Какво представлява Кросфит

Публикувано от Лидия Костова 14/06/2018 0 Коментари Тренировки,


Кросфит – това е тренировка, която цели създаването на една цялостно добра форма за физиката, психиката и издръжливостта Ви. С продължително практикуване на този спорт, Вие можете да станете съвършения атлет, който е развил еднакво способностите на гимнастик, щангист и бегач.

Благодарение на интензивността на тренировката, Вие подобрявате и вътрешното състояние на организма си. Сърдечно-съдовата и дихателната система се подобряват, имате повече сила, експлозивност и скорост, развивате ловкост, баланс и координация.

Има единствено и само ползи за Вас! Разбира се, трябва и да внимавате за правилното изпълнение на упражненията, защото можете да се контузите. Но това важи за всеки спорт. Тренировките се изпълняват бързо, като изразходвате повече енергия и то почти без почивки между упражненията.

Както споменахме горе, психиката също се развива, защото всичко е въпрос на психическа нагласа. С всяка изминала тренировка, Вие ставате по-силни, издръжливи и атлетични. Изисквате повече и повече от себе си, като в един момент достигате една граница натоварване, която Ви се е виждала недостижима.

Но благодарение на отдадеността и нагласата Ви, Вие се предизвиквате всеки път за повече и повече, като изпитвате удоволствие от постигнатите резултати. Така Вие си слагате нови цели, не граници, защото границите Ви ограничават, а целите Ви карат да се борите за тях и да ги постигнете.

Самата дума „граници“ създава чувство в главата Ви, което Ви спира от това да предприемете действие за промяна. Целта тук е да разберете, че физическите Ви възможности нямат граници! Разбира се, нещата не стават толкова бързо, колкото искате, но с постоянство можете да постигнете много!

Преди всяка тренировка се прави хубава загрявка от порядъка на 10-15 минути и след тренировката се прави стречинг (разтягане). Обикновено се тренират групи хора на кросфит тренировка, което е взаимна мотивация, защото можете да се състезавате с тях, както и те с Вас и да изпълните повече повторения за дадено упражнение или да сте по-бързи от тях.


Най-голямата Ви борба обаче ще бъде със самите себе си, защото както казахме, упражненията са високоинтензивни и ще Ви се иска да се откажете понякога, но от това зависи по-нататъшния Ви успех! Ще разберете какво е чувството, когато подобрите времето си за изпълнение на някое упражнение или направите повече бройки, без да изпитате такава умора, каквато сте изпитали в началото.

Друг страхотен плюс от този вид тренировки е това, че се тренира цялото тяло, без изключение! Така Вие можете да сте готови за всякакви предизвикателства през целия Ви ден! Да догоните автобуса, да прескочите ограда, да бягате от нещо, да гоните някой крадец може би. Вие ще сте готови за всичко!

„Перфектната предварителна подготовка предотвратява провала на представлението!“. Каквото и да е „представлението“, Вие ще сте готови за него! Е, не Ви казваме, че ще станете супергерои с неземни сили, но чувството е нещо подобно.

Кросфитът се предпочита вече от повечето спортисти, защото в сравнение с фитнеса примерно, Вие ставате много по-подвижни и активни. Фитнесът също е добър вид тренировка, но той е повече за трупане на мускули, които Ви правят по-вдървен и неподвижен. ( Не ни мразете, нямаме нищо против какъвто и да е спорт, важното е да се спортува нещо! )

Бойци, плувци, пожарникари, специалните части, военни и други са основните групи хора практикуващи кросфит. Те избират него, защото е най-добрият начин да се развият всячески. Професионалните бойци от ММА използват винаги кросфита за подготовка преди двубой.
 

Кросфит за начинаещи спортисти

 

CrossFit е за хора, които не разполагат с много свободно време в ежедневието си. За хора, които искат разнообразие и динамика в тренировката си. Е можете да го тренирате, но първо ще трябва да потренирате със собствено тегло и малко фитнес, за да натрупате опит и да подготвите тялото си донякъде за това натоварване.


Можете да започнете с упражнения, като:

  • Клек със собствено тегло;
  • Военни (раменни) преси;
  • Скачане на въже;
  • Бягане;
  • Мъртва тяга;
  • Коремни преси;
  • Набирания.


Това са едни от базовите движения, които ще Ви трябват в кросфита. Достигнете теглото си за вдигане на мъртвата тяга поне 5-6 пъти, направете поне, ПОНЕ месец тренировки във фитнеса, преди да предприемете тренировка по кросфит.

Много трябва да внимавате, ако сте начинаещи и започнете директно с този вид тренировка. Тялото Ви няма да може да понесе натоварването и има вероятност от припадане, гърч, повръщане и други такива неприятни състояния. 


Ако сте треньор, задължително следете изкъсо начинаещите, защото цялата отговорност ще я поемете Вие, ако се случи нещо с трениращия. Желателно е да нагаждате внимателно нивото на натоварване в тренировките Ви, за да се избегнат нежелани случаи.

