Вредна ли е захарта за спортистите?

Публикувано от Лидия Костова 30/09/2011 0 Коментари Фитнес,

Кратко обяснение на трите форми на захар:

 

* Монозахариди - прости захари, които бързо се абсорбират в тялото; глюкоза.

* Дизахариди - Просто казано, две монозахариди, свързани заедно чрез кондензация.

* Полизахариди - сложни захари, като нишесте или гликоген.

 

 

Захарта е също проста форма на въглехидрати. Това е така, защото "захар" е подкатегория на "въглехидрати" по отношение на храненето.

 

 

захар

 

 

Захарта  може да ни предостави  бърз тласък на енергия, необходима за бърза и интензивна тренировка. Въпреки това, захарта  може толкова бързо да доведе до вредни ефекти за тялото.

 

 

Само не забравяйте, че всяка храна има своя цел, и като културисти, знаете , че времето, в което се яде храната, може  да направи  разлика в това дали храната е полезна или вредна.

 

 

Например, след тренировка, захарта  се счита от съществено значение за възстановяване на нивата на инсулина, но преди сън обикновено се свързва с  повече мастна тъкан.

 

 

 

 

 

Какви са негативите на захарта?

 

 

Непосредствената причина на излишния прием на захар е известен като инсулинов шок. Инсулинът е хормон, който се секретира в рамките на панкреаса  и се освобождава предимно по време на повишаване на кръвната захар, което е предизвикано от голям прием на захар.

 

 

Някои от резултатите на инсулиновия шок  са умора и  забавяне на движенията.

 

 

вредна ли е захарта

Някои други документирани негативите на захарта са:

* Захарта може да потисне имунната система (като ви направи по-уязвими към болести)

* Захарта може да отслаби зрението

* Захарта може да доведе до дефицит на хром и мед

* Захарта може да намали нивата на хормона на растежа

* Захарта  в повечето случаи води до пристрастяване

Има ли захарта   някакви ползи за културистите?

Покачване на нивата на инсулина е всъщност анаболен ефект.

В допълнение към креатина и анаболните ефекти, трябва да знаем, че  захарта  осигурява бързи  изблици на енергия за бърза и интензивна дейност.

Инсулиновият  скок е най-полезен след интензивна тренировка. След изтощителна тренировка, гликогенът  е изчерпан в тялото, и след това, нивата на кортизола  се покачват, което кара мускулите да  бъдат в  катаболно състояние.

Един от начините да се преборите с атрофия на мускулите след тренировка е незабавен прием на захар, за да се възстанови инсулинът и  кръвната захар. Имайте в предвид, че тялото ви не е много ефективно  при съхранение на захарта.

Размерът на захарта, който може да се приема е в  голяма степен от  целта. За целите на след тренировъчно зареждане на гликогена, печелившите  приеми са 1:2, или грам захар за всеки 2 кг собсвено тегло.

 

Напишете вашия коментар