Безценните свойства на цвеклото

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Защо е полезно цвеклото?


 Цвеклото е наистина много  пренебрегван  зеленчук, който малко хора включват в менюто си. Надали обаче знаете, че цвеклото е изключително богат  източник на вещество, наречено бетаин.  Бетаинът може би знаете, е едно уникално вещество, което има  огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Освен с бетаин, цвеклото се отличава и с високо съдържание на магнезий, който поддържа доброто състоянието на кръвоносните съдове, като предпазва от образуването на тромби. Това прави цвеклото чудесно средство за превенция на сърдечно – съдови заболявания.

цвекло

Важно е да се отбележи и високото съдържание на сапонини в цвеклото, които пък  се борят с “лошия” холестерол;  витамин U, който е изключително  полезен при процесите на зарастване на язви и при различни алергии;  органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма. От всичко това, можете да си направите извод, че сокът от цвекло има благотворно и подпомагащо действие,  върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

 

Ролята на съдържащият се в цвеклото бетаин


 Както вече казахме, цвеклото съдържа голямо количество бетаин. Той е витамин, произлизащ от холина, извлечен от захарното цвекло и съдържащ органично свързан азот. Бетаина се отличава с ясно  изразен липотропен ефект, а също така съдейства за неутрализиране на млечната киселина и намаляване на нивата на токсичност на вредния за организма хомоцистеин. Това е наистина много важна функция на бетаина, защото  високите нива на хомоцистеин в кръвта са  рисков фактор за настъпването  на заболявания като инфаркт и инсулт. От химическа гледна точка бетаинът представлява триметилглицин, като неговото действие е тясно свързано не само с холина, но и с фолиевата киселина и витамин В12.

Отдавайки една метилова група, бетаинът се превръща в диметилглицин. Бетаинът взема активно участие  в процесите на образуване на карнитина, който пък предпазва  бъбреците от вредни въздействия и подпомага глутатиона в процесите на детоксикация на черния дроб. Едновременно с това, карнитина  предпазва и от депресия.Бетаинът  е изключително ефективен, в защитата на  клетките и тъканите от дехидратация и осмотична инактивация, а също така спомага и засъхранение на енергия в тялото Ви.

Бетаинът е от ключово значение за Вас бодибилдърите.П експеримент, проведен в Ню Джърси е установено, че петнадесетдневният прием на бетаин от тежкоатлети значително повишава тяхната издръжливост. Съществуват  достатъчно доказателства, че приемът на бетаин съдейства за повишаване  силата и мускулния обем, за укрепване на  мускулните влакна, а също и за подобряване на  кръвоснабдяването на мускулите.

 

 

Бетаин като хранителна добавка


 Може би не е чак толкова трудно да осигурим периодично присъствие на цвеклото във ашето меню, било то  под формата на вкусен сок в комбинация с ябълки или моркови, или на тънки резенчета, прибавени към свежа салата, а защо не и като цвекло, залято с пресен дресинг, включващ зехтин и ломон! Е, разбира се не всеки може и обича да хапва цвекло! Ако е налице някаква реална причина, която не Ви позволява неговата консумация, или просто той не е сред любимите Ви храни, тогава хранителните добавки, съдържащи бетаин, са  особено добра алтернатива за Вас.


Поради възможността обаче,  от възникване на нежелани реакции и странични ефекти е препоръчително е преди да пристъпите към употреба на различни хранителни добавки, да се консултирате със специалист в областта. Голяма част от страничните ефекти, наблюдавани при прекалената употреба на бетаин са леки, и включват диария  болки в стомаха и гадене. Доказано е, че при пациенти с бъбречни заболявания употребата на тази субстанция може да взаимодейства с медикаментите, приемани за по-ниски нива на холестерол в кръвта.

 

 

 

 

Напишете вашия коментар