Таурин - ползи за здравето

Публикувано от Лидия Костова 28/11/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Таурин е аминокиселина. Докато повечето аминокиселини са нанизани заедно за да формират протеини, тауринът е изключение, аминокиселина която функционира сама.  Не само, че е най-разпространената аминокиселина в тялото, но и може да има значителни ползи за здравето. Таурин е важен за регулацията на ударите на сърцето, стабилността на клетъчните мембрани и дейността на мозъчните клетки. Също така е и един от най-мощните антиоксиданти.

 

таурин ползи за здравето
Сърце


Таурин има потенциал за лечение на редица видове  сърдечно-съдови заболявания. В Япония, таурин се използва за лечение на исхемична болест на сърцето, която може да доведе до инсулти и аритмия на сърцето при пациенти със сърдечна недостатъчност. Тауринът може да се окаже от полза и при лечение на хипертония и висок холестерол.Изследователите предупреждават, че все още трябва да се проведат дългосрочни, двойно-слепи проучвания за пълното доказване на тези твърдения.

Мозъкът

Хората с течение на възрастта са склонни да губят част от тяхната способност за учене и запомняне. Една от най-обещаващите ползи на таурин е потенциалната способност за увеличаване на гама-аминомаслена киселина в мозъка ви. GABA нивата са свързани със запазване на паметта и познавателните способности. Проучване през 2008 г. открило, че таурин стимулира спомените и способностите за учене, при по-възрастни мишки, въпреки че тези изследвания не предлагат доказателство, че таурин ще има подобен ефект върху човешкия мозък.

 

Алкохолизъм

Тауринът изглежда да бъде полезен за лечение на алкохолна зависимост. За хората, които се опитват да се отърват от вредния навик, пациентите, които са били таурин  вместо на плацебо са имали значително по-малко психотични епизоди по време на процеса на детоксикация. В друго проучване с повече от 3000 алкохолици, таурин се оказва по-добър от плацебото при подпомагането на пациентите, за да се избегне рецидив.

Ползите във фитнеса

Тауринът подобно на креатин има способността да уголемява мускулните клетки, което води до повишаване на силата, мускулният обем и резултатите във фитнеса. Горещо се препоръчва комбинирането на креатин и таурин за още по-бърз и голям ефект.

От таурин също може да се възползват хората с диабет тип-1, хепатит, проблеми на ретината, депресия и биполярно разстройство. Месо, риба, енергийни напитки и хранителни добавки са най-добрите начини да се набави таурин, въпреки че енергийните напитки обикновено са заредени с кофеин и други стимуланти, които могат да причинят учестено сърцебиене, безпокойство и раздразнителност при някои потребители.

 

Напишете вашия коментар