Кои са ядките с полезните мазнини

Публикувано от Лидия Костова 31/01/2013 0 Коментари Хранене,
Какво са ядките и семената?

Ядките и семената са източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Всички ядки и семена съдържат много богат набор от витамини и микроелементи, както и ценни, полиненаситени мастни киселини. Недостатъкът им се крие в това, че аминокиселините, които се съдържат в тях, не са в идеалната комбинация, необходима за мускулен растеж.Преобладават неесенциалните киселини, което прави биологичната стойност на белтъчините в ядките и семената относително ниска. Но това не означава, че трябва да пренебрегвате тези храни. Напротив, това би било голяма грешка. Включвайте ги в храненето си, като ги редувате с животински белтъчини. Така аминокиселините се допълват и дават необходимата комбинация на организма.

полезни ядки мазнини

Ядките и семената са удобни за консумация в два вида: сурови и печени. Печените ядки са доста по-популярни от суровите, тъй като имат по-добър вкус. Но суровите се усвояват по-бързо и по-пълноценно от организма, тъй като при печене химичният състав на тези продукти леко се променя. Затова помислете кой от двата варианта ще предпочетете. Най-добре яжте сурови или леко запечени ядки, по възможност с по-малко сол или въобще без нея. Така витамините, минералите и хранителните вещества се запазват и преработват лесно. А какво е тяхното съдържание в различните храни - можете да видите в следващите редове.

Кои са подходящите ядки и семена?

Бадеми и кайсиеви ядки

Бадемът е много ефективен за лечение на възпаления или язви на стомаха. Това се държи на успокояващото му действие върху стомашно - чревния тракт: бадемът не стимулира перисталтиката като останалите ядки, а я успокоява. Богат е на доста важни за организма съставки и затова се препоръчва за консумация от хора на всички възрасти. Обвивките на бадемите обаче не трябва да се ядат, тъй като съдържат съединения, които в организма лесно се превръщат в отрова. Горчивите ядки също трябва да се избягват, тъй като в тях също има слаба концентрация на тази отрова (циановодород). С подобно съдържание на бадемите са кайсиевите ядки. Разликата им е съвсем минимална. Бадемите са най-вкусни, когато се ядат леко запечени, а кайсиевите ядки са най-добри в сурово състояние.

Орехи

Орехите са много ценна храна за организма. Единствените й недостатъци са може би наличието на малко повече мазнини и леките стомашни неразположения, които създава у някои хора. Когато се консумират без да се прекалява, тези проблеми отпадат. Най-добре яжте орехите сурови - те имат много добър вкус и съдържат доста полезни съставки. Освен на белтъчини и на ценни мазнини, са богати и на желязо, фосфор, магнезий, витамини от група В, йод и още цял куп микроелементи. Това ги прави особено полезни при профилактика и лечение на анемия и атеросклероза. Зелените орехчета са много богати на витамин С.

Слънчоглед

Слънчогледът съдържа ценни и лесно усвоими белтъчини и мазнини, както и мастноразтворимите витамини А, Е и F. Това прави слънчогледа много полезен за очите и кръвоносните съдове. Може да се използва като профилактика срещу атеросклерозата, понякога помага и на храносмилането, тъй като съдържа целулоза.

Тиквени семки

Тази храна има високо съдържание на белтъчини и по този критерий се нарежда на второ място след соята. Може да се консумира и сурово, и леко изпечено, но най-добре без добавка на сол. Богато е на цинк, желязо и други важни микроелементи.

Лешници

Както и останалите ядки, съдържа много полезни съставки за организма. Повечето лешници, които можете да намерите на пазара, са доста изпечени, осолени или озахарени. Съответно съставките им се обезценяват до известна степен. Много по-добре ще е да се сдобиете със сурови лешници и да ги консумирате по всяко време. Лешниците са добри против възпаление на пикочните пътища и проблеми с простатната жлеза, язви, хемороиди или разширени вени.

 

Напишете вашия коментар