Триптофан - храни съдържащи триптофан и ефектите от него

Публикувано от Лидия Костова 18/09/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Триптофанът е незаменима аминокиселина, което означава, че трябва да го приемате чрез вашата  диета, защото тялото не може да го произвежда. За щастие, триптофанът  се намира в много  храни, включително месо, семена, ядки, яйца и млечни продукти. Често срещано погрешно схващане е , че вегетарианците са изложени на риск от недостатъчен прием  на триптофан. Всъщност  има няколко отлични растителни източници за тази аминокиселина.

триптофан храни

Ето и някои основни източници на триптофан:


Тиквени семки

Тиквените семки са естествен източник на триптофан, със  съдържание  0,576 гр. триптофан,  на 100 грама сушени тиквени семки. Тиквени семки които са  печени, със или без добавяне на сол, са с малко по-ниско съдържание на триптофан.

Мляко и млечни продукти

Млякото  естествено съдържа малко количество Л Триптофан. Триптофанът  в млякото, играе роля в повишаването на чувството за ситост. Смята се, че този феномен се дължи на  увеличаването  на производството на серотонин, когато нивата  на триптофан  са повишени. Затова горещо се  препоръчва консумацията на млечни продукти, като начин за подпомагане на загубата  на тегло.

Месо

Пуйката  е може би най – известния вид месо, с високо съдържание на триптофан, въпреки че в действителност не съдържа повече триптофан  от всяко  друго  месо. Всички видове месо са източници на триптофан. Пуешкото или пилешко филе, съдържа около  350-390 мг триптофан, както и  други осем незаменими аминокиселини. Освен пилешкото и пуешкото, и червените меса  съдържат аминокиселината, но  имат по-високо съдържание на наситени мазнини, което  може да доведе до висок холестерол.

Бобови  растения

Бобовите растения, като фасул, грах, фъстъци и леща, не само предлагат фибри, но  и са богат източник на Л триптофан. Боба  и граха,  съдържат по 180 мг триптофан на 100 грама, а 1/4 чаша фъстъци съдържа 90 мг. В допълнение към действителното съдържание на триптофан,  бобовите  растения съдържат витамини и желязо, така необходими за организма, за  да се превърне аминокиселината  в ниацин.

Един от недостатъците на триптофан е, че телата Ви не винаги го абсорбират ефективно, дори когато се консумират храни, богати на триптофан, като бадеми и фъстъчено масло, и други които изброихме.  Ето защо, на пазара можете да намерите добавки с  триптофан на достъпни цени, които  са на разположение в дози,  лесно  абсорбиращи се  от мозъка. Тези добавки е хубаво  да бъдат приемани  заедно с витамин С и В-комплекс витамини,  за подпомагане на превръщането на триптофан в серотонин.

Както вече споменахме, тялото не може да произвежда  триптофан  само по себе си, така че аминокиселината трябва да бъде получена чрез храна или добавки. Тази основна аминокиселина прави повече от това просто да  подкрепя добрия  сън. Тя  се използва за създаване на протеини, ензими и невротрансмитери.  Аминокиселината триптофан е необходима  също така, за да произвежда ниацин, известен също като витамин B3, който  превръща калориите  от протеините, мазнините  и въглехидратите,  в естествена енергия . Витамин B3 също така помага за регулиране на храносмилателната система, насърчава нормален апетит, и спомага за поддържане на здрава кожа и нерви.

Когато не получавате  достатъчно  триптофан, вашите хормоналните нива са намалени – по-точно, тези на серотонина,  което засяга настроението, и влияе на  апетита . Всички тези фактори  могат да Ви накарат  да жадувате  нездравословни храни, да загубите  желание да тренирате, и да направят вашите дни  по-малко продуктивни и целенасочени. Ето защо, получаването на достатъчно триптофан чрез храната  е важно за вашето здраве, тъй като поддържа добре балансирана диета и здравословно хранене.

Не би ли било чудесно да заспите,  и да  се събудите с  по-малко тегло? Спането  само по себе си, не може да има същия ефект върху загубата а на тегло, какъвто имат диетата и редовното спортуване, но сънят все още е неразделна част от процеса на редуциране  на теглото, и от здравословния  начин на живот.  Аминокиселината триптофан може да Ви помогне да получите добър нощен сън, което е много важна част от всяка програма за отслабване.

 

Ефекти на триптофана


Повишаване нивата на серотонин

Аминокиселината триптофан е от решаващо значение за организма, подпомагайки го  да произвежда серотонин, който съдейства  да се поддържа спокоен сън,  и добро  настроение. Много лекарства, използвани за лечение на депресия са насочени към увеличаване нивата на серотонин в мозъка.Тялото използва  триптофан, за създаване на 5-хидрокситриптофан, или 5-HTP, който след това се променя на серотонин. В допълнение, 5-HTP се използва  за лечение на депресия.

Отслабване

Серотонинът също така е свързан със процеса на  загуба на тегло. Доказано е, че серотонина  ограничава  апетита, а както казахме, аминокиселината триптофан повишава нивата на този хормон.Според  учените, серотонина  кара хората да се чувстват добре, като по този начин им   помага да  намалят  приема на храна. В действителност, триптофана използван за подпомагане на отслабването, има за задача да се превърне в серотонин, който да намали апетита към въглехидрати, което позволява на спазващите диета за отслабване, да се съсредоточат  върху яденето на здравословни храни.

Понижаване на  холестерола

Тялото използва  аминокиселината триптофан, за да произвежда ниацин и други  витамини от група  B, които могат да помогнат за повишаване на добрия холестерол и понижаване на лошия холестерол. Тялото също използва ниацин, за  да  превърне въглехидратите в енергия,  и за  да се запазят  храносмилателната система, кожата, косата и очите здрави. Трябва да се знае обаче, че  триптофан изисква наличието на желязо, рибофлавин и витамин В-6, за производството на ниацин.

 

 

Екипът на магазин FitnesHrani.com препоръчва триптофан на най-добра цена:

AMIX L-Tryptophan 90 капсули

Natrol 5-HTP Mood Positive

Natrol 5-HTP Fast Disolve

 

Напишете вашия коментар