Женшен - коренът на дълголетието

Публикувано от Лидия Костова 08/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Женшен е наричан още коренът на дълголетието, още  от древните китайци.  Растението датира още от преди един милион години и оцелява през всички климатични промени на земята. Неговото истинско име е Panax Ginseng, което е от гръцки произход и означава панацея.Това е едно от растенията, за които се разказват най-много легенди. Една от тях е, че този „дар от Боговете” може да се превръща в животно или човек. Друга разказва за това как женшенът се ражда от паднала в планински поток гръмотевица. Тогава водата се стичала в земята и на това място пониквал „коренът на живота”, който е дарен с небесната сила на огъня.

жен шен

 

 

Лечебни свойства на женшена


Женшенът съдържа женшеноциди, които имат  стимулиращи и антиоксидантни свойства. Също така съдържат и специфични глюкани – панаксени (способни да понижават нивата на кръвната захар), комплексни полизахариди и есенциални масла богати на летливи субстанции. Половината от изследванията върху това растение са посветени на Азиатския женшен, като са установили, че основният му ефект са неговите антиоксидантни свойства, възможността му да стимулира имунната система и активността на централната нервна система, както и способността му да защитава организма срещу стреса.

Женшена повишава  производството на имунните клетки наречени Т-лимфоцити, които унищожават опасните вируси и бактерии. По този начин, растението  увеличава съпротивителните  сили на организма. Едновременно с това, женшенът може да спре развитието  на определение ракови образувания. Едно мащабно корейско изследване показва, че рискът за развитие на рак при хора, приемащи редовно  женшен, се намалява с 50% в сравнение с неприемащите.Женшенът стимулира и регулира функционирането на жлезите, които секретират стресовия хормон, познати като хипофиза и хипоталамус (намиращи се в основата на мозъка) и надбъбречните жлези. Той намалява умората и възвръща жизнеността. Повишава издръжливостта, поради което го приемат много спортисти.

Женшенът може да се окаже изключително ефикасен срещу импотентността, понеже подобрява еректилната функция, разширявайки кръвоносните съдове. Изследвания върху животни показват, че растението предизвиква  повишаване на нивата на тестостерона и стимулират производството на сперма, което помага на мъжете да се преборят със стерилитета. Женшенът  често се употребява и от жени, особено от тези, които имат нередовен месечен цикъл, а също  е добре познат при терапията на храносмилателните проблеми.

 

 

 

Видове женшен


Заради голямата си популярност дивият женшен започва да изчезва, но пък култивирането му е усвоено преди повече от хиляда години. Видовете женшен са няколко, като всеки от тях има различни качества. Същинският женшен (Panax Ginseng), наричан още азиатски, корейски или китайски, е и най – популярен  и  използван. Той е известен като  средство, укрепващо жизнената енергия, затова е полезен при продължителни и хронични заболявания, както при диабет, анемия, язвена болест и други. Има тонизиращо действие и премахва умората.

Сибирският женшен пък се използва от спортисти за увеличаване на тяхната издържливост, както и за възстановяване от тежки физически действия. Предпочита се за употреба в сравнение с китайския, тогава, когато сте подложени на стрес, както и по време на менопаузата.Другият вид, американския женшен, от своя страна „охлажда” организма и се смята за най-балансирания от всички видове. Той стабилизира нивото на кръвната захар и подобрява обмяната на веществата.

Всепризнатите лековити качества на женшена са много, но както всяка билка, и той следва да се прилага по предназначение според възрастта и заболяването. Затова, въпреки че е един от символите на непрекъснатостта на живота, женшенът трябва да се взема с мярка, тъй като неправилната му употреба може да доведе до главоболие, безпокойство и високо кръвно налягане.

 

 

Напишете вашия коментар