Какво е инулин

Публикувано от Лидия Костова 07/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво представлява инулина и как се използва?


 Много много векове назад, вашите  предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри, от които до 50 грама са били под формата на инулин. Думата  инулин произхожда от латинското название на белия оман (Inula helenium L.), в чийто корени е била открита съставката.

От биохимична гледна точка, инулинът представлява  полимер на фруктозата, и в зависимост от дължината на полимерната му верига се разграничават отделни му видове.

инулин

Можем да определим инулина, като   вид полизахарид, който се използва в  хранителната индустрия,  за да подобри вкуса и консистенцията на нискомаслените храни, както и на тези с ниско съдържание на захар в тях. Може да се използва и като заместител на висококалорични съставки като захар, брашно или мазнини.
 

Какви са ползите на инулина за вашето здраве?


Инулинът, под формата на  растителна субстанция, устоява на храносмилането в стомаха и в тънкото черво. В качеството си на разтворими фибри (преминавйки през тялото създават гел), инулинът остава несмлян  в горната част на храносмилателния тракт, като по този начин   достига дебелото черво непокътнат.

Там почти изцяло неразтворен, става идеална храна за добрите бактерии. Към тези си свойства, инулинът прибавя и още едно незаменимо - намалява способността на организма ни да образува определен вид мазнини.

Благодарение на факта, че инулин не се абсорбира в стомаха и тънките черва, както и на някои други фактори свързани с неговите полезни свойства, редовният прием на веществото има много ползи за  вашият организъм. Той  намалява  токсичните метаболити, лошия холестерол и триглицеридите.

Успешно помага при хипертония, и подобрява липидния метаболизъм при диабет тип 2. Също така помага против запек и  подобрява абсорбцията на минералите в организма Ви.

Ежедневната употреба на инулин значително ще увеличи   количеството на бифидобактериите в червата Ви, което ще спомогне за понижаване на количеството на патогенни бактерии от рода на Салмонела, Стафилококи и др. В този ред на мисли, едно от най – тачените полезни свойства на инулин е факта, че той е пребиотик.

Пребиотиците спредставляват вид несмилаеми хранителни съставки, които стимулират и активизират определени бактерии в дебелото черво, подобрявайки значително функцията му.

Понеже  не се разпада по време на храносмилане на монозахариди, инулинът не повишава нивата на кръвната захар. Това го прави чудесна  съставка за хората, които се стремят да регулират диабета си. Трябва да имате предвид обаче, че прекалено много инулин може да доведе до подуване на корема, газове и диария при хора, които са чувствителни към веществото.

Приемът на инулин, значително  намалява риска от възникване на сърдечносъдови заболявания, укрепва имунната система и се счита за много добро средство, в борбата с атеросклерозата.

Инулина активира и стимулира  работата на кръвоносната система, а също така  способства и за извеждането на соли на тежките метали от организма. Освен това ускорява изчистването от шлаки и непреработена храна, тъй като притежава функцията да стимулира чревната перисталтика.

Не на последно място, трябва да се отбележи че  инулинът оказва и имуномодулиращо действие и предпазва черния дроб, а също така и предпазва от  появата на онкологични заболявания.

Кои са източниците на това полезно вещество?

Инулин  можете да приемате под формата на добавка, като изолат, но можете да си го набавите и чрез храната.  Най-подходящи храни в това отношение са земната ябълка и цвеклото. Инулинът се съдържа в редица кореноплодни култури, както и в корените на някои други растения.

Ето и най-продаваната хранителна добавка на нашият пазар:

Haya Prebiotic Inulin 200 гр :

* Подобрява храносмилането;
* Възстановява чревната флора;
* Стимулира имунитета;
* Елиминира патогенните микрообганизми.

Най-голямо количество от това много полезно вещество съдържат земната ябълка и цикорията. Има го още и в лука, праза, чесъна, глухарчетата и ехинацеята.За търговски цели инулинът се извлича най-често от корените и коренищата на цикорията и земната ябълка.

Напишете вашия коментар