Кръвна захар и Инсулин

Публикувано от Лидия Костова 18/03/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Какво трябва да знаем за кръвната захар?

Освобождаването на инсулин е главно телесна реакция, предизвикана от храната, която ядем. Вие сте в състояние да контролирате този фактор в доста голяма степен. Вие не можете да изберете да имате високи или ниски нива на инсулин във вашата система, но можете да ги уравновесявате горе-долу с храната. Силна доза въглехидрати (като декстроза), голяма купа с ориз, и по-дълъг период без храна, ще имат много различно въздействие върху нивата на инсулина.

Бързи срещу бавни въглехидрати

Както вероятно знаете, въглехидратите са всъщност обикновена захар. Като експеримент, дъвчете парче не-сладък хляб за известно време, и вие ще забележите увеличаване на сладостта постепенно, защото слюнката и челюстта ви разбиват големите парчета захар на по-малки единици, които от своя страна се усещат по-силно, тъй като те стават по-малки и по-малки. По този начин функционира и стомаха. Разликата между бавните и бързите въглехидрати, известни още като сложни и прости въглехидрати, е колко големи парчета захар съдържат!

Бързи Въглехидрати = ЗАХАР

Да приемем, че в стомаха ви има захарна пудра на прах. Там вече няма нищо повече за храносмилане, така че тя се препраща към поток, което е и целия смисъл на храненето на първо място, но в този случай всичко се стартира по същото време, предизвиквайки  внезапното покачване на кръвната захар!

Сложните въглехидрати, от друга страна, е по-скоро като да имате камък в стомаха си – просто няма как да се разгради в скоро време, но трябва да бъде разграден малко по малко. Това се равнява на хубаво и равно освобождаване на захар в кръвта.

Ролята на инсулина като спасител

Може да попитате, защо е толкова важно, колко бързо отива в потока на кръвта? Е, по принцип, всички резки промени в тялото са вредни. Това е без значение. Тялото понася тежки щети от екстремните нива на кръвната захар, така че, за да се защити тялото отделя това е на първо място, последната и единствена защита срещу боклука на кръвта: Инсулинът!

Той намалява нивата на кръвната захар и по този начин помага на тялото. Лошата новина е, че той може да е и прекалено силен и обикновено сваля нивата под нужното за тялото. Сега, ако сте уморени и с ниска кръвна захар, какво си мислите, че ще бъде половин час след това ако хапнете нещо слако и инсулина си е свършил работата. Така се получава и силната отпадналост следобед.

Как става това?

В основната си, силата на инсулина е да захранва мускулите с излишъка на захар, което не им харесва. Количеството на захар, която се допуска в мускулите зависи от нивото на инсулиновото освобождаване, което от своя страна се определя от инсулиновите рецептори в самите мускули. Друга особеност на Инсулинът е, че е силно анаболен - това е добър приятел и съюзник, ако се опитвате да качите тегло.

инсулин

Лошото е, че той автоматично спира капацитета за горене на мазнини и го поддържа на ниски нива за доста време, докато действително насърчава съхраняването на мазнини! Логиката зад това е доста проста, ако си спомняте защо инсулин е някъде там, на първо място: С големите дози захар, вливащи се в кръвта, тялото прави се заблуждава, че го захранвате с храна.

Тъй като запасът от храна е очевидно толкова съществен, че трябва да се съхранява повече енергия,  кой ли няма да се възползва от  възможност за зареждане с друга форма за съхраняване на енергия: мазнините в тялото!

Това, което тялото прави с инсулина

Да обобщим: Ще получите внезапен прилив на захар във вашата система, и инсулина се освобождава за да ви предпази от него. Инсулинът грабва цялата захар и я бута в мускулите, изключва изгарянето на мазнините и включва съхраняването на мазнините.

Но тъй като това, което тялото е смятало, че е голям товар от храна наистина се оказва само малко шоколад и няма да чувствате ситост и ще огладнеете скоро. Обикновено тялото би трябвало да компенсира това, чрез изгаряне на мазнини, но тъй като инсулина е изключил тази функция, тялото ще компенсира с протеини директно от мускулите, което не е никак полезно. Тук е моментът, в който всички културисти започват да настръхват.

