Приемате ли достатъчно минерали

Публикувано от Лидия Костова 08/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Минералите, както и витамините са жизнено важни, особено за хората занимаващи се активно със спорт. Съществуват повече от  20 вида  минералите и микроелементите, които се смятат за необходими за вашето  здраве. Без необходимите  количества калций, магнезий, желязо и други биоелементи се забавят основни жизнени функции, а техният недостиг предизвиква различни оплаквания и заболявания. Почти всички от тези минерали,  участват  активно в процесите на обмяната на веществата, контролират количествата и състава на течностите в и извън вашите  клетки, а също така са и необходими са за правилното функциониране на повечето системи в човешкия организъм. В тази статия ще разгледаме 2  от по – важните минерали и защо са Ви необходими.

минерали


Калций

Калцият заема основно място в изграждането на костите и зъбите, а освен това е необходим за правилното функциониране на мускулната система, регулира сърдечната дейност, предпазва от алергии. В сравнение с всички останали минерали,  съставки калцият взема най-голямо участие в изграждането на вашият организъм. Тялото  на възрастен човек съдържа 1200 гр. калций, като 99% от него се намират в костите и зъбите. Тези количества обаче не са постоянни, а се променят в резултат на различни фактори. Всеки ден около 700 гр. от калция  напускат и попълват костите Ви. Счита се, че възрастен човек напълно обменя калция в костите си за 10 години.

Приемането на калций в подходящи количества, е от голямо значение  за костите Ви. Това се отнася в най – голяма особено за спортуващите пора, за  децата и младежите в периода на интензивното им израстване. Възрастните  и особено жените над 50-годишна възраст, са застрашени от остеопороза (декалцфициране на костите). Останалият 1% от калция се намира в кръвта и изпълнява важни регулиращи функции при мускулните съкращения и съсирването на кръвта. Също така  участва в предаването на нервните импулси и в поддържането на правилната сърдечна дейност.Калцият активира и ензимите, които  подпомагат за много от функциите в тялото Ви -  например усвояването на желязото.

Магнезий

Магнезият се намира във всяка клетка на вашия организъм. Той участва  в почти всички процеси  протичащи в него, активирайки  много от метаболитните реакции, от които зависи нашето здраве. Участва и  в обмяната на веществата, тъй като активира над 300 ензими, отговорни за нея. Благодарение на магнезият,  организмът  Ви е способен да преобразува белтъчините, въглехидратите и мазнините, да  изгражда и регенерира клетките си. Подобно на калция и фосфора, магнезият се отлага в костите. Една неголяма, но активна част взема участие в повечето жизнени процеси - в синтеза на хормоните и субстанциите, стимулиращи нервните процеси.

Важно е да се отбележи, че  магнезият е в основата на способностите ни да се концентрираме, да реагираме достатъчно бързо. Натурални източници на магнезий могат да бъдат открити в много хранителни продукти, както от растителен, така и от животински произход. Нашите хранителни навици обаче (недостатъчна употреба на риба и зеленолистни зеленчуци), както и фактът, че поради екологични замърсявания съдържанието на магнезий в почвите намалява, все по-често способстват за развитието на хипомагнезиемия (недостиг от магнезий).

Тя се характеризира с превъзбуденост, нервност, трудности в концентрацията, чувство за тревога и страх, безсъние, общо отслабване на организма, мускулна слабост, изтръпване на ръцете и краката, виене на свят, смущения в сърдечния ритъм. До понижаване на нивото му в организма се стига след обилно потене, диети, злоупотреба с алкохол, стрес, продължително приемане на лекарства, тежки физически натоварвания и др. За щастие има много хранителни добавки с магнезии, които ще Ви помогнат да попълните този дефицит.

Действие на някои от  другите микроелементи

Хромът  участва  в правилната обмяна на въглехидратите, което го прави необходим, за хората които тренират. Кобалтът, както и желязото, е необходим при синтеза на червените кръвни клетки.  Медта е нужна  за правилното функциониране на нервната система, както и за синтеза на хемоглобина.  Манганът е необходим за действието на някои храносмилателни ензими.  Молибденът взема участие в обмяната на въглехидратите и мазнините. 

Селенът е антиоксидант, който неутрализира  свободните радикали, виновни за редица заболявания.  Цинкът също е антиоксидант; необходим е при процесите на зарастване, за правилното развитие на плода, за правилното усещане за вкус и мирис, както и за преобразуването на витамин А.  Сярата взема участие при производството на жлъчен сок от черния дроб и предпазва от токсични субстанции.  Борът взема участие в регулирането на съпротивителните механизми и алергичните реакции, а също така в изграждането на костите.

Напишете вашия коментар