Важността на добавките с витамини и минерали

Публикувано от Лидия Костова 17/09/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Съвременното общество е от голяма полза за населението, но то има и тъмна страна. Днес западната цивилизация се радва на някои от най-високите стандарти на живот в историята на човечеството.

Има изобилие от храна, което е безпрецедентно в историята на човечеството. Лошото на днешния ден е не, че ще умрете от глад, а е много по-вероятно да бъдете с наднормено тегло. Проблемът днес не е липсата на храна в големи количества, това е липсата на хранителни продукти за подхранване на телата ни за оптимално здраве и производителност.

витамини и минерали

Не само бедните страдат - повече от 60 % от обществото ни е с наднормено тегло. Свързаните с храненето заболявания като рака и диабета са по-разпространени, отколкото по всяко друго време в историята ни.

Кое причинява тези проблеми? Същата технология за масово производство, която е дала на всички ни достатъчно храна е ограбила нашите храни от ползите им за здравето ни, които някога сме получавали от нашата диета. Съвременното приготвяне на храни и техниките за обработката са отнели от нашите храни естественото им съдържание на витамини и минерали и ги е заменило с натрий, променени мазнини и рафинирана захар. Разбира се, дори и в сравнително непреработените храни нивата на витамините и минералите са опасно ниски поради факта, че нашата почва е лишена от модерните производствени методи. Това е тиха криза в несравними размери.

Най-здравите хора в света са тези, които консумират естествени храни, които са богати на витамини и минерали. За съжаление, не е възможно в динамичното ни общество повечето хора да могат да консумират необходимите количества насърчаващи здравето изцяло естествени храни. Тук е мястото, където допълнителните витамини и минерали влизат в играта. Няма да твърдим, че допълнителните витамини и минерали са толкова здравословни или ефективни (на база доза за доза), както онези, естествено срещащи се в храните, но включването им в диетата е от първостепенно значение за способността Ви да си върнете оживеното здраве, което е Ваше право! Ние не трябва да свикваме с лошото здраве и да съкращаваме живота си, когато можем да направим нещо, което значително ще подобри вероятността ни за получаване на оптимално здраве.

По мое мнение, има някои витамини и минерали, които се открояват като такива от съществено значение, както за доброто здраве, така и за най-добрите възможни резултати от тренировката Ви във фитнес залата. Те са както следват:

Витамин A: е мастно разтворим витамин, който помага за предпазване от замърсяване и заразяване с поддържането на здравето и целостта на лигавицата на очите, носа , гърлото и белите дробове ; основа за здрави кости, зъби и богата кръв.

Витамин С: е водоразтворим витамин, чието значение не може да бъде завишено; това е естествен антихистамин; подпомага при формирането на колаген, който е съставна част от съединителната тъкан; смята се, че може да намали ефекта от обикновената настинка.

Витамин D: е интегрално свързан с усвояването на калций; може да играе роля за намаляване на риска от някои често срещани ракови заболявания.

Витамин E: доставя кислород към мускулите, може да действа като естествен антикоагулант, може да действа за предотвратяване на загуба и слабост на мускулната тъкан.

B-комплексът от витамини (тиамин, рибофлавин, ниацин, В6, фолиева киселина, В12, биотин и пантотенова киселина): това са водоразтворими витамини, които е най-добре да бъдат консумирани заедно; спомагат за поддържане на жлезите с вътрешна секреция и отблъскват изчерпателните ефекти на стреса; могат да помогнат за намаляване на холестерола и са необходими за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините.

Магнезий: Доказано е при проучванията, че подкрепя силовата Ви тренировка и може да действа като антиацид; в дефицитно състояние е свързан с нежелани сърдечни събития; той е в центъра на различни клетъчни механизми, които контролират дейността на мускулите и нервните клетки.

Цинк: Доказано е при проучванията, че подкрепя увеличаващата се сила, когато се комбинира с резистентна тренировка; помага за лекуване на рани с повишен ръст;

Правилната доза за всеки от горепосочените витамини и минерали може да варира индивидуално , но следните дневни препоръки трябва да са Ви достатъчни:

Витамин А - 5000 IU
Витамин С - 500 мг
Витамин D - 400 IU
Витамин Е - 400 IU
Тиамин - 100 мг
Рибофлавин - 100 мг
Ниацин - 100 мг
B6 - 100 мг
Фолиева киселина - 400 мкг
B12 - 100 мкг
Биотин - 100 мкг
Пантотенова киселина - 100 mg
Магнезий - 350 мг
Цинк - 30 мг

Моята препоръка за добра добавка с витамини да използвате Animal Pak. Виж продукта тук https://www.fitneshrani.com/animal-pak.

Така че поемете по пътя към по-добро здраве и жизненост и започнете да допълвате диетата Ви с правилните видове витамини и минерали!

Напишете вашия коментар