Наръчник при избор на пътека за бягане

Публикувано от Лидия Костова 24/11/2013 0 Коментари Фитнес,

Колко от Вас водят здравословен начин на живот? А колко от Вас само си мечтаят за това? Движението е съществена част от този процес. Експертите  препоръчват,  най-малко 150 минути движение с умерена интензивност  на седмица. Ходенето е популярен вариант, то е достъпно, евтино, дава добра мускулна тренировка, и не изисква усвояване  на нови  умения. В наши дни, хората рядко разполагат с достатъчно време, за да ходят или бягат  на открито, но това не е причина да се откажете да  спортувате. Ако нямате време или възможност да излезете на   джогинг, просто се снабдете с пътека за бягане. Джогинга  е една  от най-добрите тренировки за хора, които искат да горят  мазнини, да станат издържливи,  или  да подобрят  здравето си.

избор на пътека за бягане


Джогинга  тренира сърцето и кръвоносните съдове, ускорява  метаболизма, и тонизира цялото тяло. А пътеката за бягане е перфектния уред за вашата джогинг тренировка! Пътеките за бягане са едни  от най-надеждните, изпитани от  доказали се фитнес уреди, с които можете да оборудвате салона или дома си.  Първите бягащи пътеки са изобретени през 1875 г., но не са били използвани със сегашното си приложение, а през  1952 се появява първата пътека за бягане с медицински цели. Оттогава, тези уреди  са изминали дълъг път. Вече не се използват  само за  диагностициране на  заболявания, а са се превърнали в  един от стълбовете на фитнес индустрията.
 

Как да изберем бягаща пътека?


Не сте ли се чудили, защо пътеките за бягане са “всеобщи любимци“ във фитнес залата? Това не е никак изненадващо! Просто има много ползи от тяхното използване, и ние ще Ви запознаем с част от тях:

1. Лесна  за използване

Пътеката за бягане  е лесна  за използване, а  повърхността  й е по-лесна за ходене и бягане, в сравнение с тротоарите или алеите в парка. Рискът от загуба на равновесие върху пътеката за бягане е минимален, а и не е нужно да се съобразявате с лоши  атмосферни условия. Ако пък искате да усложните тренировката, можете да зададете наклон, и така ще изразходвате повече енергия….все едно ходите по баир, но в уюта на дома.

2. Лесна  за контрол

Можете да управлявате всеки аспект на вашия тренировка с бягащата  пътека: скорост, наклон, изразходени калории, продължителността на времето, самата тренировка.И всичко това е съвсем лесно и достъпно!

3. Позволява занимания докато тренирате

Ако искате  да четете вестник, статия в списание, или да гледате телевизионно предаване, можете да“ застреляте с един куршум два заека“. Просто защото можете да правите всичко това, докато тренирате на пътеката за бягане. Така хем няма да Ви е скучно, хем ще горите калории.

4. Подобряват  вашето здраве

Редовната употреба на бягащата  пътека, може да подобри не само състоянието на  сърдечно-съдовата Ви система, но и цялостното Ви здравословно състояние. Трябва да знаете, че пътеките  за бягане  горят най-много калории, в сравнение с всички други кардио машини, които виждате в салона.  Ако ходите бързо на бягащата  пътека, можете  да изгорите  100 калории за миля.

6. Тонизират мускулно-скелетната система

Пътеките за бягане, и по – точно редовното им използване, може да Ви помогне да поддържате здравето и да тонизирате опорно-двигателния апарат, който включва мускулите, костите, ставните връзки, сухожилията и ставите. Тренировките на пътеката за бягане, упражнява силата  на костите Ви, което  помага за предотвратяване на свързаната  с възрастта загуба на костно вещество. Освен това, използването на бягащата пътека  тонизира мускулите на краката и седалището.

7. Управляват  теглото

Тренировките на пътеката за бягане, е страхотно ефективен начин да редуцирате излишните килограми,  чрез изгаряне на голямо количество калории, и значително ускоряване  на метаболизма Ви. Повечето пътеки за бягане  разполагат с брояч на калории, който показва количеството  на изгорените калории по време на тренировка. Тази информация със сигурност ще Ви е полезна, когато планирате диетата си и калорийния си прием, особено ако се опитвате да отслабнете!

Както виждате, пътеките за бягане са чудесен уред. Те осигуряват добра аеробна тренировка, полезна за всеки аспект от живота Ви. Пътеките за бягане, не са само популярни фитнес уреди   във фитнес залата - много хора ги купуват за домашна употреба. Начинаещите в спортуването предпочитат пътеките за бягане, защото  могат да  ги използват, като извършват  нещо, което правят така или инъче  всеки ден - ходене. Ако вече сте решили да се снабдите с бягаща пътека, хубаво е да сте запознати с разновидностите които се предлагат!

Механика срещу Електричество

Има много различни видове бягащи пътеки, така че ние ще  направим  нещо като сравнение, за да видите всички плюсове и минуси. На първо място, има електрически и механични бягащи пътеки.  Разликата е в начина, по който се движат.Трябва да се направят някои усилия за да задвижите и използвате  механичната  бягаща пътека, докато  при  електрическата, Вие  просто се движите  заедно с машината. Механичните пътеки за бягане,  не се нуждаят от електричество за да  работят,  поради което са сравнително евтини. Усилията които правите за да ги движите, осигуряват на краката Ви допълнителна тренировка. Освен това, можете да изберете скоростта  която искате, без специални програми. Електрическите пътеки за бягане  са много удобни, защото  се движат сами, а и  разполагат  с различни програми и функции.Тъй като изискват  електроенергия, те са по – скъпи, в сравнение с механичните такива. И двата вида пътеки обаче, Ви осигуряват перфектната тренировка!

Сгъваеми пътеки за бягане

Ако искате да спестите място, но все пак  искате да тренирате на пътека за бягане, можете да изберете сгъваема такава.След всяка тренировка, можете да сгънете платформата,  и така цялата  пътека за бягане стои вертикално, заемайки  по-малко място. Уверете се, че избирате стабилен уред  - ранните сгъваеми бягащи пътеки бяха малко колебливи. Днес, моделите  са се подобрили, а много от тях разполагат с  хидравлични цилиндри, за  по-лесно сгъване.

Контрол на вашата тренировка

Всяка професионална пътека за бягане,  има основен  контролен панел, с някои необходими функции. Като правило, повечето пътеки те включват мониторинг на вашия пулс , разстоянието  което сте изминали, грубо количеството  на изразходваните  калории, както  и скоростта, с която се движите. Колкото по-професионална е  пътеката за бягане, толкова  повече програми има в нея.  Някои от тях ще Ви помогнат  да създадете свои собствени програми за отслабване, или контрол на теглото, а в по – късен етап можете да ги усложнявате. Здравословния начин на живот не е нещо което трябва да Ви усложнява ежедневието. Тренирайки, независимо дали целта Ви е отслабване или подобряване на здравето, Вие трябва да чувствате удобство. Именно такова ще Ви осигури пътеката за бягане!

Как да правите поддръжка на бягаща пътека вижте тук

Кликнете тук за да разгледате нашите модели бягащи пътеки

Напишете вашия коментар