Скотово сгъване за мощни бицепси

Публикувано от Лидия Костова 09/01/2013 0 Коментари Упражнения,

История и същност на Скотовото сгъване


Скотовото сгъване е  типично упражнение за бицепси, което може да бъде изпълнявано, както с щанга,  сгъвайки с две ръце едновременно, така и с дъмбел, като  всяка ръка се сгъва поотделно. Ако сте начинаещ в бодибилдинга, името на това упражнение със сигурност не Ви говори нищо. В тази статия ще Ви запознаем с най – важните подробности за Скотовото сгъване, като най – напред ще започнем с неговата история. Упражнението не е измислено от кой да е, а от първият   Мистър Олимпия. Името на първия Мистър Олимпия е Лари Скот, от където всъщност идва и по нестандартното, но запомнящо се име на това упражнение.

Както разбирате, упражнението е кръстено на неговият създател. За да изпълните обаче Скотовото сгъване, ще имате нужда от специална пейка, която отново е създадена от Лари Скот, и естествено е кръстена на неговото име -  “скотова пейка”. Това упражнение не бива да се пренебрегва, и да се премахва от базовите упражнения в тренировката. То има много предимства, независимо дали  тренирате за увеличаване на мускулната маса или за по-добър релеф. Скотовото сгъване си прилича доста, със  сгъването  с щанга за бицепси от стоеж.

скотово сгъване за бицепс


Разликата е, че  при Скотовото сгъване  движението е по-изолирано, за разлика от сгъването с щанга от стоеж,  и именно това е “недостатъка” му.

Къде е мястото на скотовото сгъване, във вашата тренировка?


 Обикновено “скотовото сгъване” за бицепси се позиционира като второ упражнение в тренировката, след  сгъването  за бицепси с щанга от стоеж.  Сериите и повторенията на упражнението, се структорират в зависимост от целите които сте си поставили.  Скотовото сгъване е чудесно упражнение,  когато растежа на бицепсите Ви е в застой. Благодарение на това упражнение, Вие ще  взривите бицепсите си, и те ще растат както никога до сега.

Разновидности на Скотовото сгъване, според използвания уред


 1. Сгъване с щанга - Това е най – известната разновидност  на упражнението. Използвайки щанга, Вие ще имате по - добър контрол върху тежестта, и ще постигнете здраво натоварване на бицепсите . Препоръчваме Ви да използвате крива щанга, тъй като не натоварва неприятно китките в долно положение. Можете да изпълнявате Скотовото сгъване  в подхват или надхват. С подхват ще  натоварите бицепса си  повече, а  с надхват ще  включите  повече натоварване на предмишниците.

2. Сгъване с гири - Този вариант на Скотовото сгъване е много ефективен и добър, тъй като  Ви позволява да работите само с едната ръка, и да се фокусирате единствено  върху работещия мускул. Недостатък на сгъването с гири е, че не позволява толкова голям контрол върху тежестта, колкото се постига с  щангата, когато се работи с две ръце. Ето защо, когато се изпълнява  с гири, Скотовото сгъване обикновено се прави  с една ръка, а при изпълнение с две ръце се използва  щангата.

3. Сгъване на долен скрипец -  При този вариант на Скотовото сгъване, се използва скрепец, който  поддържа непрекъснато напрежение в мускулите, независимо какъв е  наклона на поставката за мишниците. Това ще Ви позволи  да работите само с едната ръка. Недостатъкът на сгъването на долен скрипец е, че не ангажира  помощни мускули които стабилизират тежестта. При изпълнението на това упражнение, можете да използвате и въже, което е дори по – добър вариант  от щангата, защото  не натоварва изобщо китките, което Ви  дава възможност да промените ширината на хвата в рамките на едно повторение.

Как  се изпълнява правилно Скотовото сгъване?

скотово сгъване

 Скотовото сгъване с щанга е сравнително лесно за изпълненяване упражнение, с този недостатък, че може  да натовари неприятно лактите. Често срещана грешка, която се допуска при изпълнението му, е раздалечаването  на лактите. Ето защо, трябва да внимавате както с тежестта, така и с формата на изпълнението. По време на упражнението не раздалечавайте лактите, а се старайте да ги държите  близо един до друг, а  мишниците да са успоредни. Ако не следвате това правило, рискувате да намалите  натоварването от бицепса, и ползата която той ще извлече ще е много малка.  Раздалечаването на лактите се допуска, главно при прекалено голяма тежест. Ако забележите подобен проблем, най-добре намалите тежестите.

Също така е важно, да се стремите да не  изпъвате ръцете си  напълно в долно положение. Ако го направите, ще натоварите излишно лактите,  и отново ще смъкнете напрежението от  бицепса. Така че, разгъвайте ръце почти напълно, но не и изцяло.  Преди да започнете да изпълнявате Скотовото сгъване,  винаги загрявайте добре.

 

Напишете вашия коментар