Подобряване на Инсулинова чувствителност - 6 лесни стъпки

Публикувано от Лидия Костова 30/10/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Изграждането  на мускулите, загубата на мазнините, подобряването на цялостното здраве - всичко зависи от един важен хормон - Инсулинът. С други думи, когато инсулинът е  в норми,  тялото ви е под контрол.


И така, какво е инсулиновата чувствителност?


Инсулиновата чувствителност се отнася до това как тялото ви реагира на хормона инсулин и е пряко свързано, с колко въглехидрати  консумирате. Тези с висока чувствителност (бърза реакция),  имат по-добро регулиране на кръвната захар, което позволява на организма да съхранява глюкозата в мускулната тъкан, а не в  мастни  клетки.

инсулинова резистентност и чувствителност
От друга страна, лошата  чувствителност към инсулин може да доведе до свръхпроизводство на инсулин, което  кара  тялото,  да  увеличи нивата на кръвната захар и съхраняването  на глюкоза под формата на мазнини от тялото.

Хроничната чувствителност към инсулин,  може да доведе до редица последствия, като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, така че е важно да се поддържа  инсулинът в тялото.

Ако сте на диета, вие  се чувствате много по-добре, с по-малко въглехидрати,  без енергийни спадове и върхове, както и способността да се поддържа необходимото ниво на гликоген в мускулите.

Така че следвайте тези 6 съвета, за да се уверите, че вашето тяло и инсулина играят добре заедно, за най-добри резултати!

Стъпка 1: Регулирайте приема на рафинирани въглехидрати

Намаляване на приема на въглехидрати е от решаващо значение. Една от основните причини хората да развият диабет с течение на времето е прекалената консумация на рафинирани въглехидрати / захар/.Това кара  панкреаса,  непрекъснато да  изпомпва повече и повече инсулин.

Колкото по-висок е приемът  на рафинирани въглехидрати, които консумирате, толкова по-голям е шансът,   вашите клетки да станат резистентни към инсулина.

Стъпка 2: Здравословни мазнини

Друг начин за увеличаване на инсулиновата чувствителност е чрез оптимизиране на скоростта, с която тялото ви обработва въглехидратите и ги насочва към мускулната тъкан.

Диетите, които са заредени с транс мазнини са склонни да насърчават слаба чувствителност към инсулин, докато обратното важи за тези, които консумират много от мононенаситени и омега мазнини. Най-добрите източници на здравословни мазнини са зехтин, ленено масло или ленено семе, авокадо, ядки и рибено масло.

Стъпка 3: Наблегнете на фибрите

Яденето на повече фибри в ежедневната  диета,  не  само помага за   храносмилането, но и за   редовността. Богатата на фибри храна, също  забавя освобождаването на въглехидрати в кръвта, които дават възможност за регулиране на инсулина.

Много богати на фибри храни като плодове и зеленчуци, също така осигуряват  тялото с много витамини и минерали, за по-нататъшно подобряване на вашето здраве и  предпазване от болести.

Стъпка 4: Тренирайте по- често

С помощта на по-чести тренировки, тялото ви  зарежда с  глюкоза мускулните клетки  и  гликогенът се изчерпва.

 

тренировка с тежести


Да не се изпълнява изчерпване на гликогена от тренировките всеки път, когато сте във фитнеса, тъй като това може сериозно да попречи  на  състоянието на органзима. Особено ако  смятате да приемете по-голямо количество въглехидрати,  по-късно през деня, този вид тренировка,  с по-интензивни  повторения - може да помогне на тялото ви да се подготви за това хранене по-добре.

Стъпка 5: Вашият инсулин обича чистата мускулна маса 

Друг важен начин за увеличаване на инсулиновата чувствителност, е  чистата мускулна маса. Основната причина  за това  е  изпращането на  повече от тези излишни калории на мускулните клетки, където  се осигурява енергия за изграждане на мускулите.

Вероятно всеки от вас приема  рафинирани въглехидрати / захар/, но въпросът е, че ще сте  по-нечувствителни към  инсулина. Това означава, че тялото ви ще работи по-бързо и диетата ви няма да е нездравословна.

 Стъпка 6: Останете активни през целия ден 

Последната стъпка за повишаване на чувствителността към инсулин е  като се уверите, че извършвате  някакъв вид физическа активност, периодично или  през целия ден.

бъдете активни всеки ден

Физическата  активност като ходене или каране на колело,  ще поддържа чувствителността на инсулина и ще   гарантира, че нивата на кръвната захар не варират в широки граници.

 

 

 

Напишете вашия коментар