Зехтин - всичко за маслото от маслини

Публикувано от Лидия Костова 16/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Известно е, че древните маслинови  дървета  са  култивирани преди повече от 6000 години. В продължение на векове зехтинът е бил използван и за лечебни цели, не само за да приготвяме здравословна храна. Днес, все повече изследвания доказват, че маслиновото масло продължава да предлага разнообразие от лечебни  цели, отколкото на рецепти за  регулиране на теглото.

зехтин

Зехтин - факти


Изследователите са установили, че хората от региона на Средиземно море имат най-ниската смъртност в резултат на богатите на моно-ненаситени мазнини диети, в сравнение със САЩ и други страни. Диети, богати на зехтин със сигурност намаляват шансовете за сърдечно-съдови заболявания. Вместо да се готви с  наситени мазнини, зехтинът е по интелигентен начин за намаляване на лошия холестерол.

Зехтинът намалява "лошият" (LDL) холестерол и оставя, "добрият" (HDL) холестерол в системата чрез предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Той прави този процес, като предпазва артериите от плака, която води до втвърдяване на артериите.

Тази приятелска мазнина също има очистващ ефект върху храносмилателната система. Пикантни храни и наситени мазнини, открити в преработените или пържени храни може да  причинят  стомашни  киселини и стомашни разстройства. Поглъщането на 1 супена лъжица зехтин на празен стомах елиминира или значително намалява дразненето на стомаха, причинени от определени диети. Изненадващо, хроничен запек може да бъде освободен от поглъщането на 1-2 супени лъжици зехтин сутрин на празен стомах, вместо да се приемат лекарства с рецепта, които могат да бъдат пристрастяващи.

При пациенти с артрит  има положителни резултати чрез облекчаване на болката при замяна на лошите мазнини в начина им на хранене със зехтин. Това облекчава възпалението и човек трябва да  знае че балансираната диета, съчетана със зехтин е ключът към доброто здраве.
zehtin
Диабетици  трябва да консумират повече зехтин, тъй като проучванията показват, че зехтинът  води до по-ниски нива на кръвната захар.

Чудото на маслиновото масло съдържа невероятно мощни  антиоксиданти, които насърчават здравите клетки вътрешно и външно за предотвратяване на рак на гърдата.

Може да  прилагате  зехтин външно върху кожата (особено  на чувствителните области като очите ) и косата, като я прави лъскава и помага за еластичността. Вие ще бъдете изненадани  от лечебната сила на тази древна мазнина.

Примерни  диетични хранения със зехтин:

Храна  1
Омлет, състоящ се от 6 белтъка и 2 жълтъка
1 чаша фин  овес
1 чаша портокалов сок с 1 супена лъжица ленено масло
1 супена лъжица  студено пресован  зехтин.
1  ябълка

Храна  2
8 лъжици  обезмаслено мляко
2 лъжички от суроватъчен протеин
1 супена лъжица студено пресован зехтин
1 супена лъжица ленено масло

Храна  3
1  филе от Сьомга
4 парченца диетичен пълнозърнест хляб
1 зелена салата с 1 супена лъжица студено пресован зехтин

Храна 4
8 лъжици обезмаслено мляко
2 лъжички от суроватъчен протеин
1 супена лъжица студено пресован зехтин
1 супена лъжица концентрирано рибено масло

Храна 5
8 лъжици обезмаслено мляко
2 лъжички суроватъчен протеин
1 супена лъжица студено пресован зехтин
1 супена лъжица ленено масло

Напишете вашия коментар