Ползите от магарешки бодил

Публикувано от Лидия Костова 14/03/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Използването на магарешки бодил като билков лек датира от две хилядолетия. Днес, екстракт от магарешки бодил е в обща употреба. Много от предполагаемите ползи се смятат, че произтичат от антиоксидантните свойства на флавоноида силимарин. Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете да приемате екстракт от магарешки бодил или билкови продукти.

магарешки бодил ползи

 

 

Чернодробните ползи от магарешки бодил


Много от най-широко приетите ползи от магарешкият бодил се отнасят до здравето на черния дроб. В Националния център за допълнителни и алтернативни лекарства в САЩ се правят открития, че  магарешки бодил може да подпомогне растежа на клетките на черния дроб, инхибира окисляването, намалява възпалението в черния дроб, и ще помогне  при лечение на чернодробно заболяване. Магарешкият бодил може също така да засили функцията на черния дроб при хора с цироза или хепатит С, в съответствие с Университета на Мерилендският Медицински център. То може да помогне за отстраняване на токсичните ефекти на химиотерапията върху черния дроб при деца с левкемия. Магарешки бодил може да предпазва черния дроб от увреждане от влиянието на токсини и наркотици и да помогне на диабетици с цироза по-добро контролиране нивата на кръвната захар

Екстракт от магарешки бодил може да предложи някои ползи за лечение на рак, като силимарин и други съединения може да забавят възпроизвеждането ракови клетки, да скъси живота на раковите клетки и възпрепятства притока на кръв до тумори, в съответствие с Университета на Мерилендският Медицински център. Съединенията в магарешкият бодил се смятат, че са особено полезни при лечение на простатата, на гърдата и цервикален рак.

 

 

 

 

Други възможни ползи


Магарешкият бодил може да допринесе за по-ниски нива на лошия холестерол, LDL, според MayoClinic.com. Тази билка също е често срещана съставка в традиционни билкови лечения за диспепсия, или лошо храносмилане, и за симптомите, свързани с менопаузата. Така, екстракт от растението може да бъде от полза за преодоляване на тези условия, макар че магарешкия бодил и на извлеченията му не са били изследвани индивидуално за тези цели.


Екипа на Фитнес Храни

 

Напишете вашия коментар