Загряване преди фитнес тренировка

Публикувано от Лидия Костова 20/10/2011 0 Коментари Тренировки,

Коя е най-добрата техника за загряване преди фитнес тренировка?


 

загряване преди фитнес тренировка


Техниките за загряване преди тренировка се използват главно за увеличаване на телесната температура и са класифицирани в 3 основни категории: пасивни, общи и специфични.

  • Пасивно загряване: повишаване на температурата чрез външни средства. Това може да стане с гелове, опаковки, електрически възглавници, сауни и др.

  • Общо загряване: повишаване на температурата от неспецифични движения на тялото. Въртене на ръцете, вдигане на колената към гърдите, скокове, клякане и др.

  • Специфично загряване: повишаване на температурата, използвайки сходни части на тялото, които ще бъдат използвани в следващите, по-енергични движения.


От тези три, най-добрата техника е специфичното загряване, защото този метод осигурява репетиция за предстоящата тренировка. Това е така, защо няколко леки серии от упражнението, което предстои, трябва да се извършва преди всяка тренировка. Щангистите са използвали този метод в продължение на години. Направете няколко загряващи серии преди да правите дадено упражнение. Проблема, който води до контузиите е, че повечето трениращи смятат, че няколко загряващи серии за  конкретна част от тялото ще бъде всичко, от което те се нуждаят за цялата тренировка.


Препоръчваме ви да правите две загряващи серии преди ВСЯКО упражнение, което правите. Ако правите три упражнения за гърдите (наклонена, хоризонтална и обратен наклон лежанка) ще имате нужда само от две или три загряващи серии  на наклонената и хоризонталната лежанка. Повечето серии загрявка служат и за да се активира правилната биомеханика на тялото и усещането за правилното движение.

Напишете вашия коментар