Основните кардио уреди и грешките при тяхното използване

Публикувано от Лидия Костова 22/01/2013 0 Коментари Тренировки,

Значение на кардио тренировките


Тренировките с кардио уреди, са изключително  ефективен начин да изгорите излишните  мазнини, както и да заздравите сърдечно – съдовата си система. Кардио упражненията не само съдействат за бързото горене на мазнините в тялото, но укрепват сърцето, и повишават капацитета на белите дробове. По този начин намаляват рисковете от  появата на хипертония, инфаркт и други сърдечни заболявания. Ако изпълнявате редовно  кардио тренировки, можете  да нормализирате  нивото на лошия холестерол, както  и да повишите  нивото на добрия.

Много често обаче, бодибилдърите не получават желаният резултат от своите кардио тренировки. Причината за това може да бъде, че не използват кардио уредите ефективно, което ги отдалечава от добрите резултати. Вие сигурно си имате своя фаворит сред кардио уредите, който  вероятно използвате постоянно. В тази статия, ще разгледаме най – известните  кардио машини, за да Ви помогнем да разберете дали любимият Ви  уред е ефективен. Също така, ще Ви запознаем с някои грешки, които хората правят при използването на тези уреди.

Всяка фитнес зала има разнообразие от  кардио машини. Няма значение коя от тях използвате, стига  да го правите по начин, който ще Ви помогне да постигнете целта си. Трябва да използвате принципа на вариативността. Този принцип е известен в света на бодибилдинга и фитнеса, но ние все пак ще Ви обясним какво означава. Принципът се състои в това, че телата Ви са така устроени, че да се  адаптират към всички упражнения, които повтаряте  отново и отново. Ето и най-популярните кардио уреди,  и основните грешки, които хората правят по време на тренировката си  с тях.

 

 

Степер


Степерът е чудесен уред за стягане на дупето и бедрата. Изгаря доста калории, но разбира се ако се използва правилно. Почти винаги, трениращите на този уред държат ръцете си непрекъснато на хватките. По този начин,  хватките се превръщат в нещо като патерици. Те поемат голяма част от теглото на тялото Ви, като така  намаляват интензивността на упражнението, и го правят неефективно. Това е може би най-често допусканата грешка, която не Ви позволява да получите най-добри резултати от тренировката си на степер.

 

 

 

Пътека за бягане


От гледна точка на количеството на изгорените калории, бягащата  пътеката е фаворит сред кардио уредите. Трябва да знаете обаче, че е най-натоварващата машина. За да се доближите до трудността на истинското бягане, трябва да положите доста усилия  на пътеката. Много малко хора успяват в това, защото правят грешката да я настроят за прекалено бързо, или прекалено бавно бягане. Правилният начин е да правите дълги, плавни и целенасочени крачки по време на бягането на пътеката.

 

 

Велоергометър


Една от грешките при трениране на велоаргоменъра е, неправилното нагласяне на седалката. Някои хора я правят прекалено ниска, което  добавя голямо напрежение към коленете и гръбнака Ви. Когато пък е  прекалено вдигната, задникът Ви ще се люшка от едната страна на другата. По този начин, освен че няма да постигнете желаният ефект от упражнението, ще изглеждате и доста смешно…а никой не иска това, нали?

Много често правена грешка при работа с този уред  е, че много хора го използват, за да четат вестник или книга въртейки педалите. Това означава, че те изпълняват упражнението с много ниска интензивност. Кардио изпълнявано с ниска интензивност, не е никакво кардио, а просто губене на време. Изпълнявано по този начин, кардиото с велоаргометър  изобщо няма да натоварва и укрепва ефективно сърцето и дробовете!

 

 

Кростренажор


Много често хората настройват този уред да се движи с прекалено малко съпротивление. Така упражнението се изпълнява на много високи обороти. Това означава, че Вие не полагате нужното усилие, и проваляте целта на този уред, а именно тонизиране на тялото, и укрепване на сърдечно – съдовата система. Разберете, че ако не се потите, задъхвате и пуфтите, то със сигурност не получавате добри резултати от упражнението.

Сега знаете кои са най – честите грешки при кардио тренировките, и как да ги избягвате. Тук ще отбележим, че има един много важен принцип, който трябва да следвате за да постигнете успех.Принципът е, че независимо каква кардио дейност правите, и какъв кардио уред ползвате, трябва да  променяте или допълвате тренировката  на всеки 6 седмици. Това означава, че ако ползвате кростренажора седмица след седмица, трябва да се прехвърлите на пътеката, колелото,  или степера.

 

 

Напишете вашия коментар