L-Cysteine - аминокиселина за Здрава Коса

Публикувано от Лидия Костова 28/08/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

L-Cysteine е аминокиселина, която  присъства в протеина.

Нейната  условност е  от съществено значение, тък като тя е ендоген в достатъчни количества  и при нормални обстоятелства, но може да бъде и екзоген, ако физически изисквания на тялото (от физически упражнения, стрес или болест) станат твърде големи.

здрава коса

Какво прави L-Cysteine и какви са научните  доказателства в подкрепа на това?

L-Cysteine изпълнява редица функции в организма.

Той се използва за производството на L-Taurine и L-Glutathione. Тауринът е важен, защото играе ключова роля за функцията на централната нервна система. Тауринът също така помага за регулирането на кръвното налягане, влия благоприятно  на функцията на очите  и помага  в термогенезата (изгарянето на мазнините) и изграждането на мускулите.

Глутатионът е от критично значение за функцията на имунната система, защото той е мощен антиоксидант, който осигурява здрави клетъчни функции и ефективността на нервните сигнали.  Застаряването на населението и физически упадък, са свързани с недостига на глутатион.  Директния прием на глутатион добавки не оказва ефективен резултат  при увеличаване на клетъчните нива на глутатиона, за разлика от L-цистеин !

L-Cysteine е от съществено значение за производството на Т-клетките и активирането на имунната система .

L-цистеинът е също компонент от човешки косъм (изследвания са показали,че  той  заздравява  косата и диаметъра на косъма и е компонент на хормона инсулин.   L-Cysteine има способността да се  превръща в глюкоза (за производство на енергия), когато нивото на кръвната захар е ниско .Това преобразуване засилва издръжливостта и  предотвратява катаболизма на мускулите.

Стомашно-чревната система също  може да се възползва от L-Cysteine.  Аспиринът и други лекарства дразнят храносмилателната система и стомаха, а L-Cysteine може да ни предпази от тези странични ефекти чрез засилване на стомашната лигавица .

L-цистеиновите добавки са най-ефективни, когато се приемат заедно с Витамин Е, Витамин C, Витамин B6 , калций и селен.

Кой има нужда  и какви са  симптомите на дефицит?

Лицата с нарушена имунна функция (млади и възрастни хора ) могат да се възползват от добавяне на L-Cysteine, поради имунно-защитни и антиоксидантни ефекти.  L-цистеинът  подобрява функцията на имунната система и поддържа здравето оптимално .

Тези с ХИВ - инфекция с човешкия имунодефицитен вирус - или СПИН - на придобита имунна синдром - често страдат от дефицит на L-Cysteine, за тях приема  е повече от препоръчителен.

Какъв трябва да бъде приема на L-Cystine?  Има ли някакви странични ефекти?

Стриктно се придържайте към препоръките на етикета.

Оптималните дози на L-Cysteine ще доведат до благоприятен ефект, но високите дози на L-цистеин са свързани с оксидативния стрес и възможно увреждане  на ДНК 3

Не забравяйте да пиете достатъчно вода при приема му!

Консултирайте се с лекар преди употреба!

Подхождайте внимателно при приема на тези добавки и винаги бъдете нащрек за странични ефекти!

Напишете вашия коментар