Ползите от Куркума

Публикувано от Лидия Костова 27/02/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Куркума е билка, която отдавна се използва за проблеми с храносмилането, има противовъзпалителни и антиоксидантни действия.

 

Ползите за храносмилателния тракт


Куркумин е главното вещество, съдържащо се в куркумата и помага за по-добро производство на жлъчен сок. Куркума помага на храносмилателната система. Тази билка може да облекчи симптомите на нарушено храносмилане и облекчаване на киселини в стомаха. Националният институт на здравеопазването, добавя, че куркумата може да помогне при раздразнения на червата, както и улцерозен колит. Куркумата може да помогне за лечение на стомашни язви, според НИЗ, който също така предупреждава, че високите дози биха могли допълнително да раздразнят стомаха.

куркума

 

 

Противовъзпалителни ползи от куркума


Противовъзпалителните средства в куркумата могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите свързани с ревматични заболявания, според НИЗ. Куркума се използва като средство за лечение на остеоартрит и ревматоиден артрит. Тази билка помага при болки свързани с неподвижност. Куркумата също може да бъде полезна за лечение на увеит,което е форма на възпаление на очите.

 

 

Предотвратяване на проблеми със сърцето и инсулт


Куркума, тази чудодейна билка, помога при предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт, както и въздейства върху някои основни рискови фактори за тези заболявания. Тя помога за спиране на атеросклерозата, натрупване на артериална плака, както и нейното предотвратяване.

 

 

Предпазва от рак


Куркумата може да помогне за предотвратяване, управление и лечение на различни форми на рак, включително на кожата, на гърдата, на простатата и рак на дебелото черво. Антиоксидантните свойства на куркума се смятат именно за главните предпазващи фактори от тази страшна болест.

 

Други ползи


Куркумата може да помогне за регулирането нивата на кръвната захар при пациенти с диабет. Нейната способност да стимулира потока на жлъчката, може да бъде полезна при предотвратяването на камъни в жлъчката и много други възможни ползи. Тези ползи, също включват предпазване на черния дроб.

 

Напишете вашия коментар