Цикъл с Креатин и Бета-Аланин за по-добри резултати

Публикувано от Лидия Костова 12/04/2012 2 Коментари Фитнес добавки,

Комбинирането на креатин и бета-аланин, може би е най-добре пазената тайна, чрез която се печели мускулна маса, сила и издръжливост.

Ефективността на креатинът е добре известна. Креатин увеличава чистата мускулна маса, повишава силата и ви дава повече енергия по време на интензивни тренировки. Съчетайте ефективността на креатин с факта, че няма странични ефекти и може да използвате от ефектите на най-продаваната добавка. Не може да стане по-добре от това нали?Грешка.

бета аланин и креатин

Ново изследване разкрива благодатни взаимоотношения между креатина и популярната добавка бета-аланин. Изследването разкрива, че група мъже, които които комбинират креатин и бета-аланин, придобили повече чиста мускулна маса и загубили повече телесни мазнини отколкото група, ползваща само креатин. Заслужава да се отбележи, че това проучване е било извършено от студентски футболни играчи, а не от неопитни билдери.

Второ проучване от Zoeller RF, Stout JR, O'kroy JA, Torok DJ, анализира аеробни изследвания на бета-аланин като самостоятелен суплемент в сравнение с комбинацията от креатин и бета-аланин. 55 лица са участвали в проучването и е открито, че значително по-добър „временен ефект“ се наблюдава при индивидите комбинирайки креатин с бета-аланин, в 5 от 8 от измерените параметри. Просто казано, изследователите отбелязват, че креатин използван с бета-аланин повишава издръжливостта и силата.

Lyle McDonald, автор на „The Protein Book” и “The Ketogenic Diet” , изказва мнението си относно това съчетание:
„Относително казано, бета-аланин (аминокиселинен дериват) е сравнително нов на пазара. Бета-аланина, заедно с аминокиселината хистидин  се използват от организма за да направи скелетно-мускулен буфер наречен карнозин (който също се продава като добавка). При спортисти, участващи във високоинтензивни дейности като спринт и бодибилдинг, е установено, че имат по-високи нива на карнозин отколкото при атлети,които тренират за издръжливост, а и за карнозина се предполага, че подобрява производителността, като помага да се образува ацидоза. Въпреки това, поне в животни, бета-аланин изглежда,че работи по-ефективно при повишаване на нивата на карнозин. Най-малкото, то е по-евтино и се нуждаете от много малко количество от него.

Очевидно е, че бета-аланин работи като ефективен усилвател за креатина, като повишава издръжливостта, силата, загубата на мазнини и натрупване на мускулна маса. Следващият път, когато правите цикъл с креатин, опитайте се да го съчетаете с бета-аланин. И двете добавки са много евтини, и това само може да се окаже най-добрата инвестиция на пари в цялата област на добавките.

цикъл с креатин

 

Повече за бета аланин


Бета-аланин е природна аминокиселина, която подобрява на интрамускулните концентрации на карнозин. По-високи концентрации на карнозин за по-високи нива на енергия, по-добра издръжливост и по големи спортни постижения.

Многобройни проучвания  разкриват следните предимства на бета-аланин като хранителна добавка:

 

 


  • Бета-аланин повишава експлозивната сила и мощ.

  • Бета-аланин увеличава мускулната маса.

  • Бета-аланин повишава мускулната анаеробна издръжливост.

  • Бета-аланин увеличава аеробната издръжливост.


  •  

 

 

Цикъл с комбинацията Бета-аланин и Креатин


Ползите от бета-аланин са още по-големи при един цикъл. Билдери, които използват от 4 до 6 грама на бета-аланин на дневна база може очакват повишение на карнозин в мускулите до 60% само след месец. След още 35 дни на добавки с бета-аланин, е възможно да добавите до 20% повече мускулен карнозин.

Защото ползите от бета-аланин добавките се получават все повече с времето, най-добра да започнете зареждане на бета-аланин за няколко седмици преди началото на цикъла с креатин. Креатин  обикновено се използва за 4 до 12 седмица периоди.

Вашият дневен бета-аланин прием трябва да включва около 800 мг най-малко 4 пъти на ден. Бета-аланина има ограничен полуживот в организма и ефектите на добавките ще бъдат драстично намалени, ако не е следван този протокол.Опитайте се да приемате бета-аланин на всеки 4 часа.

Също така се препоръчва, да допълвате с таурин, по време и след бета-аланин цикъл. За бета-аланин добавките е известно, че изчерпват нивата на таурин.

Ето едно обобщение на това как да се максимизира ползата от бета-аланин и креатин:

Честота: Бета-аланин, трябва да се взема на всеки 4 часа около 750 до 800 мг. Целта е да се приема от 4 до 6 грама на ден.
Таурин. Използвате и Таурин като добавка, при използване на бета-аланин.

Обикновено се препоръчва, да се придържате към цикъл от максимум 12 седмици и за двете добавки. Ето някои възможни подходи за бета-аланин цикъл

 

12 седмичен цикъл


Това е един продължителен цикъл за хора лица, които предпочитат да останат на креатин колкото е възможно по-дълго. В този цикъл бета-аланина няма зареждаща фаза. Започнете двете добавки по едно и също време и не забравяйте да добавите таурин също.

Седмици: от 1 до 12. Креатин
Седмици: от 1 до 12. Бета-аланин

 

 

12-седмичен цикъл със зареждаща фаза


Този цикъл ще има зареждаща фаза на бета-аланина в продължение на 2 седмици, преди да започнете да ползвате креатин. Когато започнете да приемате креатин, след кратък период от време ще усетите невероятни ползи от него.

Седмици: от 1 до 12. Бета-аланин.
Седмици: от 3 до 12. Креатин

 

 

8 седмичен цикъл


Този 8-седмичен цикъл използва същия подход, както цикъла на 12-та седмица.Той също е без зареждаща фаза на бета-аланин. Вие постепенно ще видите ползата и до края на 8-та седмица представянето ви ще достигне връхна точка.

Седмици 1 до 8. Креатин
Седмици 1 до 8. Бета-аланин

 

 

4 седмичен цикъл с Креатин


За много хора, креатина работи твърде добре. Ако сте от хората, които лесно получават силно напомпване и предпочитате да се придържате към по-кратки цикли на креатин, препоръчваме да работите с цикъл от 4 седмици с бета-аланин, преди да започнете да ползвате креатина. Това ще доведе до максимум ползите от креатин / бета-аланин комбинацията за целия период от 4 седмици, засилвайки мускулния растеж, сила и издръжливост.

Седмици: от 1 до 8. Бета-аланин
Седмици: от 5 до 8. Креатин

 

 

Заключителни мисли


Много малък процент от бодибилдърите не получават ефект от креатина. Препоръчваме на тези билдери да опитат креатин / бета-аланин комбинацията. Както и за всички останали ... това съчетание просто трябва да се опита. То е евтино и потенциално най-доброто легално и натурално повишаване на мускулната маса на пазара до момента.
 

Екипа на Фитнес Храни

 

2 Коментари

Калоян Цонев:
12/04/2012, 10:08:10 AM
Отговор

Сашо, има ли значение дали креатина ще е моно, етил и т.н. ???

Консултант от Фитнес Храни:
12/04/2012, 11:47:30 AM

Видът креатин е без значение.

Alegzander:
14/04/2012, 09:45:41 AM
Отговор

с 400гр креатин и 100гр бета-аланин от горе-посочената марка, ще ми препоръчате ли какъв цикъл да ползвам, че да ми стигнат до края.. :dizzy:

Напишете вашия коментар