Ползите от диетата с високо съдържание на фибри и загубата на тегло

Публикувано от Лидия Костова 15/08/2013 0 Коментари Диети,
Въпреки че много хора се обръщат към най-новите и най-добри добавки за отслабване, за да разкарат излишните килограми, те подминават едно от най-естествените средства за тази цел - фибрите. Дали ще приемате следващата мощна горелка на мазнини или супер протеин на прах - нито едно от тях не може да се сравни с облагите, които фибрите предлагат.

Какво са фибрите?


Учудващо е, че хората подценяват това, което правят фибрите или каква е ползата за телата им и за общото им здравословно състояние от тях. Те често се наричат груба храна или храна в насипно състояние и са помощници на организма за премахването на отпадъците. Въпреки че това не звучи значимо, те са много по-полезни, отколкото всеки би могъл да разбере.

диета с фибри


Тялото на човек може лесно да смила и усвоява мазнини и въглехидрати, самите компоненти, които водят до увеличаване на теглото и токсичните отпадъци. Фибрите, от друга страна, преминават през тялото лесно и непокътнато. Този процес им позволява да направят повече за тялото, като например ускоряване на усилията за отслабване чрез премахване на отпадъците.

Видове фибри


Има два вида фибри: неразтворими и разтворими. Неразтворимите подпомагат  движението на отпадъците през храносмилателната система, създавайки насипни изпражнения. Разтворимите фибри образуват гел-подобен материал, докато се разтварят във вода. Всеки вид изпълнява различна цел в организма, като осигурява редица ползи.

Диетата с високо съдържание на фибри и отслабването


Диетата с високо съдържание фибри помага на хората да губят тегло по няколко начина. Първо, храните с високо съдържание на фибри обикновено са с ниско съдържание на калории. Очевидно е, че колкото по-малко калории ядете, толкова по-лесно е да се премахнете килограми. Ядящите по много хора могат да ядат повече  храни със съдържание на фибри, запазвайки ниско съдържание на калории.

Храните, богати на фибри, като пълнозърнест хляб, макаронени изделия и овесена каша, са по-засищащи и оставят чувство на ситост за по-дълъг период от време. Причината за това? Тези храни отнемат повече време за храносмилане. Те отнемат повече време за изяждане, което означава, че стомахът се запълва по-рано, което води до по-малко консумирана храна.

Храните с много фибри контролират нивото на човешката кръвна захар. Нивата на кръвната захар, играят жизненоважна роля за глада. Когато са твърде ниски, те изпращат сигнал до мозъка и казват: "Имам нужда от нещо за ядене ... СЕГА!" Това е най-опасната зона за мнозина. Това е, когато повечето хора се присягат към бонбоните или чипса, за да се удовлетворят. За съжаление, колкото и бързо тези продукти да повишават нивото на кръвната захар, в рамките на половин час, то отново пада. Изборът на висококачествена храна с фибри, каквато е една ябълка, стабилизира тези нива, те не скачат, нито пък падат. Гладът е под контрол и пътуването Ви към успешната загуба на тегло продължава.

Последните проведени изследвания показват, че дори без да променят другите си хранителни навици или да увеличават упражненията, участниците, които участваха, загубиха 7 килограма само чрез увеличаване на приема на храна с фибри.

Диетата с високо съдържание на фибри и отделянето на отпадъци


Съществуването на отпадъци в организма предотвратява загубата на тегло, обаче, консумирането на диета с високо съдържание на фибри може да помогне за това. Фибрите се свързват с мазните храни в системата на човека и почистват тялото от отпадъците, които тези храни оставят; отпадъците, които обикновено забавят процеса на загуба на тегло.

Неразтворимите фибри пренасят канцерогенните агенти от тялото, тъй като преминават бързо през червата и дебелото черво. След достигане на червата, те увеличават теглото и размера на изпражненията, но ги омекотяват, което ги прави по-лесни за преминаване. Не само, че с тях е възможно отделянето канцерогени от организма, но фибрите също така помагат за облекчаване на запек.

Разтворимите фибри има своите ползи, които включват понижаване на риска от висок холестерол и сърдечни заболявания. Докато те се разтварят и се разпадат на гел-подобно вещество, което се свързва с излишния холестерол в тялото на човек, се достига до отделянето му навън с другите отпадъци.

Препоръчителни количества

Препоръчително е жени под 50 да консумират 25 грама на ден, а жените над 50-годишна възраст да консумират 21 грама. Мъжете се нуждаят от 38 грама на ден, ако са  под 50-годишна възраст, и 30 грама, ако са над 50-годишна възраст.

Храни с високо съдържание на фибри


Ето някои примери за най-добрите храни с високо съдържание фибри, които хората могат да консумират: ябълки, круши, малини, портокали, пълнозърнести спагети пшеница, ечемик, овесени ядки, трици, леща, черен боб, боб Лима, артишок, грах и броколи. Хората винаги трябва да проверяват съдържанието на фибри, преди покупка и съответно да планират своите ястия.

Шейковете, заместители на храната, които съдържат големи източници на фибри могат също да се използват. Те са страхотни за загуба на тегло, защото с тях получавате хранителни вещества и фибри. Някои шейкове съдържат достатъчно фибри, за да Ви помогнат да достигнете до дневния Ви прием на фибри. Можете да добавите Вашите плодове и зеленчуци към тези шейкове и да се създадете лакомство, което може да Ви засити.

Въпреки че изследванията са доказали, че човек все още може да отслабне без допълнителни промени в диетата и физическите упражнения, за да постигнете оптимални резултати е необходимо пълна диета за загуба на тегло и подобряване на общото Ви здравословно състояние. Освен това, въпреки че има много добавки с високо съдържание на фибри, нищо не е сравнимо с действителните храни с фибри. Тези добавки могат да помогнат на хората да посрещнат изискванията им за фибри. Прахообразните добавки могат да се добавят към шейкове, салати, изпечени изделия и напитки.

Независимо дали целта Ви е да отслабнете, влезете във форма, или просто да имате балансирана диета - не забравяйте за Вашия прием на фибри.

Напишете вашия коментар