Колко белтъчини и мазнини да приемаме в нашата диета?

Публикувано от Лидия Костова 16/09/2011 0 Коментари Хранене,

Важно е да се разбере, че белтъчини и въглехидрати, се конкурират за усвояването на веществата. Мазнините има малко общо с усвояването на веществата, защото те се (в по-голямата си част) или използват под формата на енергия, съхраняват се като мастна тъкан (мазнини), запушват артериите, или се използват в производството на хормони.


белтъчини

Протеинът е мускул. Мускулите са протеин. Вътре в нашите скелетно-мускулни клетки се намират много хранителни вещества, но основата на всичко е протеинът. Организмът може да асимилира X количество храна под формата на протеин в използваеми аминокиселини в свободна форма по едно и също време.

Консумирането на около 20-30 грама протеин на хранене е общо препоръчано смилаемо количество. Приетият протеин дава възможност за много енергия и същевременно позволява да отидете на фитнес и да изпълните упражненията като запазите и възстановите мускулна тъкан.

Ако някога сте гладни по време на диета, консумирайте някакъв вид протеин, опитайте се да изберете източник, който е с ниско съдържание на мазнини и нула въглехидрати. Това допълнително хранене на протеини няма да ви направи "мазни" и може само да спечелите. Старото разбиране за диетите беше да се карат хората да гладуват в продължение на часове, като ги ограничават до 2-3 хранения на ден. Това не е добре и е форма на доброволно гладуване. Гладуването довежда до глад, болки и загуба на мускулна маса заедно с мазнините.

 

Мазнини


Обикновено са достатъчни в храната, която приемате, но има моменти, когато можете да използвате мазнините във ваша полза. Нека кажем, че искате да отидете на фитнес и трябва да имате голяма производителност, но ненавиждате да ходите на пълен стомах. Същевременно мразите да усещате, че сте гладни.

beltachini

Мазнините забавят усвояването на протеин. Така казано тялото се подхранва с мазнини и изпраща някои аминокиселини в същото време. Постигнете ли това, ще избегнете глада, болката и ужасното чувство на подуване в стомаха.

Друг начин е да използвате мазнините за енергия. Когато вие се впуснeте в ниско въглехидратната диета , ще има моменти, когато ще имате ниски нива на кръвната захар и ще се чувствате в застой. Можете да избегнете това чувство чрез приемане на малко мазнини. Тези мазнини ще се използват като енергиен източник.

Какво е Кетони?

Кетонните тела са водоразтворими съединения, които се произвеждат, като странични продукти, когато мастни киселини се разбиват за енергия в черния дроб и бъбреците. Те се използват и като източник на енергия в сърцето и мозъка.

Като цяло 30-50 грама мазнини трябва да се консумират ежедневно, за да се осигури здравословно производството на хормони, особено на жените.

Фактът, че пиете много вода е добре, защото имате нужда от нея за обработка на протеина, подпомагане работата на бъбреците, както и да остане хидратирани. (Креатинът ще ви помогне да запазите вашите мускули добре хидратирани. )

Заключение

Всичко изброено до тук, ще е от голяма полза за вас, но не забравяйте, че всеки един от нас е толкова уникален и различен. Вашите цели не могат да бъдат подобни на тези на някой друг. Но във всеки случай правилният избор на храна , може да ви отведе до правилния път, към постигането на добро здраве и приятен вид.

 

Напишете вашия коментар