Всичко за кофеина

Публикувано от Лидия Костова 22/01/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Ако сте с наднормено тегло  и търсите някакъв продукт,  който може да Ви помогне да изгорите   няколко допълнителни калории, значи трябва да прочетете тази статия. Тя е посветена на кофеиновите добавки и на кофеина като цяло, и ще Ви запознае с ползите от приема на такива добавки, и как ще Ви помогнат да отслабнете. Кофеина е всеобщо признато  средство за тонизиране и разсънване, но той  е известен и с термогенният си ефект, който ще Ви помогне да изгорите повече излишни мазнини.

кофеин

Какво  всъщност е кофеинът?


Кофеинът е алкалоидно  съединение, което стимулира централната нервна система, като временно увеличава  бдителността. Това е най-широко използваният  агент, спадащ към групата на  психоактивните  вещества (вещества, което засягат  функционирането на мозъка) в световен мащаб. Кофеинът е открит във  фасула, някои плодове, или листата  на над 60 растения. Възможно е, кофеинът да не бъде отбелязан като съставка на някоя добавка, а  вместо това можете да видите някои от следните съставки : гуарана, шоколад или какао, зелен или бял чай, и други. Някои от тези  източници на  растителна основа, освен  кофеин включват  и други стимуланти,  включително теофилин и теобромин.

Най-известната  употреба на кофеина, е в подкрепа на активната  умствена дейност и за  предпазване и намаляване на  умствената  умора. Освен тези, има и много други потенциални приложения на кофеина, които могат да са Ви от полза .Кофеинът се използва за борба с умствената  и физическа умора, при тренировъчното обучение в много спортове. Ако сте бодибилдър, сигурно знаете за това негово приложение. Освен това, кофеинът се използва като основна съставка и в много продукти за отслабване, енергийни напитки, и аналгетици за лечение на главоболие.

 

Безопасен ли е кофеина?


По принцип, кофеина е признат за безопасен, макар че както с всяко друго нещо, и с него не бива да се злоупотребява. Всеки индивид има различна търпимост и поносимост на кофеина. Някои хора изпитват негативни странични ефекти след поглъщането на много малки количества кофеин, докато други могат да пият кафе по всяко време на деня, без проблем  (макар че това не се препоръчва!). Дози от 250 - 300 мг или повече кофеин  на ден, може да доведат до ускорен, или  нередовен сърдечен ритъм, и трудно заспиване. Поглъщането на екстремни количества кофеин,  може да доведе до смърт. Препоръчва се, бременните жени да консумират под 300 мг кофеин на ден. Кофеинът в големи дози може да доведе до спонтанен аборт, ниско тегло при раждане и / или преждевременно раждане.

В допълнение, експертите препоръчват  хората с тревожни разстройства, сърдечни проблеми, глаукома и високо кръвно налягане, да избягват консумацията на кофеин. Кофеинът може да увеличи риска от нежелани странични ефекти, когато се приема с някои лекарства, като епинефрин, фентермин  и псевдоефедрин, стимуланти, рилузол,  фенилпропаноламин и клозапин, и други.  Ето защо,  винаги трябва да се консултирате с личния си лекар, ако приемате някакви лекарства, а желаете да започната да вземате добавки съдържащи кофеин.

Някои  добавки и напитки нямат отбелязано на етикета, количеството кофеин което съдържат. Нашият съвет е да избягвате такива добавки. Напоследък, много модерни  са станали енергийните напитки, които се консумират дори от деца. Всъщност, тези напитки съдържат голямо количество кофеин, и не е препоръчително да бъдат консумирани, особено пък от деца. Повечето хранителни добавки с кофеин, не съдържат големи количества от него – най – много 200 мг за един ден. Въпреки това,  ако приемате суплементи с кофеин, добре ще е да преустановите  допълнителната консумация на кафе.

 

 

Как кофеина спомага изгарянето на излишните мазнини?


1. Кофеинът може да подкрепи увеличаването на липолизата. Липолизата е процеса, при който освободените от мастните депа мазнини, се изгарят за енергия. Следователно, кофеинът спомага разграждането на мазнините.

2. Кофеинът може да съдейства, за увеличаването  на термогенезата.Кофеинът, самостоятелно или в комбинация с други добавки, може да повиши вашият метаболизъм, което води до засилване на изгарянето  на калории. Имайте предвид, че този ефект може да бъде намален при хора, които обичайно консумират кофеин, особено тези, които  консумират големи количества.

3. Кофеинът работи чудесно, в комбинация  със зелен чай. Сигурно вече сте чували, многобройните ползи които има консумацията на зелен чай. Оказва се, че катехин EGCG в зеления чай, има отличен ефект когато се комбинира с кофеин. В много от добавките за отслабване, освен кофеина се включва и зелен чай, точно по тази причина.  Тази комбинация спомага  за повишаване на циркулиращите нива на норепинехрина, който стимулира разграждането на складираните мазнини.

 

 

Напишете вашия коментар