10 съвета за по-добър сън

Публикувано от Лидия Костова 31/08/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Ето 10 съвета, които можете да използвате веднага, за да подобрите шансовете си да  заспите по-бързо и да се чувствате добре отпочинали  на следващия ден.

Как да подобрим съня си


съвети за добър и спокоен сън


Сънят през цялата нощ е много важен за  доброто здраве, поддържане на подходяща диета и  енергия през целия ден.  Една трета от  хората получават по-малко от 6 часа сън всяка нощ - много по-малко от препоръчителните  7-8 часа.

Липсата на сън  се  свързана с възпаление, което причинява увеличаване на цитокини молекули. По-продължителното  безсъние води до хронични болести. Това значително увеличава риска от втвърдяване на артериите,  високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и сърдечно-съдови заболявания.
Хората са създадени ,  да се чувстват добре след  една  добра нощна почивка, затова ние ви даваме 10 съвета, които можете да използвате веднага, за да подобрите  шансовете си да спите  по- добре и да отпочинете подобаващо.

1.Кофеиновите напитки

Кофеинът влияе на нашето тяло до 8 часа, затова препоръчваме безкофеиново кафе или билкови чайове след обяд.

2. Упражнения  преди сън

Упражнения най-малко 45 минути до един час преди лягане. Упражненията са важни и ще ви помогне да получите по-спокоен сън,  защото и тялото се нуждае от подобаваща почивка и релаксиране.

3. Избягвайте  напитките  преди лягане.

Дайте на  вашето тяло най-малко един час, за да се елиминират излишните течности в организма. В противен случай  е  по-вероятно да се събудите за среднощна баня и изпразване на пикочния мехур.

4. Придържайте се към ясен и планиран  график

Запазете часът на лягане и събуждане сутрин , както в работни, така и през почивните дни.Така качеството ан съня ще е значително подобрен и организмът няма да бъде подлаган на излишен стрес.

5. Пропуснете дългите следобедни дрямки.

Те могат да  развалят  вашият продобит режим на съня.Краткотрайния сън 15-20 минути  е  по-добър.

6. Намерете най-добрата  си позиция  на сън.

За по-добър сън се препоръчва  най-стабилна позиция на гръбначния стълб. Поставянето на възглавница под краката си  може да намали  стресът.
Ако предпочитате да спите на една страна, опитайте се да поставите възглавница между краката си за по-добър комфорт. Експериментирайте, за да намерите това, което ви помага да получите най-добрия нощен сън, без да се събуждате от множество болки и схващания на гърба.
Всеки човек заема дадена поза преди да заспи: По гръб, по стомах, на една страна, но не винаги това е полезно за нашия релаксиващ сън.

7. Облечени или съблечени за комфорт.

Облечете се  така, че  горещината  или студът да не са причина за будене през нощта.

8. Използвайте правилен  размер и брой  на възглавниците.

Главата и шията ви трябва да поддържат приблизително права линия, докато вие спите. Главата ви не трябва да бъде подпряна или наклонена под ъгъл.

9. Тъмнината и светлината във вашата спалня.

Изключете светлините, дръпнете  завесите, пуснете щорите. Ако трябва да използвате телевизора или радиото,  за да заспите, използвайте но с  таймер за сън.

10. Яжте лека закуска  преди сън.

Триптофанът е една от 20 стандартни аминокиселини, както и есенциална аминокиселина в човешкия организъм. Тя е кодирана в стандартен генетичен код, който помага на тялото да произвежда серотонин и  го отпуска за сън.

Добрите, леки  закуски включват: пуйка, кисело мляко, сладолед или фъстъци. Всички те имат високи нива на триптофан. Но да не забравяме , че всички тези храни се ядат 1 час преди лягане.

Когато всичко изброено,  дотук дава малък ефект, на помощ идват хранителните добавки за спокоен сън.

И все пак не забравяйте, че здравият сън способства за по-доброто настроение, отпочиване на тялото и бистър ум!

Напишете вашия коментар