Хронична умора - симптоми и причини

Публикувано от Лидия Костова 03/01/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Хроничната умора може да бъде изтощителна и да влияе на ежедневния живот. Има много възможни причини за постоянната умора, които са свързани с физическо натоварване, липса на сън или емоционален стрес. Хронична умора може да бъде причинена от липса на сън, нездравословни диети и сериозни емоционални или физически разстройства.

хронична умора

 

Синдром на хроничната умора


Синдром на хроничната умора се характеризира с невъзможност за участие в обичайните дейности, поради умора, която продължава по-дълго от шест месеца. Обикновенно синдромът на хроничната умора включва болки в гърлото, главоболие, подути и болезнени лимфни възли в областта на шията и подмишниците, болки в мускулите, болки в ставите, затруднена концентрация и проблеми със съня. Причината за синдрома на хроничната умора се свързва с вирус или слаба имунна система.

 

Сънна апнея


Сънната апнея е заболяване, което затруднява дишането в кратки периоди по време на сън. Тя се характеризира с шумно хъркане и с кратки спиращи дъха моменти. Сънната апнея се характеризира с отпускане на гърлото по време на сън и затруднява дишането, или когато мозъкът не изпраща правилните сигнали, които да контролират дишането по време на сън. Страдащите частично се събуждат от 5 до 30 пъти на час.

Прекомерно тегло, високо кръвно налягане, алкохол и тютюнопушене увеличават риска от развитие на сънна апнея.

 

Депресия


Депресията е упорито и инвалидизиращо заболяване, което включва ума и тялото. Хроничната умора е често срещан симптом на депресия. Страдащите могат да бъдат постоянно изтощени, мудни и физически изцедени. Депресията пречи на възможността за работа и радване на живота. Депресията се смята за резултат от комбинация от психологически, биологични и екологични фактори. Самотата, алкохол и употребата на наркотици, безработица, липса на социална подкрепа, хронична болка и проблемите в отношенията могат да увеличат риска.

 

 

Анемия


Хроничната умора е най-честият признак за анемия. Анемията е заболяване, което се характеризира с недостатъчен кислород в червените кръвни клетки. Недостиг на въздух, бледа кожа, виене на свят, главоболие и болки в гърдите също са симптоми. Трите основни причини за анемия са загуба на кръв, разрушаване на червените кръвни клетки и недостатъчно производство на нови червени кръвни клетки.

Загуба на кръв може да е резултат от операция, травма или тежък менструален цикъл. Болен далак, сърповидно-клетъчна анемия или хемолитична анемия може да доведат до разрушаване на червените кръвни клетки. Недостатъчно производство на нови червени кръвни клетки може да се дължи на диета, бъбречно заболяване или лекарства.

 

 

Борба срещу хроничната умора


Един от начините да се борите срещу хроничната умора е спорта и движението. Не забравяйте да приемате така важните за организма витамини и минерали. Доказана е и помощта на мощните антиоксиданти.

 

Напишете вашия коментар