Омега-3 мазнините и фитнеса

Публикувано от Лидия Костова 26/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Омега-3 мазнините и добавките


 Омега-3  мазнините принадлежат към групата на ненаситени мазнини и се считат за най-полезния вид здравословни мазнини. Ако  не  винаги Ви е  възможно да получите омега-3 мазнини от диетата си,  една добра алтернатива ще бъде,  да започнете приема на подходящи хранителни добавки. Например добавките  на основата на ленено  семе, в течна форма или под формата на капсули, а също така и  добавки  на базата на рибено масло. Добавките  с  рибено масло са  богати и  на витамин А. И така, имате богат избор на хранителни добавки, чрез които можете да си набавите омега-3. Остава да изберете подходящата за Вас.

omega 3 fitnes

За мазнините като цяло

 Тъй като повечето хора робуват на принципа, че мазнините  трябва да се изключат напълно от менюто, сега ще се опитаме да Ви запознаем с мазнините като цяло. Мазнините  могат да бъдат разделени на  два вида: Наситени и ненаситени.  Ненаситените мазнини, известни като "добри мазнини" , могат да бъдат намерени в продукти като риба, ядки и растителни масла. Наситените  мазнини, известни като "лошите мазнини",  се намират  в месото и млечните продукти.

Проучванията са показали, че всички диети, богати на наситени мазнини, също са богати на калории и холестерол, и всички тези "съставки" са свързани с големи здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Като цяло, мазнините  са съществен елемент за нормалното функциониране на  организма, а  някои витамини могат да бъдат усвоени  само с мазнини. В допълнение, много важни части на тялото, като например клетъчните мембрани, за нормалното си функциониране имат нужда  от мазнини. Това не е изненадващо, тъй като вашето тяло е комбинация  от сложни механизми и процеси, в ​​които мазнините  заедно с протеините  и въглехидрати са основните макронутриенти.

Защо имате нужда от добавки с омега-3?

 Факт е, че мазнините са  задължителна част от всяка диета, особено от  диетата на  бодибилдърите  и спортистите. Но когато става дума за диета, най-голямо внимание се обръща на протеините  и въглехидратите. Хората обикновено смятат, че колкото  по-малко мазнини консумират, толкова по-добре. В резултат на това, много културисти нарушават нивото на мазнини в организма си, което може косвено да доведе до влошаване на  спортните постижения и да се отрази  върху здравето като цяло.

Последните проучвания показват, че добавките , базирани на рибено масло (известни  също като омега-3), са по-ефективни в сравнение с популярните лекарства за смъкване   нивата  на холестерола, а също така и в борбата срещу   хроничната  сърдечна недостатъчност. Все още не известно защо рибеното  масло намалява симптомите на хронична сърдечна недостатъчност, но експерти предполагат, че тези мастни киселина повишават  нивата на "добрия" холестерол, и спомагат за  укрепването на тъканите, които сами по себе си са частично съставени от мастни киселини.

От колко мазнини имате нужда?

 Какво е количеството на мазнините, от което се нуждаете? Ако някой мисли, че има магическо число, или идеално  количество мазнини, които  трябва да се приемат, то тогава той не знае нищо за храненето. Необходимото количество мазнини за един човек,  зависи от телесното тегло, физическа активност, очакваният резултат в бодибилдинга, генетичната  предразположеност, както и много други фактори. Например, човек с телесно тегло от около £ 80, водещ  активен начин на живот, и трениращ  4-5 пъти на седмица, трябва да  консумира около 2600-2700 калории на ден, за да  поддържа една и съща форма.

Около една четвърт от калориите (650-675) трябва да бъдат получени от мазнини. Въз основа на факта, че в един грам мазнини  се съдържат  9 калории, изглежда  е необходимо да се приемат  72-75 грама мазнини на ден.Освен това, наситените  мазнини трябва да бъдат  по-малко от 10% от всички мазнини. Оказва се, че повече от 90 на сто от приеманите мазнини, трябва да бъдат "добри мазнини", като омега-3 и омега-6, получени от риба, ядки и растителни масла. Тези мазнини ще гарантират  правилното функциониране на тялото Ви.

Напишете вашия коментар