Протеинова диета за мускулен растеж

Публикувано от Лидия Костова 05/09/2013 1 Коментари Диети,

Минималната протеинова диета за един спортист или бодибилдър трябва да подпомага всеки грам на кг телесно тегло. В продължение на години това е възприеманата концепция за мускулен растеж. Тази идея бе запазена от компаниите за добавки, които твърдят, че колкото повече тренирате и колкото по-усърдно го правите, то трябва да увеличите приемът на протеин. Това е вярно, макар че ние знаем, че когато тренирате Вие предизвикате наранявания по мускулите. Колкото по-често мускулите реагират на тези наранявания, толкова повече те ще растат или толкова повече те ще се адаптират.

 

протеинова диета за мускули


Какво Ви е необходимо, за да могат мускулите да растат? Ами имате нужда от три основни макроелементи - протеинова диета, въглехидрати и мазнини. Разбира се има и други микроелементи, от които се нуждаете за различни реакции в тялото Ви, но може да се счита, че те ще се съдържат в цялостната храна, която ядете.

Хората многократно са твърдели, че ако снижите приема под 1 гр на кг телесно тегло, няма да поддържате мускулатурата, която имате. В действителност, има клинични доказателства, които показват, че това ще позволи поддръжката на  мускулите и дори растежа им.

Клиничните данни посочват, че 1,4 грама протеин на килограм телесно тегло са достатъчни за растеж – това излиза около 0,6 грама на кг.

Когато хората започнат да поглъщат големи количества протеин, тялото може да използва само определено количество за мускулния растеж (то може да поеме почти всички протеини, които му давате) и аминокиселините се използват в глюкогенезата, което означава, че те се съхраняват като захар или мазнини .

Протеиновата диета може да доведе до освобождаването на инсулин от панкреаса. Инсулинът е най-анаболния хормон, за който знаем и той повишава синтеза на белтъци, което е чудесно. Въпреки това, инсулинът е също липогеничен, което означава, че той кара тялото Ви да съхранява мазнини. Яденето на големи количества протеин означава, че ще имате много инсулин в кръвта, което може да доведе до резистентност към инсулин (така че е по-малко полезно, когато го искате) и както споменахме по-горе, може да увеличи мазнините!

Вие не се нуждаете от толкова много протеини, за да растете. 1,4 грама на килограм на ден ще са достатъчни - за 100 килограмов човек, тази стойност е само сто и четиредесет грама.

Трябва да се отбележи, че когато някой е на диета, са необходими повече протеини, за да се предотврати разграждането на мускулите.

1 Коментари

Emil:
10/10/2013, 10:28:15 PM
Отговор

Не съм съгласен със статията. В много тестове е доказано, че за натрупване на ММ е необходимо приемането на поне 2 гр. протеин за килограм телесно тегло. Проверете си източниците.

Напишете вашия коментар