Влезте във форма с медицинска топка

Публикувано от Лидия Костова 04/02/2013 0 Коментари Упражнения,

Медицинската топка и ползата от нея за Вас


 Чували ли сте за медицинската топка? Медицинската топка е била използвана от хилядолетия със спортни цели.Това е топка, известна още като  фитнес топка, и използваща се  за рехабилитация или придобиване на сила. Нейното приложението й най-често е в спортната медицина, а също така и в онези области от спорта, изискващи допълнително повишаване на силата. Това обаче  не пречи да се възползвате от нея.

С медицинска топка, в уюта на собствения Ви дом, можете да влезете във форма, тренирайки цялото си тяло.Идеята за фитнес програма ,която обхваща тренировка на цялото тяло само с медицинска топка от примерно 4 кг е доста привлекателна .Изпълнението на 10-15 упражнения с медицинска топка, 3-4 пъти седмично ще ви помогнат да придобиете високо тонизирана и издръжлива мускулатура, като в същото време стопите неприятните подкожни мазнини.

медицинска топка упражнения

Ако сте  с по- ниска степен на физическа тренираност може да започнете своята цялостна  програма с медицинска топка,  като изпълнявате 20 повторения от всяко упражнение и с увеличаване на опита си да достигнат  40-50 повторения при упражнение. Препоръчваме Ви да  редувате  по-тежки упражнения ( изискват включване на няколко групи мускули) с по-леки упражнения(тренират една мускулна група). Тренирайте 2-3 пъти в седмицата. Започнете с 2 серии от по 10-15 повторения, като почивате по 20 сек. между сериите. Когато се почувствате готови, прибавете още една серия.

 

 Упражнения с медицинска топка


Упражнение № 1 – коремна преса

Легнете по гръб, сгънете колене, разтворете ги на ширината на коленете и стъпете с успоредни ходила на пода. Хванете топката с две ръце и ги изнесете зад главата, без да опъвате максимално лакти. Напрегнете коремната преса и отпуснете мускулите на седалището, запазете естествената извивка на гърба. Повдигнете горната част на тялото заедно с ръцете. Протегнете се с гърди към бедрата и „отлепете" лопатките от пода. Задръжте 2 сек. в горната точка на движение и бавно се върнете в изходно положение.

Упражнение № 2 – странично хвърляне

Упражнението  също натоварва коремните мускули, а най – вече бързите  мускулни влакна, като по този начин Ви помага  да се сдобиете със силен торс. Хванете медицинската топка над главата. Хвърлете е силно долу на едната страна, хванете я когато отскочи и повторете на другата страна.

Упражнение № 3 - лицеви опори върху медицинска топка

Натоварва гърдите, трицепса и торса. Това упражнение не само работи за  координацията, но и изгражда сила в горната част на тялото Ви. Започнете от позиция за лицева опора, като едната ръка е на земята, а другата върху медицинската топка. Направете лицева опора до долу и сменете ръцете. Сменяйте при всяко изпълнение на лицева опора.

 

 

Вижте упражнения с медицинска топка в клипа по-долу
Упражнение № 4 - сгъване на крака с две медицински топки

Тук се натоварват  задното  бедро и торса. При упражнението се използват две медицински топки, които тренират координацията и стабилността на цялото Ви тяло. Легнете на пода по гръб и поставете две медицински топки под всеки крак. С помощта на краката ги приплъзнете, сгъвайки ги в колената, така че да дойдат под ходилата ви, вдигайки таза нагоре.

 

 

Напишете вашия коментар