Ролята на минералите във фитнеса

Публикувано от Лидия Костова 15/09/2011 0 Коментари Фитнес,

По пътя към изграждането на супер мускули и постигането на истински резултати във фитнеса, ние отново ще се опитаме да ви помогнем с полезна информация.  Вече многократно наблягаме на това, че за постигането на вашите фитнес цели от първостепенна важност са правилниге и разумни хранителен режим и  фитнес  тренировки. Сигурни сме, че вече сте запознати с преимуществата и полезността на хранителни добавки като протеини, глутамин и креатин и вече сте ги включили в своята хранителна програма.  Но ако искате да изградите наистина желаните мускули, не пропускайте към използваните хранителни добавки да добавите и минералите. Те изобщо не са за подценяване!  Всяка жива клетка на планетата се нуждае от минерали за правилната си структура и функция, така че това със сигурност се отнася и за вас.


Минералите са изключително важни за нас

Минералите са определящи за правилния състав на телесните течности, за образуването на кръвта и костите, за правилното функциониране на нервите и за регулация на мускулния тонус, включително и на мускулите на сърдечносъдовата система.Подобно на витамините, минералите функционират като коензими, давайки възможност на организма да изпълнява своите функции, включващи производството на енергия, растежа и способността за оздравяване.

Минералите регулират температурата, електролитния баланс, нервната проводимост, функционирането на мускулите, поддържането на нормален хормонален баланс, регулацията на глюкозата, здравината на костите. Тъй като участват в активността на всички ензими, минералите са незаменими за правилното използване на витамините и другите хранителни вещества в организма. За да е възможно тялото ни  да поддържа свое собствено химическо равновесие  е важно какви са нивата на различните минерали в организма ни, както и какво е съотношението им.  Нивото на всеки минерал в организма оказва въздействие върху всички други, така че ако един не е в равновесие, нивата на всички минерали се променят.

Минералите се разделят в две основни групи: макроминерали и микроминерали.  Към макроминералите се отнасят калций, магнезий, натрий, калий и фосфор и тялото ви се нуждае от тях в по-големи количества.  Към микроелементите спадат бор, хром, мед,г ерманий, йод, желязо, манган, селен, сяра, ванадий и цинк. Макар и достатъчни и в по-малки количества, те са много важни за поддържането на добро здраве.

минерали

И тук при минералите ситуацията е сходна с другите необходими на тялото ни витамини и вещества – количествата, които можем да си набавим чрез храната не са достатъчни и е необходимо да ги приемаме като хранителни добавки.  Минералите най-често се намират във формулите на мултивитамините, но се продават и като самостоятелни добавки под формата на таблетки, капсули, прахчета и течности.

А ето и малко по-подробна информация за някои от най-използваните и необходими на тялото ни минерали:

Натрий – той участва в нервната и мускулната, както и в много други функции в тялото. Обилното изпотяване по време на интензивни фитнес тренировки  води до понижаване на нивата на натрий в организма ни.  За предотвратяването на сериозни състояния и увреждане на здравословното ни състояние е необходимо, допълнителното приемане както на натрий, така и на течности. Освен приемането на допълнителни хранителни добавки, натрий бихте могли и да си набавяте по естествен път чрез консумацията на доматен сок  или разтворим пилешки бульон. Препоръчителен дневен прием: 2.5 г.

Калий - също играе основна роля в нервно-мускулното функциониране. Недостигът на калий може да причини преждевременна поява на умора, което ще ви затрудни и ще попречи на тренировките ви.  Чрез храната калий може да си набавите с консумацията на банани или спанак. Препоръчителен дневен прием: 3.5 г.

Цинк и магнезий – тези минерали влият най-вече върху нивата на хормоните в тялото.  При приемане на цинк и магнезий се покачват нивата на свободния тестостерон  и на инсулиноподобния фактор на растежа.  Приемйки цинк и магнезий като хранителни добавки е много важно да спазвате препоръчителния прием, а именно - не повече от 13 мг цинк, а от магнезий около 36 мг за кг тегло. Приемането на точните количества цинк и магнезий в дългосрочен план ще ви помогне да постигнете и да поддържате хормоналната си околна среда в отлична форма. Препоръчителен дневен прием цинк: 12 – 15  мг. и магнезий: 420 мг.

Селен – най-важната му роля е тази на антиоксидант и елемент, ускоряващ производството на хормона от щитовидната жлеза.  Недостигът на селен  може да окаже негативно влияние върху настроението ви. Препоръчителен дневен прием: 55-70- мкг.

Калций – освен познатата функция на калция да укрепва растежа на костите ни, той има много важна роля и върху композицията на тялото ви.  Според редица учени  приемането на калций  намалява енергийните запаси и увеличава термогенезиса при намален калориен прием. Разбира се само с приемането на калций под формата на хранителна добавка няма да можете да стопите излишните мазнини, но  все пак това е допълнителен бонус към благотворното влияние, който ще донесе на организма ви този минерал.  Препоръчителен дневен прием: 1200 мкг.

Хром – този минерал е необходим за въглехидратния и липидния метаболизъм. За хрома също се счита, че подобно на калция може да спомогне в цялостния процес на топене на мазнините и да ви помогне в извайването на мускулите.  Естествено отново ще кажем, че хромът сам по себе си няма да направи чудеса. И тук е важно приемането на хром да се съчетае с добър хранителен режим, интензивни тренировки и прием на подходящи хранителни добавки.  Препоръчителен дневен прием: 50-200 мкг.

Внимателно приемайте минералите и се консултирайте с лекар в случай на нужда.

Напишете вашия коментар