Вредни ли са подсладителите и заместителите на захарта

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,

Защо подсладители?


Заместител на захарта или подсладител е хранителна добавка, която имитира вкусовия ефект на захарта, но често съдържа по-малко енергия при разграждане в организма.Подсладителите всъщност са били създадени за хора, страдащи от диабет, за да не се сблъскат с огромната трудност от отказването на сладкото изведнъж.защото е много трудно на човек да се откаже от сладките нища веднъж и завинаги. Трябва да знаете, че захарозаместителите  не са лекарства, и не трябва  да се гълтат безразборно с надежда за бързо отслабване или излекуване на диабета.

 

подсладители


А ползата от подсладителите  е една - да не се консумира захар. Но пак повтаряме, че всичко трябва да е дозирано правилно.На  етикетите на много продукти  пише "без захар" и се смята че това е синоним на здравословно хранене. Но дали е така? Дори и да четете етикета, там никой не е написал какви са вредите от подсладителите. А всъщност  броят на продуктите съдържащи изкуствени подсладители непрекъснато нараства. В тази статия ще разгледаме някои от най – често използваните подсладители, като се надяваме да Ви помогнем да направите вашия личен избор.

Аспартам

Аспартамът е съставен от: фенилаланин (около 50% от него), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Ако в магазина изберете десет стоки, девет от тях съдържат аспартам, който на етикета най-често се отбелязва като “нутрасуит”. Този захарозаместител е много изгоден за производителите, тъй като с него икономисват скъпата захар и не се изискват специални условия за съхранението му. Вместо един чувал захар в казана с напитките добавят само една чашка захарозаместител...  

Дневният прием се определя на 50 милиграма на килограм. Това би означавало, че човек с тегло 90 кг (около £ 200), ще трябва да се консумира  4500 милиграма. Безопасността на аспартама в последните години търпи остри критики. Това се свързва  главно с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов алкохол). Някои учени смятат, че повишаването на нивата от фенилаланин в организма  предразполага към образуването на мозъчни тумори, вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните.

Захарин

Захаринът  не се усвоява от организма, а е 300-350 пъти по-сладък от захарта. Сто таблетки захарин заменят от 6 до 12 кг захар — и нито една калория! Дневният прием е 5 милиграма на килограм. Така че, на 90 килограма телесно тегло,  може  да се консумират 450 милиграма захарин за  един  ден. Безопасна доза е не повече от 0,2 г на ден.Но някои учени смятат, че  в захарина се съдържат канцерогенни вещества, и предизвиква жлъчни кризи.

Сукралоза

Този подсладител е по-известен под търговското име Спленда (Splenda). Всъщност Спленда не е чиста сукралоза, а има и "пълнители", които дори са повече от сукралозата- те са над 95%, това са - декстроза и малтодекстрин, благодарение на които при равно тегло тя дори е по-калорична от захарта. Въпреки, че е сравнително нов подсладител, Спленда вече се употребява дори по-широко от аспартама. Тъй като е от скоро по-пазарите, все още няма достатъчно натрупани данни за страничните ефекти, които предизвиква. Има обаче изследвания, които показват такива ефекти при високи дози.

Стевия

Стевия е подсладител, произведен от сладкото растение Stevia Rebaudiana. Това растение се среща в естествен вид в страните от Южна Америка, където индианските племена са го използвали за подслаждане на храната си още пред Колумб. Стевия е известна още под името медена билка заради концентрираната сладост на листата й. Тя е многократно по-сладка от захарта. След одобрението от ЕК подсладителят, извлечен от билката, ще може да се използва в кисели млека, мюсли, напитки, шоколади и други захарни изделия. Стевия няма калории и не предизвиква кариес за разлика от захарта. За сега се смята за безвредна, тъй като всъщност се получава от билка. Всъщност, както всичко в този свят, умереността е ключа. Ако не прекалявате с подсладителите, няма да се сблъскате с техните странични ефекти.

 

 

Напишете вашия коментар