Мускулният протеин може да се използваа като аварийни гориво, по-специално, когато тялото ви изпитва глад.


хубава храна = ЗДРАВЕ

Защо е толкова важен инсулина ?

Не съвсем. От една страна, инсулинът е изключително важен защитник срещу самите вас. Ако не сте имали инсулин, за да намлите опасно завишените нива на кръвната ви захар, най-вероятно е нямало да живеете много дълго. На второ място, е силно анаболен, и е един от ключовите фактори, определящи растежа на мускулите ви. В този случай получавате някои от добрите заедно с лошите фактори.

Това е практически една от причините да е практически невъзможно да се натрупат мускули и да се изгорят мазнини в същото време. Нормалните нива на инсулин са от полза за растежа на мускулите, докато не се прекалява с него.Придържайте се към нормалните източници на въглехидрати, и най-вероятно ще ударите марката по средата. Може би сте забелязали, че използвам доста негативна информация за инсулиновото насилствено хранене на мускулите със захар. Това е нарочно, просто защото не е много правилно. Харесва ми да го сравня с продухване на въздух в белите дробове, които вече са пълни.

Как ви се струва това? Сега, рискът е, че рецепторите в мускулите може да решат да не допускат инсулина, толкова често, колкото беше досега. В крайна сметка, мускулите не са много благоприятсващи от това, което се е случвало. Това не е проблем за инсулиновото регулиране обаче, тъй като основната цел е да се отърве от опасните захари в кръвта. Така че, за да се свърши тази работа, се отделя повече инсулин за засилване на ефекта.

Това от своя страна, прави рецепторите още по вцепенени. Ако продължавате да злоупотребявате с тялото си така, може да се свършите с диабет тип 2, когато рецепторите, просто не им пука вече за инсулина. Лошата новина е, че намалявате инсулиновата чувствителност в мускулите, но това не означава непременно, че намалявате капацитета на мазнинните запаси.

Запазете рецепторите си здрави

Най-добрият начин да запазите рецепторите, а и себе си в добро здравословно състояние е прост: тренираите за понижаването на бързите  въглехидрати, доколкото е възможно. Чрез трениране, можете нарушават съхраняването на въглехидратите в мускулите, така че когато захарите навлизат в кръвообращението, не подхранвате насила мускулите, а просто ги храните с нещо, от което се нуждаят! Ето защо има едно изключение за правилото за бързите въглехидрати: Веднага след тренировка е добре да има нещо сладко! Това е единственото време, когато няма инсулинов скок.

Защо е така? Помислете за причината и следствието - когато мускулите са пълни, те трябва да бъдат подхранени повече.Друго нещо, което си струва да споменем, че хром пиколината може да направи рецептори по-чувствителни към инсулина, така че по-малко инсулин да свърши работата. Предимството е очевидно: Ако обикновено взимате Х-количество инсулин, за да се свърши работата, това ще доведе до известно повишаване на мазнинното съхранение. Ако се намали X-количеството с няколко процента, и все още се върши работата, ние автоматично намаляване увеличение на мазнинн съхранение, което е добре!

Все пак да предопредя : Това е дългосрочен ефект, а не моментно чудо. Предозирането с хром най-вероятно ще ви разболее. Всичко да е с мярка!

Не на последно място, защо да взимаме креатин монохидрат с нещо сладко? Просто е: Бързите въглехидрати, захарта се вкарват в мускулите, веднага. Креатинът се опира на захарите и той директно отива в мускулите, което е добре. Това прави креатиновото абсорбиране бързо и ефективно. В името на здравето ви, аз силно препоръчвам това да съвпада с времето след тренировка.

Обобщение

Яжте комплексни въглехидрати
Избягвайте простите въглехидрати, с изключение: веднага след тренировка
Приемайте креатин с нещо сладко след тренировка
Взимайте витамини и минерали всяка сутрин


Бъдете здрави, тренирайте правилно, хранете се разумно и ще постгинете целите си!

Напишете вашия коментар