Какво трябва да знаем за аминокиселините

Публикувано от Лидия Костова 20/07/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Повечето хора, които ходят на фитнес, знаят значението и приложението на хранителната добавка протеин. В тази статия, ще изясним какво представляват аминокиселините и какво е тяхното предназначение.

Има над двайсет вида различни аминокиселини.  Аминокиселините са във всяка клетка на тялото и се използват, за да създават протеин. Най-известните аминокиселини са глутамин, глицин, триптофан и валин. Една от най-известните важни аминокиселини е триптофана, който изпълнява няколко критични функции за хората. Триптофана помага за нормалния сън, намалява безпокойството, депресията, риска от спазъм на артериите и помага на хората, да си изградят по-добра имунна система. Триптофана е може би най-известен с ролята си да изгражда серотонин.

Колко са важни аминокиселитеАминокиселините съставят 75% от човешкото тяло. Те са важни за почти всяка функция на тялото. Всяка химична реакция, която се извършва в тялото, зависи от аминокиселините и протеините, които те създават.

Важните аминокиселини, трябва да бъдат набавяни всеки ден. Невъзможността да се набави дори един от десет важни аминокиселини, може да доведе до протеинова недостатъчност. Аминокиселините, могат да бъдат намерени на много места в природата. Всъщност повече от 300 са били намерени от различни източници като микроорганизми и метеорити.

Съществуват два вида аминокиселини – заменими и незаменими. Незаменимите не се произвеждат в тялото и се налага да се приемат с хранителни продукти или хранителни добавки. Другите са заменими и тялото може да ги произведе, ако се нуждае от тях.

Най-богати на аминокиселини, са храните с най-високо съдържание на белтъчини – месо, риба, млечни продукти, бобови храни и други.

Аминокиселините, са важни за спортуващите, защото помагат за възстановяването на мускулните тъкани. Те участват и в растежа и развитието на мускулатурата.

Приемането на хранителни добавки с аминокиселини, има по-голям ефект от премането на протеини. Приемането на необходимите аминокиселини като хранителна добавка, в рамките на 1-3 часа преди или след тренировка, помага за разстежа на мускулите. Проучвания са установили, че приемането на хранителна добавка с 0.1 грама важна аминокиселина на един килограм тегло през първите няколко часа от възстановяването след тренировка, помагат за подобряването на протеиновия баланс в мускулите.

За активно трениращите, приемането на 10-20 грама аминокиселини дневно като хранителна добавка, са достатъчно. Тази доза е достатъчна за снабдяването на тялото с необходимите аминокиселини необходими за храносмилането и белтъчния синтез.

Активните спортисти са единодушни по въпроса, че ако спортувате редовно имате нужда от по-голямо количесто белтъчини в хранителния ви режим. Като хранителна добавка, аминокиселините се предлагат под формата на таблетки, капсули или прах. Те осигуряват балансирано съотношение между всички видове аминокиселини, които трудно могат да се набавят в нужните количества само чрез храната. Снабдявайте тялото си с достатъчно количество аминокиселини, които да създават протеини и мусклули, но не забравяйте, че хранителните добавки са само допълниение към вашата диета.

Набавяйте си аминокислини от качествени храни, а когато не можете да го правите - подбирайте правилните хранителни добавки за тази цел.

Напишете вашия коментар