Ехинацея - полезни ефекти

Публикувано от Лидия Костова 24/01/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Ехинацея


Ехинацеята, известна ботанически като Echinacea angustifolia, е член на семейство Композитати. Тя е многогодишно растение, което расте до 40см. и има отвесен корен. Тя е с мъхести, дантелени листа с лилав цветя, конусовиден диск в горната част. Ехинацеята е била използвана в народната медицина от индианците за лечение на ухапвания от насекоми и рани от змии. Тя се използва и да помага в борбата с настинките. Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете да приемате билки или билкови лекарства.

ехинацея

 

Антимикробно действие


Ехинацеята помага на организма да елиминира микробните инфекции. Неговите ефекти се борят както с бактериалните вирусни, така и могат да се използват за лечение на сепсис, който е животозастрашаващо състояние, свързано с бактериите в кръвта. Счита се , че е особено ефективна при лечение на микробни инфекции на горните дихателни пътища. Препоръчва се да се използва тинктура - глицерин или алкохолна основа заедно с растението - разредени във вода за лечение на гингивит. Външно, антимикробните ефекти на ехинацеята са от полза при лечение на рани, както и обриви и изгаряния.

 

 

Ефекти срещу ухапвания


Научни изследвания потвърждават, че ехинацеята притежава инсектицидни ефекти, което означава, че се бори с насекомите и змийската отрова в кожата след ухапване или ужилване. То е особено ефективно средство за защита.

 

 

Хиалуронидазен ефект


Ехинацеята има хиалуронидазен ефект, което означава, че понижава вискозността на хиалуронова киселина. Този ефект прави тъканите по-пропускливи и в състояние да поемат лекарствените съставки на растението, както и всякакви други лекарства взети заедно с него.

 

Имунно-засилващ ефект


Ехинацеята има ефект за повишаване на имунната система на тялото, тъй като стимулира размножаването на белите кръвни клетки. Поради този ефект, трябва да избягвате ехинацея, ако имате авто-имунно заболяване и ако проявявате алергии към растения от семейството на това разстение или слънчоглед.

 

 

Напишете вашия коментар