляване на стреса

Едно от последствията на стреса е клетъчен растеж и загуба на мускулна маса, което води до инсулинова резистентност и затлъстяване. Надбъбречните хормон кортизол, освободен в резултат на стрес, в крайна сметка е отговорен за факта, че стресът насърчава наддаване на тегло, защото той насърчава, инсулинова резистентност и повишава нивата на кръвната захар в нашия организъм.

Всеки ден стреът с е нормална част от съвременното ежедневие Въпреки това, ако стресът е крайно необичайно, или дълготрайно явление, това може да бъде много опасно за нашия организъм.

Условия, свързани с стрес: ангина, астма, рак, сърдечно-съдови заболявания, настинки, депресия, диабет, главоболие, високо кръвно налягане, намалява имунитета, затлъстяване, артрит и др.
За да се справите със стреса -  успокойте ума и тялото си. Правете повече физически упражнения и така ще получите по добър сън.

5. Тонизирайте вашите мускули

Редовните физически упражнения очевидно са основен ключ към добро здраве. Способността да отслабнете с упражнения е пряко отражение на мускулна маса . Колкото повече мускулна маса имате, толкова повече мазнини изгаряте.

Както при мъжете, така и при жените, мускулната маса се увеличава по време на юношеството и взема връх по време на края на пубертета,  през средата до края на двадесетте години. След това, мускулната маса намалява бавно, но доста безмилостно, при повечето хора.

Най-важната стъпка за предотвратяване на загубата на мускула е да се следва редовната програма за трениране и вдигане на тежести или някакъв друг спорт.  Ползите от тренировката са невероятни.

В допълнение се изгарят повече мазнини, имате по-голяма мускулна маса и по- здраво сърце. Ставната функция се подобрява , облекчва се артритната болка, по-добра защита от болести и по-високо самочувствие.

Правете упражнения, хранете се здравословно и така ще успеете да бъдете винаги във форма!

 

Напишете вашия коментар