Колкото сте по-отдадени на спорта, толкова по-добре за Вас. Не забравяйте обаче и да давате на тялото си нужната храна и напитки за възстановяването му, защото изразходвате повече калории, товарите го и то има нужда от чисти храни, течности и повече почивка.

Движението е навсякъде покрай Вас! Няма нищо по-хубаво от това да сте подвижни, така сме устроени, тялото ни да се движи! Да ходим, да бягаме, да носим, да вдигаме и бутаме. Това са функции, които много хора избягват, особено ходенето.

Мързелът надделява във Вас и се качвате на колата, вместо да провървите 5 минути до магазина. Това е много лошо и е желателно да го промените, ако искате да има промяна във Вас. Сутрин не Ви се става от леглото? Опитайте да броите „5, 4, 3, 2, 1“ и станете!

Ако искате да развиете тялото си, трябва да го подложите на стрес. Нищо чудно, че ако тренирате по една и съща програма, нямате развитие. Старайте се по време на тренировка да правите различни упражнения, за да има и разлика във физиката Ви.

Хубавото при кросфита е, че рядко се правят едни и същи упражнения, което е много добър вариант за развитието на физиката, а и на сърдечно-съдовата Ви система. Препоръчва се да се тренира поне 2-3 пъти в седмицата, за да се поддържате във форма.
 

Комбинация на кросфит с друг вид спортНапълно удачна е комбинацията с какъвто и да е друг спорт. Както вече знаете, при този комплекс от упражнения, тялото се натоварва цялостно и можете да развиете части, които Ви куцат. Примерно, искате да станете по-пъргави и динамични, това е Вашият шанс за промяна!

Много от Вас са виждали клипове, как се подготвят ММА бойци, боксьори и други спортисти. Задължителна част от подготовката е високоинтензивната тренировка, за да подобрят издръжливостта си. Едва ли ще можете да издържите 12 рунда на удари, да подскачате, да се предпазвате и да нанасяте удари, както в бокса, без такава подготовка.

Дори ще приложим едно видео на световноизвестният боксьор Антъни Джошуа, за да Видите части от неговата подготовка за боксов мач.


Между другото ( време за реклами ), в нашия сайт разполагаме с почти всичко, което видяхте на клипа, гирички, дъмбели, лостове, бинтове за бокс, ластици, медицински топки, велоергометри, пудовки и още куп неща на достъпни цени, само ЦЪКНЕТЕ ТУК и ги разгледайте!
 

Колко често да тренирате кросфит

 

Изцяло зависи от Вашата подготовка, от колко време се занимавате с физическа активност и как се възстановявате. Сами можете да си нагодите най-удобното време за тренировки и в кои дни да тренирате. Но се постарайте да не падате от по-малко от 2 дена тренировки в седмицата.

Ако имате възможност, както и ако давате нужното на организма си да се възстанови, можете да тренирате 2-3 дена и да почивате 1. Това вече е перфектната програма за оптимално състояние на тялото Ви. Един ден в релакс е напълно достатъчен на тялото да почине и да продължи с развитието си.

Не е хубаво за тялото Ви да го натоварвате и да тренирате всеки ден. Може да се чувствате добре, обаче то има нужда от ден без физическо натоварване, за да може мускулната тъкан да се регенерира и да натрупате нови сили за следващата Ви тренировка.

За да се възстановявате обаче напълно от тренировките е много трудно само с храна, за това много хора прибягват до прием на хранителни добавки, като суроватъчен протеин, бцаа и различни витамини.Ако искате да знаете, резултатите се проявяват още в близкия месец. Освен, че ще почувствате повече сила, издръжливост и пъргавина, ще видите и визуална промяна в себе си. Ще намалите значително подкожните си мазнини, при което и мотивацията Ви ще се покачи още повече! Направо ще заобичате кросфита!

Сигурно сте забелязали как след кардио тренировка продължавате да се потите, въпреки че сте приключили преди 30 минути, че и повече. Е, същото действие има и кросфит тренировката. Докато топите мазнини, Вие трупате мускулна маса, ставате атлетични и силни! Какво по-хубаво от това?!

Благодарения на високия интервал на натоварване, метаболизмът Ви се забързва значително и остава така часове наред след тренировката. Тялото ни консумира повече кислород, което също Ви кара да се чувствате по-добре и да сте по-бодри от всякога!

А сега, вече като знаете какво точно е този спорт, готови ли сте да го опитате?!

Да откриете новата си страст?

Да станете по-атлетични?

Да станете по-гъвкави?

Да станете по-силни?

Да отслабнете?!?

Знаем, че искате всичко това, а всичко това можете да го постигнете само с КРОСФИТ! Най-добрият начин да предизвикате себе си и възможностите си!

Ако статията Ви е харесала, моля споделете я с приятели, за да ги „зарибите“ и тях и да тренирате и да се мотивирате взаимно!

Спортът е здраве!

Поздрави,
Екипът на
FitnesHrani.com