Какво е Палео диета?

Публикувано от Лидия Костова 27/08/2011 0 Коментари Диети,

Независимо дали целта ви е да топите мазнини или да изградите повече мускулна маса, вероятно вече сте  осъзнали, че диетата е ключовия момент, необходим за успеха.

Факта е, че храната, която давате на тялото си ще бъде най-определящия фактор в това, как изглеждате .

Какво същност представлява Палео диетата  и дали тя наистина ще ви донесе добри резултати?
Първо разберете нейния подход ,това ще ви даде достатъчно ясно представа дали тази диета е подходяща за вас или не.

 

Палео Диета

Подход Paleo

Paleo диетата, съкратено от истинското име на диетата - подхода на Палеолита, ни връща към древните години и по същество се опитва да пресъздаде диетата на пещерните хора.

Видно е, че с времето модерните технологии и готварски  процеси са се променили значително от годините  на  нашите прародители. Докато те е трябвало да излизат  и да ловуват за храната си, която  да им служи завечеря, днес можем просто да отидем до магазина за хранителни стоки, където ни  посрещат щандовете с приготвени  и преработени храни.
Проблемът е в това, че с всички тези промени, които са се случили, ние сме деградирали хранителното съдържанието на ежедневната ни диета и сме го преместили далеч и по-далеч от това, което Майката Природа е била предвидила за нас.

Концепцията на Диетата на Палеолита е да се върнем към древните времена. При приемането на този диетичен подход, ще трябва да се откажете от всички преработени храни, които се  намират  в супермаркета

и  да се съсредоточите върху храните, които или са естествени в природата или идват направо от земята.
Това означава, че вашата дневна диета ще се състои предимно от месо ириба, изобилие от пресни плодове и зеленчуци, както и ядки и семена, масла обикновено са разрешени в умерени количества.Трябва да се избягват храните  включващи млечни продукти, зърнени култури, бобови растения, съдържащи скорбяла зеленчуци, тлъсти меса и храни, които са с много високо съдържание на сол (както и преработени месни продукти и
осолени ядки).

Ползите от Палео диетата

И така, какви са положителните страни на храненето Paleo?

Първо и сами  може да забележите, колко добре тази диета ще контролира нивото на кръвната ви  захар. Колкото по  стабилна е    кръвната ни захар, толкова по-рядко ще изпитваме глад за храна, умора и ще намалите потенциалния риск от развиване на диабет. Тъй като Paleo Диетата съдържа предимно здравословни мазнини от всички семена и ядки, които се консумират, като в същото време е с ниско съдържание на наситени мазнини, поради ограничението на млечни продукти, това също ще работи  за подобряване на холестеролния ви профил и ще подпомогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.При използване на Paleo Диета ще приемате и  достатъчно протеин, нещо което е от решаващо значение за загубата на мазнини и процеса на изграждане на мускули, тъй като ще си набавяте достатъчно с месото при всяко хранене. Ако сте от тези , който се стремят към активното   изграждане на мускули и се нуждаете от по-голям енергиен прием, може просто да добавите по-големи дози  ядки и семена в  хранителния си план, за да увеличите  нивото на калориите и  приема на мазнини. Тъй като Paleo Диета е отдалечаване от всички форми на преработени и рафинирани въглехидрати, това естествено ще  намали драстично приема на калории, както и по-малко възможности за избор на хранителните продукти на разположение.

Проблемите, свързани с Палео диетата

И така, какви са недостатъците на диета Paleo и  има ли такива?

Най-големият проблем, който може лесно да бъде преодолян с правилно планиране е факта, че ако сте много активен човек,  по-трудно ще се снабдявате със  сложните въглехидрати, от които имате нужда. Със сигурност ще получите   въглехидрати от плодовете и зеленчуците, които консумирате, но ще бъде трудно да си набавите стотици калории от тях, без да се разхождате наоколо с чувство за подуване през целия ден.

Тялото ще се затрудни да преработи толкова много влакна наведнъж и ако сте на  калориен прием от 4000 + на ден, с 2000 калории, идващи от въглехидрати, може да имате проблеми. Тъй като високо интензивните упражнения може  да използват само глюкозата като източник на гориво (мазнините няма да могат да захранят тази интензивност). Решението на проблема е да се съсредоточим върху яденето на  богати на Въглехидрати  плодове - включително банани, череши и ананаси. Освен това, някои спортисти ще изберат да включват и някои здравословни храни като кафяв ориз и овес. Въпреки че яденето им ще ни премести далеч от автентичната Paleo Диета.

Бобовите храни са забравени при Палео диетата

Втория проблем е свързан с тези, които ще  изберат да използват вегетариански начин на живот. Ще откриете, че е много трудно да се получите  необходимия протеини, тъй като повечето вегетариански източници на протеини като киноа, соя, леща, нахут  и всички други бобови растения, са ограничени от диетата!!

Тези, които са вегетарианци и  следват тази диета може да помислят за добавяне на протеин на прах към диетата. Само не забравяйте ,че млечните и яйчни продукти, не са разрешени.

Paleo като начина на живот

Така че, ако сте решили да следвате Палео Диетата, започнете от премахването на всички преработени  въглехидрати. От там, можете да извадете  млякото и млечните продукти и бобовите растения. Постепенно премахване на тези храни, ще ви помогне по-лесно да се адаптират към диетата.

Ако решите да спазвате тази диета, бъдете внимателни. Знаете, че е по-добре да изпълнявате хранителен режим, отколкото диета.

Напишете вашия коментар